A Lázár Pince az Ősszel is Balatonon

November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Lázár János, az Aszófő és Balatonfüred közötti Vörösmáli dűlőben található Lázár Pince tulajdonosa osztotta meg tapasztalatait.

Ebben az évben, mint minden más borászatnál is, az aszály itt is meghatározó tényező volt, melynek hatását leginkább a mennyiségben látják: az előző évhez képest húsz–harminc százalékkal kevesebb volt a termény, de ez szerencsére a borok minőségét nem igazán befolyásolta. A szárazság elleni védekezés a fiatalabb szőlőknél a legnehezebb, hiszen az idősebbeknél jóval mélyebben van a gyökér, és tud még elegendő tápanyagot szerezni.

A klímaváltozás hatásait persze mindenki érzékeli. „Régebben, tíz–tizenöt éve Villányban volt Cabernet Francunk, akkor ez a fajta még nem volt megtalálható a Balatonnál – számolt be Lázár János a tapasztalatairól – most pedig itt is teljesen megállja a helyét, nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk rá.” Nem volt ez másképp az eseményen sem, bár ott a legnépszerűbb bor a 2021-es évjáratú Olaszrizling volt. A borászatnál a kékszőlők is elterjedtek, idén telepítettek Cabernet Savignont és Kékfrankost is.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Az  OC-BOR/2-2022/405111  „Ősszel is Balaton” című projektet megvalósításához a VEB2023 -EKF Program nyújtott 3.000.000 Ft támogatást.