„Tagyon 730 Bormanufaktúra” szőlőbirtokon jártunk

November 5 – én sétáló kóstolót és mesterkurzust tartunk Balatonalmádiban. Célunk, hogy a turisztikai szezont kibővítsük, az esemény címe is ezt tükrözi: „Ősszel is Balaton”.  Felkerestük a kiállító borászokat. Az esemény részleteit itt találják, jegyvásárlás itt.

A Tagyon 730 Bormanufaktúra szőlőbirtokon jártunk. 6 éve szeretett bele Maklári-Kis Balázs a területbe, s a régi nádfedeles, a Balaton-felvidéki építészetet tükröző házba. A panoráma lenyűgöző, a Káli medence ékköve, a Hegyestű, s a Balaton csillámai tárultak elénk. A talaj meszes-agyagos, s a mélyeken bazalt. Ez utóbbiból következik a borok ásványos karaktere is. Az állatorvosból lett szőlész-borászt, természetszeretete, s a csend iránti vágya vezette el új hobbija irányába. Ahogy a tatabányai gyógyszertára az ország leginnovatívabb patikája díjat kapta- úgy a borászatban is a tökéletességet keresi.  Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a 2015-ös tétellel elkezdett borsor, amely a 2021-es termés hordós tételeiben csúcsosodott ki.

Nézzük a kezdeteket. A sorozat első néhány borát a korábbi tulajdonos készítette, illetve közös erővel készült, s három fajta házasításából született. E három fajtát egyidőben szüretelték, majd csömöszöléssel, s fajélesztő nélkül született a bor.

Törékeny tétel volt, s hajdan biztos szívesen elfogyasztottuk volna. Majd sorra következtek az új gazda tételei 2017-ből, 2018-ból, 2019-ből.

Az evolúcióhoz kétség nem fér, a kezdeti tapogatózások után a 2020-as Cabernet Sauvignonra már egy kis aranyérmet adnánk egy vakteszten, s hogy ne érhessen az elfogultság vádja, több kollégánknak is megmutattam vakon néhány tételt. A másodtöltésű hordókban történő érlelés jól eltalált egyensúlya jellemzi e 2020-as Sauivignont, határozott, de lekerekedett tanninvilág, a fajtára jellemző érlelt gyümölcsös bujaság, feketeszeder, s datolya, érett füge jegyei. Mindezek mellett kellő savgerinc és nem túlzottan magas alkohol, kb. 13,5 százalék.

Balázs mindössze másfél hektáron gazdálkodik, szívét-lelkét beleteszi a munkájába. Beszélget a szőlőjével, most épp arra kéri őket, hogy tartsanak ki még egy hónapig. Kékszőlőinek egy része öreg tőkén terem, majd ötven évesek, így gyökereik mélyre hatolnak, ezért az idei év szárazsága nem okozott számukra nehézséget. A Chardonnay fiatal ültetvény, ott látszott rajta a szárazság hatása. Az ültetvények szeles kitettsége miatt, a növényvédelemben kevesebb a teendő, bár idén megtámadta a szőlők leveleit az orbánc, illetve az esca is felütötte a fejét, amely a szomszédos erdőből a tölgyfákról terjedt át a tőkékre.

A területeiken a szőlők jó savval érnek be, amely a Balaton-Felvidéken ritka kincs. Fehérboraik is élénk savúak, a Szürkebarátot seprőn tartották és zamatos, telt bor született belőle, vibráló savakkal.

Balázs szíve a vörösborok felé húz. Korábban egyben szüretelte le a Merlot, a Cabernet Sauvignont és a Cabernet franct, így egy izgalmas cuvéet kapott 2019-ben is. Nekünk tetszett ez a tétel, szépen kiegészítették egymást a különböző fajták. Majd később az adott fajta érési időpontjában kezdett szüretelni fajtánként különböző időpontban, savra és cukorra mérve. Borászati filozófiájának alapja a természet adta kémia, nem véletlen, hogy a kémia doktoresszája, Dr. Sólyom-Leskó Annamária segítette induláskor tanácsaival.

Maklári-Kis Balázs feleségével Maklári- Kis Tündével

A 2021-es vörösboraik még fiatalok voltak, másodtöltésű hordóban érlelődtek aug.30. óta. A 2020-as fajtaboraik közül mindhárom bordeauxi fajtát megkóstoltuk. Balázs kedvence a Cabernet franc, amely a fajtára jellemző aromavilágával, fűszeres jegyeivel ígéretes bornak bizonyult, ellenben a Cabernet Sauvignon igazi érett dívaként rukkolt elő a korábbi évjáratok kísérletei, tanulóborai mögül. Jelezte, hogy megérkezett, s ezzel egy új korszak vette kezdetét a borászatnál, amelyre azt mondhatjuk, hogy érdemes odafigyelni a Tagyon 730-ra és Maklári-Kis Balázs munkájára.

Balázs gondolataival zárjuk ezt a kis ízelítőt, amely szerint tudja mit miért csinált, s innentől számára a 2020-as év szériája a mérce.

(Bozzai Zsófia)

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Az  OC-BOR/2-2022/405111  „Ősszel is Balaton” című projektet megvalósításához a VEB2023 -EKF Program nyújtott 3.000.000 Ft támogatást.