Dobosi Birtok - Szentantalfa

Középbirtok

Teljes cím:

Fő u.

Email cím:

info@dobosi.com

Ügyvezető igazgató:

Dobosi Dániel

Kereskedelmi igazgató:

Dobosi Győző

Marketingigazgató:

Hoffer Bálint

Szőlészet vezető:

Dobossy Ilona

Főborász:

Dobosi Bálint és Szabó Máté Lajos

A birtok története:

Dobosi család hivatalos források szerint már az 1700-as évektől aktív szereplője a falunak és a helyi szőlő és borkultúrának. Dániel, az Édesapánk és Ilonka, az Édesanyánk megálmodták a saját borászatukat, majd 1988-ban megépítették a pincét, a következő évben pedig kiléptek az állami szövetkezetből és munkához láttak. Jelenleg 25 hektár szőlőt művelünk, tanúsított organikus módon.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Jelenleg 3 pincében dolgozunk. Tagyon-hegyen van a hordós érlelőpince, Szentantalfán a "régi" borászatnál történik a tartályos érlelés, a feldolgozás a 2020-ban átadott pincében történik. A borászatunk főként a saját bio szőlőnket dolgozza fel organikus borként. Főként reduktív borok adják a kínálatunk gerincét, de érlelt fehérborokat is készítünk 500 literes hordókban érlelve és természetesen vörösborok is megtalálhatók nálunk, amik nagy és kis fahordókban is érnek.

Az ültetvény bemutatása:

A 25 hektár szőlőterületünk mind a Balatonfüred-csopaki borvidékhez tartoznak, ahol organikus művelést alkalmazunk. A nagy része a Nivegy-völgyben található, és kicsit több mint két hektárt művelünk Balatonfüreden. A termelésben 2000. óta organikus termelés zajlik, amit ma is fenntartunk a területünk 100 %-án. A talaj: mészkő, agyag, egyéb üledékes kőzet, vulkáni tufa

A birtok borai:

  • Bio Olaszrizling
  • Bio Kékfrankos Rozé
  • BalatonBor Olaszrizling
  • BIo Nivegy-völgy Olaszrizling 2019 (PAR international Arany)
  • Bio Juhfark
  • Bio Kéknyelű
  • Bio Kékfrankos Rozé
  • Bio Kékfrankos
  • Bio Cabernet Sauvignon
  • Bio Philippe de Chalendar

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A borászat mellet teljes mellszélességgel beleálltunk a vendéglátásba, hiszen felismertük, hogy legstabilabb piac a helyben eladott bor, ami mellé szolgáltatásokat is kínálunk egész évben. Az új birtokon egy étterem és 9 szoba elérhető 4 csillagos minőségben, de több szálláshelyünk van a faluban. az étteremben fine bistro stílusban készülnek az ételek a borokhoz párosítva.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A csodálatos Nivegy-völgy megmaradt az évszázadok alatt annak, ami. A történelmi időkben a völgyet megőrizte a Jóisten. A szőlőtermelés és a borkészítés van a középpontban, minden arra épül. A Balaton-panoráma és a sok gondosan művelt szőlő egyből elvarázsolja az ideérkezőket, s a nyugodt hangulat és a jó borok pedig itt tartják és visszavonzzák őket. :)

További gondolatok a birtokról:

A fő filozófiánk az emberléptékben való fejlődés, az ökológiai gondolkodás és az igazi Isten-hit, ami békét ad a rohanó és zajos világban.