Nyári Pince - Hegymagas

Kisbirtok

Teljes cím:

8265 Hegymagas Hrsz 881.

Telefon:

06309423174

Ügyvezető igazgató:

Nyári Ödön

A birtok története:

A pince története 1978-ra nyúlik vissza, amikor id. Nyári Ödön megvásárolta azt a 0,4 ha - os területet, amely a mai pince alapja. A XIX. századi présházat 1994-ben felújították, és korszerű technológiával felszerelt erjesztő és feldolgozó teret alakítottak ki. A kezdeti 3 fajta, az Olaszrizling, Chardonnay, Szürkebarát mellé a kínálat bővülésének érdekében további fajtákat telepítettek, köztük a híres badacsonyi fajtát, a Kéknyelűt is. A terület 8,5 ha -ra bővült és 2009-re elkészült az új pinceág, melyben helyet kapott egy 50-60 fős kóstolóhelység, egy bortrezor és a hagyományos borok készítéséhez elengedhetetlen ászoktér.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Boraink elsősorban reduktív eljárással készülnek, de a 2008-ra elkészült ászoktér kiváló lehetőségeket teremt a kísérletezgetésre, hordós erjesztésre és érlelésre.

Az ültetvény bemutatása:

A Nyári Pince területei kizárólag a Szent György - hegyen találhatók. A déli oldalon Olaszrizling Chardonnay, Szürkebarát és Rajnai rizling, a keleti oldalán Olaszrizling, a nyugati oldalon pedig Kéknyelű, Cserszegi Fűszeres, Hárslevelű, Olasz és Rajnai rizling, Chardonnay valamint a Szürkebarát ültetvények vannak. A talajszerkezet igen változatos. A szőlők többsége ernyőművelésű, de ahol a fajta megkívánja, kart alakítottunk ki, ahol rövid csapos metszést alkalmazunk. Szőlőink termése korlátozva van, amit egyrészt a metszéssel, majd a hajtásválogatással illetve később a fürtválogatással állítunk be. A cél az, hogy egy tőkén egy palacknyi borhoz elegendő szőlő legyen.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Május 1-től szeptember végéig minden nap délután 14:00 és 18:00 között tart nyitva a pince. Ezen kívül előzetes időpont egyeztetés alapján az év bármely napján tartunk borkóstolókat 8 főtől.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Szent György-hegyi bazaltorgonák Oroszlánszájú kút Lengyel kápolna Tapolca- Malom tó - tavasbarlang

Erre a birtokra szavazok