Remek hangulat jellemezte az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolót

A Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett került megrendezésre 2022. november 5-én az „Ősszel is Balaton” című projekt keretében egy balatoni borokat bemutató sétáló borkóstoló és mesterkurzus. Az eseményen több, mint 200 fő jelent meg, akik 25 borászat kiválóbbnál kiválóbb borait élvezhették, így „teltházas” rendezvénynek adott otthont Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ. A rendezvényen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviselteti magát: érkeztek termelők a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről is. A rendezvényről szóló összefoglaló kisfilmünket itt tekinthetik meg.

A rendezvényent Bozzai Zsófia, a Bor és Piac főszerkesztője nyitotta meg, majd Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa köszöntötte az egybegyűlteket.

A megnyitó után Rabovay Júlia hegedűművész játékával; négy Telemann darabbal és Monti Csárdásával indult a rendezvény.

A projekt átfogó célja a kulturált borfogyasztás, borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balatoni Borrégióban. Ezt a célt szolgálta a borkóstoló, ahol az érdeklődők minőségi borokat kóstolhattak, valamint a mesterkurzus előadásai, ahol szó esett a borturizmusról, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázatot ismertették a jelenlévő zsűritagok: Dr. Szakács László, Dr. Csemez Attila és Dékány Tibor. A bor és egészség kapcsolatáról Dr. Sólyom-Leskó Annamária előadásában hallhattak, Prof. Dr. Bisztray György Dénes a bioszőlészet és borászat perspektívájáról beszélt. Dr. Pásti György előadása a klímaváltozásra adható válaszokról szólt borász szemmel.  Dr. Mészáros Gabriellának köszönhetően betekintést kaphattunk a balatoni gasztronómia és borok izgalmas világába. Saša Špiranecnek, a horvátországi vendégelőadónknak köszönhetően pedig „kitekinthettünk” a határainkon túlra is hat nagyszerű Grasevina tétel ismertetése révén, ami a déli szomszédunk Olaszrizling fajtája, egyúttal „zászlóshajó” bora.

A rendezvényen láthatták két kisfilmünk premierjét a mesterkurzus után, amelyeket a Balatoni Borrégió borászatairól készítettünk, fő témái a klímaváltozás és a régió turisztikai lehetőségei a főszezonon kívül. Az első kisfilm itt érhető el, a második pedig itt.

A konferenciáról részletes ismertetőt teszünk közzé a Bor és Piac magazin decemberi lapszámában, valamint megosztunk honlapunkon egy összefoglaló videót is az eseményről.

A célközönség a balatoni borok kedvelői, akik nem csak a környékről, hanem Budapestről is szép számban érkeztek, de jöttek vendégek Szlovákiából, sőt, Horvátországból is. Szép számban érkeztek szakemberek a rendezvényre.

A rendezvény kiállítói között megtalálhatták a Bor és Piac magazint is a Balatoni Borrégióra hangolt lapszámával, amelyben három bizottságban teszteltük le országos kitekintéssel a nagy fehér fajták borait, és a legjobbak közé a jelen levő borászatok tételei is bekerültek többek között a Dobosi Pincészettől, a Bezerics Borháztól, a Garamvári Szőlőbirtoktól, a Palóznaki Péter Pincétől, Káli Balázstól, a Nagy és Nagytól, a Feind és Feindtől, a Petrányi Pincétől és az Androsics Birtoktól. Sok díjnyertes bort megkóstolhattak a rendezvényen, többek között a Tornai Pincészet Somlói TOP Selection Grófi Hárslevelűjét, amely az első helyen végzett a fent említett borteszten a B bizottságban.

A rendezvény kiállítói között köszönthettük az Akó Kft-t is, Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus 2022. évi Borkalauzával, amely több mint 2000 bor leírását tartalmazza, közülük többet a rendezvényen is meg lehetett kóstolni.

A 25 kiállító borászat a következő volt:

5 Ház Borbirtok Somló

Androsics Birtok

Barcza Pincészet

Bezerics Szőlőbirtok

Dobosi Birtok

Dóka Éva Pincészete

Dörgicsélő

Feind és Feind Pincészet Kft

Fodorvin Családi Pincészet

Garamvári Szőlőbirtok

Istvándy Pincészet-Badacsony

Káli Balázs

Kolonics Károly

Laposa Badacsony

Lázár Pince

Mórocz Pincészet

Nagy & Nagy Borászat

Nyári Pince

Palo Borbirtok

Petrányi Pince

Rádpuszta Szőlőbirtok

Tagyon 730 Bormanufaktúra Szőlőbirtok

Taverna Borászat

Tornai Pincészet

Villa Gyetvai Borászat

 

A poharakat a Progast Kft. biztosította a rendezvény idejére:

Fotó: Jandó Zsuzsa, Bozzai Attila, Bőhm József

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.