Tornai Pincészet - Somlójenő

Nagybirtok

Teljes cím:

8478 Somlójenő Hrsz.: 1248

Ügyvezető igazgató:

Tornai Tamás

Kereskedelmi igazgató:

Szőlészet vezető:

Császár Attila

Főborász:

A birtok története:

A Tornai család 1946 óta borászkodik a síkvidékből kiemelkedő Somló hegyen. Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. A Somló hegy 480 hektár szőlőterületét alapul véve ez 11.25 %-os részarányt jelent. Figyelemmel az elaprózódott tulajdonosi szerkezetre – a 480 hektárnak 3. 000 tulajdonosa van – pincészetünk felelőssége a Somló hegy jövőjét illetően különösen jól érzékelhető.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használunk a reduktív technológiájú irányított borkészítés során. A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.

Az ültetvény bemutatása:

A Tornai pincészet összes területe 56 ha. Szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól egészen a nyugati oldalig. A Szent Márton dűlőben Juhfark fajtát termesztünk. Az északi oldalnak köszönhetően egy komoly sav tartalékot képez. Az egyik legértékesebb oldala a hegynek az Aranyhegy dűlő. Talaja a serétes agyagos talaj, keveredik a lazább homokos löszös talajjal. Déli lejtésű meleg terület, ami a Juhfarknak kedvező. Az Apátsági dűlő a hegy déli oldalán található, ahol Furmint és Hárslevelű található. Kötött, néhol erősen köves. A Grófi dűlőben található az 5 ha-os Furmint és az Öreg Hárslevelű. Az Ilona dűlő egy fekete humuszban gazdag kőtörmelékes talajnak köszönheti a jelentőségét. Gyorsan melegszik és a köveknek köszönhetően meg is tartja a meleget. A hegy lábánál elterülő szőlők a könnyű borok készítésének alapanyagát szolgálják (Szürkebarát, Zeusz, Zenit, Pinot Blanc). A Százforduló dűlőben termesztünk illatos fajtákat: Tramini, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc.

A birtok borai:

Alapvetően három kategóriát alakított ki a pincészet, mely kategóriák jól tükrözik a termőterület különlegességét. Top Selection borcsalád - A borcsaládot a legkiválóbb somlói dűlők válogatott szőlőiből készült kézműves borok alkotják. Egyedi, összetéveszthetetlen íz-világuk kiemelik őket még a somlai borok közül is. A borcsalád tagjai fahordós érlelést kapnak. Prémium borcsalád - A Prémium borcsalád olyan borokból, fajtákból, stílusokból áll, amelyek méltán reprezentálják a Somlói Borvidéket, megvan bennük az erő, a beltartalom, hogy büszkén hirdessék Somló erejét. Friss borcsalád - Trend, vidámság, mindennapi üdítő. Hidegerjesztéssel készült, leheletnyi maradékcukrot tartalmazó tételek, amelyek első látásra, szaglásra és reméljük hallásra is elvarázsol.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A 120 főt befogadó légkondicionált borbemutató terem csoportos borkóstoltatásra, céges és családi rendezvények megtartására egyaránt alkalmas. A csoportok étkezési igényeit korszerűen felszerelt konyha biztosítja. A 200 fős borteraszon színpad, beépített hangosítás, fénytechnika biztosított. Beépített akadálymentes eszközökkel segítettük, hogy a mozgássérült, siket, nagyothalló, gyengén látó és vak vendégeink számára is zavartalan mozgást és élményt tudjunk nyújtani. A pincészetnél található egy Bormúzeum is, mely nyitvatartási időben ingyenesen látogatható. Pincészetünknél lehetőség van a családok számára kerékpárkölcsönzésre, hogy két keréken tudják felfedezni a táj szépségét. Vendégszeretet, hagyománytisztelet és fiatalos lendület egy különleges borvidéken.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Somlói Vár és kilátó

További gondolatok a birtokról:

Gazdálkodásunk ars poeticaja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet, mint a Somló hegy meghatározó borászata, több évtizedes tapasztalata alapján kezdeményezője, támogatója a térség termelői együttműködésének. Tesszük mindezt ezt azért, hogy a somlói borok úgy hazai, mint nemzetközi szinten megőrizzék évszázados értékeiket.