A Tornai Pincészet is készül a Balatonra

A Balaton-felvidék egyedül álló tanúhegyén, a Somlón több borászat is működik, most Tornai Tamással, a Tornai Pincészet tulajdonosával beszélgettünk a Somlói borturizmus lehetőségeiről. Az Ősszel is Balatonon több somlói borászat is képviselteti magát, ennek keretében kerestük fel a kiállító borászatokat. 

Tornai úr, mit gondol a Somlói turizmusról?

A Balaton egy csodálatos hely, amihez a Somló területileg is kapcsolódik a jogszabály szerint, de egyébként is nagyon sokan keresik fel a Somlót a Balatonra érkező turisták közül. Nyilván ahhoz, hogy megkeressenek bennünket – azt a kis természeti csodát, amit a Somló sugároz – azt gondolom, hogy programokkal is elő lehet segíteni.

Milyen programokkal készülnek?

A Tornai Pincészet maga több programban vesz részt, az egyik ilyen közösségi programunk az Éjszakai Pince Túra – ezt mindig az év leghosszabb napjához, azaz legrövidebb éjszakájához próbáljuk kapcsolni. A másik nagyon fontos rendezvényünk a Juhfark Ünnep, amit október közepén szoktunk megtartani, a harmadik ilyen közösségi rendezvényünk az András-napi Bormester Találkozó, ahol a bortermelők és a tudomány képviselői találkoznak, de természetesen szívesen látjuk az érdeklődőket is.

Miért érdemes meglátogatni Somlót?

A Somló nagyon sokat fejlődött az elmúlt néhány évtizedben, gyönyörű utak, kialakított teraszok, jó útbaigazítás, és persze ami a legfontosabb, hogy kiváló borok várják az oda érkezőket. A borok egyrészt tradicionálisan mutatják a Somló ízeit, azt az ásványos jelleget, ami összetéveszthetetlen, és ami kiemelkedik még a vulkanikus borok közül is. Másrészt persze a vendégszeretetünk is idevonzza az embereket, ami mindig gasztronómiai élménnyel is fűszerezett. A Kreinbacher Birtoknál, a Tornai pincészetnél és az 5 Ház Borbirtoknál alakultak ki olyan helyek, ahol azt gondolom, hogy a világban bárhol a helyüket megálló séfek irányítják a konyhát, és egy remek gasztronómiai élménnyel is gazdagodnak az odaérkezők.  Ezenkívül a Tornai Pincészetnél található egy múzeum, ahol visszatekinthetünk egy kicsit időben, megismerhetjük, hogy is keletkezett a hegy, és mi is történt az elmúlt egy évmillió során.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.