Kihirdettük a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 győzteseit

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat a Bor és Piac szaklap alapította 2012-ben Bozzai Zsófia főszerkesztő és Szakács László kiadóigazgató kezdeményezése alapján. A jubileumi, tizedik kiírás győzteseit szeptember 16-án, csütörtökön hirdettük ki a budapesti Borirodában tartott ünnepélyes díjkiosztón, a döntősök és a szaksajtó, valamint borbarátok jelenlétében.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána megnyitja a díjátadót

 

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka verseny kétfordulós: először a borkedvelő közönség szavazatai döntenek arról, hogy mely birtokok kerülnek a döntőbe, majd a verseny szakértő zsűrije a nyár folyamán személyesen is felkeresi és értékeli a második fordulóba beszavazott birtokokat. Az idei verseny külön érdekessége, hogy most először egy testvérpár is szerepelt a döntősök között, Günzer Zoltán a Középbirtok, Günzer Tamás a Nagybirtok kategóriában volt érdekelt.

Idén a nagyközönség a következő birtokokat jutatta be a legszebbek közé (a birtokok neve betűrendben szerepel).

A Kisbirtok kategória döntősei (10 hektár birtokméretig): Grál BorpincePetrányi Pince, Tringa Borpince

A Középbirtok kategória döntősei (10-50 hektár között): Borbély Családi Pincészet, Dobosi Birtok, Günzer Családi Birtok

A Nagybirtok kategória döntősei: Günzer Tamás Pincészete, Schieber Pincészet, Sol Montis Borászat

Az eredményhirdetésen Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetének igazgatója, a zsűri elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ezután mind a kilenc döntőbe került birtok vezetője bemutatta a birtok egy-egy borát, a közönség azokat kóstolva tekintette meg a birtoklátogatásokon készült háromperces kisfilmeket, majd a zsűritagok szóbeli méltatása következett, végül bejelentették a kategóriák győzteseit.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 győztese Kisbirtok kategóriában a szekszárdi Tringa Borpince, második a Petrányi Pince, harmadik a Grál Borpince.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 győztese Középbirtok kategóriában a badacsonyi Borbély Családi Pincészet, második a Günzer Családi Birtok, harmadik a Dobosi Birtok.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2021 verseny Nagybirtok kategóriájában – a díj történetében először – a zsűri szavazásán pontegyenlőség alakult ki, így két első helyezettet hirdettünk ki: a cím viselésére egyaránt jogosult a villányi Günzer Tamás Pincészete és a szekszárdi Schieber Pincészet, harmadik a Sol Montis Borászat.

Valamennyi döntősnek és győztesnek gratulálunk, jövő tavasszal pedig indul a 2022. évi kiírás!

 

A verseny támogatója 2021-ben: