Bezerics Borház - Gyenesdiás

Középbirtok

Teljes cím:

Keszthely-Kertváros, Tomaji sor 40.

Főborász:

Bezerics Csaba

A birtok története:

Pogányvár egy varázslatos szépségű szőlőhegy, mely nevét egy avar kori erődítményéről kapta. Pannoniában az elsők között telepítettek itt szőlőt a Kelták, és ezt folytatták Rómaiak, Avarok, Szlávok. Erről a vidékről származik a legrégebbi magyar boros címke, az 1870-es évekből származó Baán Kálmán boros címkéje. Baán Kálmán a térség meghatározó szőlőbirtokosa vegyes fehér borával az 1873-as Bécsi világ¬kiállításon dicséretben részesült. Huszonhárom évvel később a Rajnai rizling bora az 1896-os a Londoni Világkiállításon a „szűken mért” aranyérmek egyikét kapta.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Borászatunk a Balaton és a Bakony ölelésében elhelyezkedő gyönyörű tájon, a Balaton-felvidéken, Keszthelyen található. A rendszerváltást követően, az évszázados családi hagyományokat követve fejlesztettük a borászatot, és 1997 óta borainkat palackban értékesítjük. A szőlő telepítésétől, gondozásától a palackozási minden munkát magunk végezünk, és irányítunk. Szigorú terméskorlátozással, a hagyomány tisztelet és a korszerű borászati eljárások ötvözésével készülnek karakteres, hosszan tárolható boraink. A kézzel szüretelt szőlő feldolgozása gyors és kíméletes. A tisztított must erjesztése irányított. Fehér boraink tárolása, érlelése acél tartályokban valamint 225 l-es hordókban történik. Vörösborainkat új kis hordóban érleljük, a kitűnő klímájú Széchenyi Pincében. Borkínálatunk széles, az illatos fehértől, és rozétól a nehéz-testes fehérig, a botritisz látta édestől az új-hordós vörösborig terjed.

Az ültetvény bemutatása:

Az Alpok és a Balaton közelsége, a 250-300 m tengerszint feletti magasság, valamint 15 %-os déli,- délnyugati lejtő különleges mikroklímát eredményez. A hegy adottságainak megfelelően itt nagyszerűen beérnek a fehér szőlők, sőt könnyen be is aszúsodnak. A Pannon beltavi üledék löszös, agyagos, vulkáni hamu rétegeket is tartalmazó talaja is hozzájárul a különleges termőhely adottságokhoz. A mélyen gyökerező szőlő számára olyan ez, mint a „terülj-terülj asztalkám”. Mindent fontos tápanyagot megtalál benne.

A birtok borai:

Borkínálatunk széles, a könnyedebb, illatos fehértől, és rosétól a nehéz-testes fehérig, a botritisz látta édestől az új-hordós vörösborig terjed, kiváló ár-érték aránnyal. Boraink ünnep és hétköznap is méltó kísérői lehetnek terített asztalaiknak. Boraink: Bezerics Olaszrizling 2012 Bezerics Rozé 2013 Cserszegi Fűszeres 2013 Sauvignon Blanc 2013 Cabernet Sauvignon 2012 Pogányvári dülőszelektált boraink: Pátria 2012 Sauvignon Blanc battonage 2013 Pogányvári Hárslevelű 2013 Furmint 2012 Chardonnay barrique 2012 Shiraz 2011 Bezerics birtokbor 2011-2012 Kései szüretelésű boraink: Pogányvári Hárslevelű 2012 Pogányvári Memento 2009 Pogányvári DéjaVu cuvée 2009 Pogányvári Cserszegi Fűszeres 2011 Pogányvári Jégbor 2011 Pálinkáink: A Pogányvári szőlőnkből, és a körülötte található kertek gyümölcseiből erjesztettük és desztilláltuk pálinkáinkat. Irsai Olivér szőlőpálinka Cserszegi Fűszeres törkölypálinka Ágyas Cserszegi Fűszeres törkölypálinka

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Bezerics Borház, Keszthely-Kertváros, Tomaji sor 40. Munkanapokon 8.00 – 16.00 Május 1. – Október 1. Szombatonként 9.00-13.00 Széchenyi Pince: Szentgyörgyvár, Kossuth L. u. 23. Július 1 – Szeptember 1. szerdán és szombaton 16.00 – 18.00 Csoportoknak, előzetes megrendelés alapján, tetszőleges időpontban, pincevezetést, kommentált borkóstolót, étkezést, és borvacsorát is tartunk. Bormúzeum látogatás. Hotel Bacchus: Keszthely, Erzsébet királyné útja 18. Április 1 – November 1. minden nap 11.00 – 23.00 vásárlás pinceáron. Csoportoknak, előzetes megrendelés alapján, bormúzeum látogatást, kommentált borkóstolót, étkezést, és borvacsorát is tartunk. Bormúzeum látogatás.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Vendégeink egy látnivalókban, történelmi emlékekben, kulturális örökségben gazdag vidékre érkeznek. Hévíz, a világ legnagyobb, természetes gyógytavával, valamint Keszthely a Balaton partjával, műemlékeivel, múzeumaival. A Bakony a kiépített túraútjaival, és a Balatoni biciklis út.

További gondolatok a birtokról:

A bor semmihez sem fogható. Elgondolkodtat, érzelmeket gerjeszt, hevít és megnyugtat. Múzsa, Ámor és Bacchus egyszerre. A bor misztikus ital. Ha beszélünk róla emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Azonos szeretet és gondoskodás mellett is önálló életet élnek, egyéniségekké válnak. Olyanok mint gyermekeink: van köztük fiatalabb és idősebb, tehetségesebb, kedvesebb, hízelkedő és akaratos. Számunkra egyformán fontosak, lehetetlen egyet is kiemelni közülük. Mikor pohárba töltjük, különös érzés lesz úrrá rajtunk. Örömöt és büszkeséget érzünk egyszerre. Ezért soha sem teher az érette folyó, megalkuvást nem tűrő, alázatos foglalatosság. Ha ezt az örömöt meg tudjuk osztani egy palack borban, kóstolón, vagy egy meghitt vacsorán - már megérte…