TaverNa borászat, a Balaton eldugott titánja

taverna kiemelt

Tar Tiborné a TaverNa borászatot megalapító család női képviselője, valódi lelkesedéssel,
egyben teljes természetességgel beszél a 3. évét taposó borászatuk működéséről. A Rozálián és a Budapest Borfesztiválon is kiállító pincészettől családilag tartották a frontot az érdeklődők felé. A Bor és Piac „Ősszel is Balaton” rendezvényén, november 5-én Balatonalmádin, ismét lehetőség nyílik boraik megkóstolására.

Hogyan jött létre a TaverNa, s hogyan folyik nálatok a borkészítés?

Talán mondhatom, hogy szinte adta magát a lehetőség. Férjem a Soós István Borászati
Szakközépiskolában tanított, jómagam borászként dolgozom több mint 30 éve, de még a
fiunk is kitanulta ezt a szakmát. Így ha már mindenki borász a családban, arra gondoltunk,
igazán lehetne saját borunk is. Ezen felbuzdulva 2019-ben megalapítottuk a TaverNa borászatot,
tehát idén ez már a harmadik szüretünk.

Hány hektáron folyik a gazdálkodás nálatok?taverna 2borasz

Nem rendelkezünk saját szőlőültetvénnyel, hiszen jelenleg valamennyiünknek napi 8 órás állása
van, ezért két termelőtől vásároljuk az alapanyagot. A metszéstől a szüretig teljes mértékben
az igényeink szerint történnek a munkálatok. Mindent megbeszélünk a tőketerhelés
kérdésétől kezdve, a szüret idejének és módjának megválasztásáig. Bármilyen borászati
célra be tudjuk takaríttatni a szőlőt, legyen az reduktív feldolgozás vagy válogatás, hordós
érlelés vagy késői szedés, és mindezt kézi szüret formájában.

Milyen a fajtamegoszlás, és ezek hogyan viselik az éghajlatváltozást?

A két területen öt fajtával dolgozunk, döntően fehérszőlővel, mivel ez egy hűvös terület a
Bakony hideg-, és a Balaton párás levegőjének köszönhetően, valamint a dülők a Keszthelyi
Dombság keleti oldalában helyezkednek el. Ebből kifolyólag semmi aszálykárunk nem
volt idén, a Muskotályt már leszedtük, és merem állítani, hogy az elmúlt évek legszebb
Muskotály termését gyűjtöttük be. Mivel nincsen gond az éghajlati adottságokkal, örömmel
ragaszkodhatunk a helyi fajták használatához: Olaszrizling, Szürkebarát, Sárgamuskotály,
Kékfrankos, illetve Cabernet Sauvignon. Ez nem vörösboros vidék, a magas savak ritkán
engedik meg vörösbor készítését, ellenben kiváló rozékra nyílik lehetőség, amit az igazán
gyümölcsös zamatú és intenzív illatú sillerünk remek szereplése igazol is.

Van-e kedvenc szőlőfajtátok?

Igen, az Olaszrizling, mert tág keretek között felhasználható fajta, a reduktív feldolgozástól
kezdve a válogatáson át a késői szüretig mindenben szép arcát mutatja. Emellett Rajnai
rizlingen gondolkodnék még szívesen, illetve a fiam a Szürkebaráttal foglalkozik sokat, és
kísérletezik vele nagy odaadással.

A környéken milyen borturisztikai és gasztronómiai lehetőségek állnak a látogatók
rendelkezésére?taverna TT

Részünkről sajnos Balatonon még semmi, ez a két év nagyon kevés idő ennek a
kiépítésére. Még csak most készült el az új feldolgozó üzemünk, a további fejlesztéseket
későbbre tervezzük. Badacsony, a Káli-medence illetve a Szent György-hegy és a Balaton
közelségéből kifolyólag rengeteg gasztronómiai és kikapcsolódási lehetőség van, gyönyörű
tájakkal, természeti látnivalókkal, tartalmas időtöltéssel.

Magunkról szólva, azért minden évben próbálunk valami újdonsággal előállni a
fogyasztóközönség felé, akár egy sillerrel, amiből nincsen túl sok a Balatonnál, egy hordós
érlelésű roséval (Kékfrankos), vagy akár egy késői szüretelésű Olaszrizlinggel. Egy ilyen kis
borászatnak ez a célkitűzés elég nagy feladat, szerencsére a tudásunkra, tapasztalatunkra
mindig tudunk támaszkodni, ami – örömmel mondhatom – nemzetközi rálátással bír.

Mennyire szezonális nálatok a turisták jelenléte?

Lesencefalu egy nagyon pici, egyutcás, lényegében zsákfalu, így a turisták hada elkerül
minket. Viszont erre halad egy túraútvonal, ezért alapvetően inkább gyalogos és kerékpáros
látogatók érkeznek. Nyáron sem tud vetekedni a Tapolcán található turisták számával, de
télen méginkább megcsappan a számuk. Nekünk a faluban egyébként pont jó ez a
csendesebb közeg.
Jelenleg nálunk még nincsen lehetőség helyben kóstolásra, hiszen ez egy családi
vállalkozás, ahol mindent önerőből valósítunk meg, ami időben és anyagiakban is
megköveteli a maga mértékét. Most eljutottunk odáig, hogy megvan az üzem, a feldolgozás,
tárolás biztosított, a következő 1-2 éven belül szeretnénk kialakítani egy kóstolóhelyiséget
és egy kis vendéglátó részt, aminek persze az állandó jelenlétünk is feltétele.

tudósított: Hajdu Ferenc
fotós: Fábián Levente

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Az  OC-BOR/2-2022/405111  „Ősszel is Balaton” című projektet megvalósításához a VEB2023 -EKF Program nyújtott 3.000.000 Ft támogatást.

 

VEB