Garamvári Szőlőbirtok Kft. - Balatonlelle

Nagybirtok

Teljes cím:

8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.

Ügyvezető igazgató:

Garamvári Vencel

Kereskedelmi igazgató:

Gáspár Miklós

Szőlészet vezető:

Zilahi János

Főborász:

Baranyai Péter

A birtok története:

A Garamvári Szőlőbirtok családi vállalkozás, amely a családfő Garamvári Vencel borászmérnöki képzettségén és több évtizedes borászati tapasztalatain nyugszik. A cég 1990-ben született Vinárium néven indult. A piacteremtés, a belföldi és nemzetközi piacok kiépítését felvállalva, a minőségi borok szállítójaként vált ismertté. Ezt a tevékenységet 1993-ban szőlőtermesztéssel és borászattal egészítettük ki Balatonlellén. Teljessé akkor vált a vállalkozás, amikor 1996-ban megvásároltuk a volt Palugyai pincét Budafokon és elkezdtük a tradicionális pezsgőkészítést is. Ma a cég tevékenysége két alappilléren nyugszik.Az egyik a Balatonlellén létesített szőlőbirtok és borászati üzem, a másik Budafokon a Vincent pezsgő pince és minőségi borkereskedelemmel foglalkozó nagykereskedelmi raktár. Nemcsak egyes termékeink vívtak ki nemzetközi és magyarországi elismeréseket, a Elnyertük az ÉV PINCÉSZETE és az ÉV BORTERMELŐJE kitüntető címet 2006-ban.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Pincei kapacitások: 20.000 hl/Balatonlelle, 30.000 hl/Budafok A magas relatív páratartalom, a löszös talaj, az enyhe, néha kifejezetten meleg klíma ideális környezetet teremt számunkra – felhasználva a rendelkezésre álló modern, illetve hagyományos borászati technológiákat – ahhoz, hogy szép, friss, illatos fehérborokat és gyümölcsös, lágy vörösborokat alkossunk. Kishordós, nagyhordós érlelés, reduktív technológia

Az ültetvény bemutatása:

Chardonnay (8,5 ha), Sauvignon Blanc (8 ha), Cabernet Sauvignon (13 ha), Merlot (20 ha), Pinot Noir,(6 ha) Shiraz ( 3 ha )és Blauburger (2 ha), Szürkebarát(6 ha), Irsai Olivér (2,5 ha)Kadarka (1 ha ), Királyleányka (2 ha), Muskotály (3 ha),összesen 75 ha nagyságrendben. A kék és fehér szőlő aránya 60-40%. Mindez változatos talajadottságokkal párosul. Megtalálható a laza, löszös-homokos dombsági, a kötött, barna erdőségi talaj, de a kövesebb, vulkanikus altalajú márgás, hidegebb talajtipus is. A telepített szőlők művelésmódját a klimatikus viszonyok a talaj és fajta figyelembe vételével határoztuk meg. Jellemző az alacsony kordon és az ernyőművelés. Ültetvényeink jelentős része 3 m sor és 0,9 m-es tőtávolságú. Az új telepítésnél 2,40×0,80 m. A szőlőtőkéket úgy terheljük, hogy elsősorban a minőségre törekszünk. A sorközök a biotermelés megközelítése érdekében gyepesítettek.

A birtok borai:

Legutóbbi díjaink: – Borvidéki Borverseny 2015 Irsai Olivér 2014 – aranyérem Ottonel Muskotály 2014 – aranyérem Merlot 2013 – aranyérem - Nemzeti Borkiválóság 2015 Syrah 2013 – **** – Finger Lakes International Wine Competition 2014 Balatonlellei Merlot 2012 – aranyérem – Carton Hungaricum 2014 Vincent Tokaji Furmint Brut – Superior (hazánk Borkultúrája Magyarország külképviseletein 2015) – Nemzeti Borkiválóság Program Pezsgő Országkóstoló 2014 Vincent Blanc Fleur 2007 – ***-os Pezsgőkiválóság Vincent Optimum 2011 – ***-os Pezsgőkiválóság http://garamvariszolobirtok.hu/dijak/

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A szőlőültetvények közvetlen szomszédságában a Kishegyi u. 42 szám alatt szívesen látjuk a kiránduló, tájatnéző vagy a fürdéstől, napsütéstől elfáradt vendégeket egy egy pohár frissítő-hideg fehérborra vagy egy elgondolkodtató gyümölcsös vörösborra. Az épület előtti kertben, hűs fák alatt, kerti pavilonban tudnak bort kóstolni a hozzánk látogató vendégek május elejétől-október végéig.A kóstolás során kiválasztott borokat kedvezményes áron, helyben meg is tudják vásárolni. Téli időszakban kóstolásra és vásárlásra a Vinotékánk áll rendelkezésre. Rendezvénytermünkben csoportokat tudunk fogadni 40-50főt.

További gondolatok a birtokról:

A termelő, a borász minden évben új lehetőséget kap arra, hogy Isten segítségével szépet és maradandót alkosson. Tavasztól a szüretig azért dolgozik, fárad, aggódik, hogy a présbe kerülő szőlő, a hordóba kerülő bor jobb legyen, mint az előző évben vagy legalább ne legyen gyengébb. Minden évjárat új lehetőség, de új kihívás, és soha eddig nem látott nehézségeket támasztó feladatmegoldás. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, a muzeális pincében lévő évjáratokat végig kóstoljuk. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy minden évben tettünk egy-egy lépést. Volt, hogy az időjárás nem kedvezett törekvéseinknek, de amit a vásárlóknak, a bort kedvelőknek kínálni tudunk minden piacon (európain és a tengeren túlin egyaránt) kedvelt, jó helyet foglal el az értékelésben és termékeinket jó szívvel kínálhatjuk Önöknek