Ősszel is várja vendégeit a Laposa Birtok

November 5-én sétáló kóstolót és mesterkurzust tartunk Balatonalmádiban. Célunk, hogy a turisztikai szezont kibővítsük, az esemény címe is ezt tükrözi: „Ősszel is Balaton”.  Készülődünk az eseményre, ezért felkerestük a kiállító borászokat. Az esemény részleteit itt találják, jegyvásárlás itt.

Laposa Lillát, a Laposa Birtokot felépítő család tevékeny generációjának egyik képviselőjét sikerült megkérdeznünk a helyi szőlőtermesztés és borkészítés kihívásairól, badacsonyi vendéglátás és gasztronómia lehetőségeiről, fejlesztéseiről.

Hogyan látjátok, ki lehet-e tolni  – és ha igen, miként – a balatoni szezont a nyári, főszezont jelentő féléven túlra?

Mi a Laposánál már 15-20 éve a négy északos Balaton népszerűsítésén dolgozunk, tehát hogy a borturizmus és a köré épülő vendéglátás egész évben a látogatók szolgálatára álljon. Ennek érdekében két vendéglátóhelyet is átalakítottunk a téli időszak kívánalmainak megfelelően. Az egyik a Hableány, ahol a borászat is található, a másik a Laposa borterasz, ami 100 fős férőhely-kapacitással rendelkezik. Az üvegezésnek és a fűtés felszerelésének-korszerűsítésnek köszönhetően már egész évben nyitva tarthatnak úgy a kinti, mint a benti részek.

Emellett rengeteg programot kínálunk és rendezvényt szervezünk egész évben, kezdve a dűlőtúráktól és üzemlátogatástól egészen a Hosszúlépés bortúráig és az újbor kóstolóig, vagy éppen a szilveszteri mulatságig.  Egész évben gondolkodunk, és ennek megfelelően tervezünk idény jellegű és szabadtéri programokat egyaránt.

Milyen szőlőfajtákkal dolgoztok, használtok-e rezisztens fajtákat? Hogyan kezelitek a klímaváltozás hatásait?

Még rezisztens fajtákkal nem foglalkoztunk, nem volt rá szükség. Habár év közben megijedtünk a száraz és meleg időjárástól, úgy néz ki, hogy jó szüretünk lesz. Október eleje-közepe magasságában szüreteljük az Olaszrizlinget, a muskotályokat, és a pezsgőalapok sem lettek olyan rosszak, miként arra korábban kilátás volt. Folyamatosan tájékozódunk, figyeljük szőlő állapotát, és szükség esetén növényvédelmi szakemberek segítségét vesszük igénybe. Szerencsére azért a szőlő bámulatos növény, s a gyökerei olyan mélyre képesek lehatolni, ahonnan képes biztosítani magának a vízutánpótlást, úgyhogy mi egyelőre kivárunk ebben a kérdésben. A pezsgőkészítésre a Furmint nagy része elmegy, emellett az Olaszrizling és a Szürkebarát teszi ki termékink nagyját, ezek a kínáltunk több szintjén is megjelennek, a Sárgamuskotályból pedig a reduktív belépő borok készülnek.

Hogyan vagytok jelen a piacon, és hogyan kezeltétek a COVID okozta nehézségeket?

A szőlőhöz hasonlatosan mi is nagy túlélők vagyunk, hiszen több lábon állunk. A helyi fogyasztás visszaesése során boltokba, üzletláncokba szállítottunk többet, illetve előtte indult rögtön saját webshopunk, amelynek felélénkülése különösen a prémium borok eladásában jelentett nagy segítséget.

Szerencsére a gasztronómia ismét lábra kapott, mire számíthatnak az ide látogató ínyencek?

Az ínyencek igényeit szem előtt tartva az egész éjszakai félévre kínáljuk a Gasztrohegy Badacsony programsorozatot, amelyben badacsonyi vandéglátóhelyek vesznek részt. Havonta egyszer egy adott tematikára készítenek menüt, akár az alapanyag tekintetében (hal, vad, vega stb.), akár híres filmekben vagy irodalmi művekben szerepelt fogások alapul vételével. Az idei évadot a világok konyhájára épül, vagyis minden alkalommal más nemzet ízvilága kerül majd terítékre. A sorozat nyitó alkalmára október 8-9-én kerül sor. A közös kezdeményezést Budavári Dóra fogja össze, főszerepben a séfek és a vendéglátóhelyek tündökölnek. Amelyik hétvége pedig szabad a Gaszrohegytől, ott több Laposa program közül is választhatnak a vendégek, például a vertikális kóstolóból, vagy a farsangi bálból. Mindenesetre a bor mindig központi szerepet fog játszani nálunk, hiszen Badacsonyban ez a lényeg.

(Hajdu Ferenc)

Fotó: Fábián Levente

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Az  OC-BOR/2-2022/405111  „Ősszel is Balaton” című projektet megvalósításához a VEB2023 -EKF Program nyújtott 3.000.000 Ft támogatást.