Rádpuszta Szőlőbirtok - Balatonlelle-Rádpuszta

Nagybirtok

Teljes cím:

8638. Balatonlelle-Rádpuszta HRSZ 0170/63

Szőlészet vezető:

Dr. Podmaniczky Péter

Főborász:

Dr. Podmaniczky Péter

A birtok története:

A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaságként alapítottuk. Ma már összesen 88 ha saját telepítésű szőlőterületen gazdálkodunk. A birtok nagyobbik része a kiváló fekvésű Balatonlelle-Rádpusztán, kisebb része a szomszédos Balatonszemesen találhatók.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A feldolgozó üzem és a borház az 1800-as évek elején Rádpusztán felépített Festetics majorsági birtok megújított gazdasági épületeiben kapott helyet. A szemet gyönyörködtető, több mint 180 éves gerendák, a szépen ívelő boltívek, ódon falak látványa nem csak a borkedvelőket ejti ámulatba. Igazi turisztikai látványosság is.

Az ültetvény bemutatása:

A birtok 88 ha szőlőterületet ölel fel, ahol főként az alábbi fajtákkal foglalkozunk: Chardonnay, Irsai Olivér, Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Zenit, Cabernet Francm Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Zweigelt.

A birtok borai:

Évente megmérettetjük magunkat a jelentősebb borvidéki és országos borversenyeken. 2018-ban Pinot noir Rosé borunkkal országos aranyérmet kaptunk. Pinot Noir Rosé, Olaszrizling, Rajnai Rizling és Chardonnay borainkkal a Balatonboglári Borvidéki borversenyen aranyérmet kaptunk. Olaszrizling, Rajnai Rizling és Chardonnay borunk a Balatoni Borok Versenyén aranyérmet kapott. 2019-ben Chardonnay és Irsai Olivér borainkkal országos aranyérmet kaptunk. Pinot Noir Rosé borunk aranyérmet és a legjobb balatoni rosé bor kitüntető címet kapta és Somogy legjobb bora lett. Muskotály, Pinot Gris (Szürkebarát) és Chardonnay borainkkal a Balatonboglári Borvidéki borversenyen aranyérmet kaptunk. 2021-ben Pinot Gris borunk a Berliner Wine Trophy-n aranyérmet kapott.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A szőlőterület szomszédságában elhelyezkedő történelmi múltú borházunknál szívesen fogadjuk vendégeinket borászatunk bemutatásával, amit kóstolóval kötünk egybe. Borházunknál lehetőség van borkínálatunk kedvezményes vásárlására. Látogatás alkalmával érdemes megtekinteni legmagasabban fekvő szőlőterületeinket is, ahonnan pazar kilátás nyílik a közeli Balatonra. Balatonboglári vinotékánk ugyancsak szeretettel fogadja az érdeklődőket.