Dóka Éva Pincészete - Zalaszentgrót

Középbirtok

Teljes cím:

Dóka Éva Pincészete

A birtok története:

A csáfordi dűlők adottságai alapján természetes dolog itt szőlőműveléssel foglalkozni. Ezt már évszázadokkal ezelőtt őseink is felismerték, ezért a mi dolgunk „csak” folytatni ezt a munkát. Az idők persze változnak, de egyvalami nem: családunk generációkon keresztüli ragaszkodása a szőlőhöz, elhivatottsága a borkészítéshez. Ez az örökség felhatalmaz és kötelez is bennünket arra, hogy tudásunk legjavát adva készítsük el mi is a mai idők kiváló csáfordi borait. Pincészetünk gondozásában már kizárólag saját telepítésű ültetvények állnak. Ezek közül az elsők a 2003-2004-es években kerültek elültetésre, vagyis más kiteljesedtek, termésükben a fajta tulajdonságai mellett a termőhely, a talaj, az éghajlat (vagyis a terroir), és a művelés gondossága együtt adják azokat az értékeket, amelyeket elvárunk az elkészült borainktól is.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A szőlő feldolgozása, a mustok erjesztése és a borok érlelése a Zalaszentgrót, Gyár u. 22. alatti központban történik. De hogyan is készülnek a borok? Először is: minden tétel egyéniség! Borászatunkat szenvedélyből alapítottuk, a borok készítése az önkifejezés, önmegvalósítás egy módja is. Minőségi elvárásainkban nem kötünk kompromisszumot, ez a vezérelv irányítja a feldolgozás és az érlelés folyamatát. Minden fajtáról határozott elképzelésünk van, de ez nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznénk. Így születnek évről-évre megbízható minőségű tételek és meglepetések, nagy felfedezések egyaránt. A feldolgozás és erjesztés során a készülő bor általunk elvárt jellegének és minőségének megfelelő körülményeket biztosítunk. Így a friss fehér borok hidegen, a vörösek pedig melegebb, 22-24°C-os hőmérsékleten erjednek. A vörös cefréket keverőlapátos, hűthető-fűthető acéltartályban csömöszöljük. Szeretjük a pincénkben jelen lévő élesztő törzseket, úgy hisszük, egyéniséget adnak borainknak.

Az ültetvény bemutatása:

Olaszrizling-Oszai dűlő Szürkebarát-Hideg-oldal Pinot blanc-Vergyálom Nektár-Hideg-oldal Sárgamuskotály-Oszai dűlő Pinot noir-Harangláb dűlő Merlot-Oszai dűlő Cabernet franc-Oszai dűlő Több éves pihentetés után újratelepítettük a Szélmente dűlőben és a Hideg oldalban lévő kiváló adottságú területeinket. A következő fajtákban láttunk fantáziát (vagy engedtünk a kísérletező hajlamunknak): Rajnai rizling: – Milyen lesz egy rajnai a Zala mellett? Kíváncsian várjuk ... Pátria: – Egy újabb gyöngyszem dr. Bakonyi Károly fajtái közül (olaszrizling x tramini). Nagy ígéretnek tarjuk. Chardonnay: – Történelmi okokból: első szőlőnk is chardonnay volt. És azért, mert gyönyörű borokat tud itt Csáfordon. Syrah: Még egy ígéret. Hamarosan elválik, betartják-e.

A birtok borai:

Nektár 2013- XI. Bayer Borverseny 2014, első helyezés, száraz fehérbor kategóriában. Cabernet Franc-Merlot 2012 -I. Nagy Zalai Borverseny, arany érem, Zalaszentgrót Város Bora 2015 (vörösbor kategóriában), XIII. Balatoni Borok Versenye arany érem, XII. Bayer Borverseny 2015 ezüst érem Nektár 2014 - I. Nagy Zalai Borverseny, ezüst érem, XIII. Balatoni Borok Versenye ezüst érem, XII. Bayer Borverseny 2015 ezüst érem Cabernet Franc Rozé 2014 - Zalaszentgrót Város Bora (rozé kategóriában) Pinot blanc- XII. Bayer Borverseny 2015 arany érem, I. Nagy Zalai Borverseny ezüst érem, Zalaszentgrót Város Bora 2015 (fehérbor kategória), XIII. Balatoni Borok Versenye arany érem Olaszrizling,Szürkebarát,Pinot noir,Merlot,Sárgamuskotály

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

2012-13-ban lehetőségünk nyílt arra, hogy a pincészetünk épületének padlásterében – az eredeti fa födémszerkezet szépségének kiemelésével – létrehozzunk egy borkóstolásra, vendéglátásra alkalmas helyiséget, amely a Padláspince nevet kapta és ahol 50-60 fő számára tudunk kényelmes borkóstolást biztosítani. A kóstolást a pincében kezdjük, miközben végigjárjuk az általunk alkalmazott technológia állomásait. Vendégeink részére készséggel ajánlunk tételeket, melyeket érdemes megkóstolni, de maguk is kiválaszthatják a kedvelt fajtákból készült borainkat. A jó bort is élvezetesebbé tehetjük a jól megválasztott kísérő falatkákkal, amelyeket az előzetes egyeztetés során pontosítunk. Igény esetén a zalaszentgróti Fiáker Vendéglő ( www.fiaker.hu ) jóvoltából modern vagy éppen hagyományos gasztronómiai élmény is párosulhat a borkóstolóhoz, legyen az akár egy egyszerű, de jó vacsora a borok után, vagy egy egész estét betöltő, új távlatokat nyitó Gourmand Borvacsora!

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Zalaszentgrót: Batthyány-kastély, Termálfürdő, Zalai Borút, természetjárási lehetőségek Hévíz-Fürdő Keszthely-Festetics-kastély

További gondolatok a birtokról:

A feldolgozó- és erjesztőtér felett 2013-ban elkészült a több mint 50 fő befogadására alkalmas „PadlásPince”, ahol biztosítjuk a lehetőséget arra, hogy exkluzív környezetben adhassák át magukat a borok kóstolása által nyújtott élvezeteknek. Az egyes tételek bemutatása közben nem álljuk meg, hogy meséljünk a borvidékről, szőlőkről, borkészítésről, hagyományokról. Térjen be hozzánk, legyen része a csodának, aminek eredményeképpen a Zalai Borvidék csáfordi lankáin a Nap által érlelt szőlőfürtökből a pincék félhomályában testet-lelket gyönyörködtető nedű válik. Az átváltozás irányítása a szőlőtőkétől a palackig,ez a mi szenvedélyünk!