Mórocz Pincészet - Pécsely

Kisbirtok

Teljes cím:

Mórocz Pincészet

Főborász:

Mórocz Tamás

A birtok története:

2014-ben jártam először a Pécselyi-medencében, ahol teljesen ledöbbentett a táj szépsége, na meg az a tény, hogy bár Veszprémben nőttem fel, korábban soha nem voltam ezen a vidéken. Előtte is tudtam, hogy mit akarok, de itt végre az is világossá vált, hogy hol. Megtaláltam a helyem itt Pécselyen. A Mórocz Pincészetben végre a tudásomat a saját nevemmel ellátott borok készítésére használhatom. Úgy közelíthetek a szőlő és a bor világához, ahogyan mindig is akartam. Most indul az én történetem. ...ez a történet viszont nem áll meg a borkészítésnél: az én felfogásomban a bor a közösségi élmények középpontja. Számomra a bor csak az emberekkel együtt nyer értelmet, akkor érzem jól magam, ha a közösség, a zene és a természet harmonikus egységének adhatok még többet az általam készített tételekkel

Az ültetvény bemutatása:

A szőlők legnagyobb részt a Pécselyi-medencében, azon belül is a Nyáló-hegyen teremnek márgás mészköves talajon. De készül bor Tagyon hegyről is és a Balatonhoz még közelebb fekvő területekről is.

A birtok borai:

Rövid "étlappal" dolgozom. Jelenleg 4 féle bor készül a pincében minden évben: Egy könnyed illatos Tramini, egy rosé, amit én Merlot-ból készítek. Ezeken kívül kétfélét stílusban készítek bort a borvidék legfontosabb fajtájából az Olasz rizlingből. Készül egy könnyedebb reduktív és egy fahordós testesebb bor is. Utóbbi Kissbarátom fantázianéven kerül forgalomba.