BIRTOKLÁTOGATÁSOK 1. Borbély Pincészet

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Elsőként a Borbély Családi Pincészetet kerestük fel.

A Borbély Családi Pincészet a Badacsonyi borvidék meghatározó borászata. Borbély Tamás a legfiatalabb azok között, akik valaha is bekerültek az Év Bortermelője legjobb öt választottjába, és ennek az elit körnek immár hatodik éve állandó tagja. Higgadt, kiegyensúlyozott egyéniségével, alapos tudásával, és különösen marketing terén a Magyar Borkultúra Kht.-nél szerzett nemzetközi kitekintésével a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége. A Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke 2013-tól, a Badacsonyi Hegyközség elnöke 2016-tól. A birtokot Tamás édesapja, Borbély Gyula, valamint édesanyja, Borbélyné Galambos Gabriella alapította. Gabriella családi örökségéből kapott szőlőterületen hozták létre a birtokközpontot, míg Gyula ugyancsak egy neves tanúhegy, a Somló melletti Dobán született, és onnan került borászként Badacsonyba. A családi birtokban való aktív tevékenykedés mellett Gabriella a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke, míg Gyula a Csobánci Hegybíró is egyben. A családi birtokot már 2010 óta Borbély Tamás tartja kézben, akinek munkáját szülein kívül húga, Diána a marketing és értékesítés terén tehermentesíti.

A pincészet vendéglátó szekcióját Borbélyné Galambos Gabriella (középen) irányítja

A család összességében 23 ha szőlőültetvényen gazdálkodik, melyek a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony hegy, a Gulács hegy, a Csobánc hegy, a Bács hegy és a Tóti hegy déli-, délnyugati oldalain terülnek el. Az ültetvények részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50-es években eltelepített birtokrészekig. A fiatal ültetvényeken magas, 5-5500 tő/ha tőkeszámmal és modern fém tám-rendszerekkel dolgozunk, de meg van a becsülete a korábban telepített bakművelésű területeiknek is.

A zsűri látogatása a Bács-hegyen, középen Kállay Miklós professzor emeritus

Nem csoda, hogy elsőként a Bács-hegyen lévő idős, mintegy 45 éves egy hektáros Olaszrizling ültetvényüket kerestük fel, hiszen a legnagyobb eséllyel az innen származó borok hozzák a hazai és nemzetközi borversenyekről a legjobb eredményeket. Az idei Országos Borversenyen is aranyérmes lett az innen származó Karós Badacsonyi Olaszrizling Selection 2015-ös tételük. Itt komoly terméskorlátozást alkalmaznak, hiszen az öreg tőkéket meg kell becsülni, nem szabad túlterhelni. Izgalommal várják a mellette eltelepített 1½ hektáros ültetvényük idei termőre fordulását is, melynek fele Olaszrizling, másik fele pedig Furmint. Ugyancsak érdeklődéssel figyelik a  ½ hektáros Rózsakő szőlőjük idei fejlődését, mert erre a szőlőfajtára már nem csupán mint a Kéknyelű beporzójára, hanem mint értékes bort adó szőlőre is számítanak. A Kéknyelű Badacsonyban az egyik emblematikus szőlőfajta, amiből évről-évre ugyancsak kiemelkedő minőséget tudnak palackozni.  Az ezévi Badacsonyi Borversenyen is ez a tétel érte el a legmagasabb pontszámot, amit egyben Badacsonytomaj Város Borává is választottak.

Pásti György docens úr már nem számonkér, csak javasol

A borkóstolóra az augusztusi kánikulában a Borbély Családi Pincészet kellemesen hűvös borozójában került sor, ahol különösen jól estek a tüzes, vulkanikus ízvilágot hordozó Borbély-borok.  Az út fáradalmait heves fröccsözéssel próbáltuk feledtetni, amiben kulcsszerepet kapott a szódás-flakkon mellett a pincészet „Fröccsnekisjó” megnevezésű kiváló Olaszrizlingje. Ezzel aztán sikerült is akklimatizálódnunk, így elmerülhettünk az autentikus nagy Borbély-borok szépségeiben. Különösen élvezetesnek bizonyult a „Gabriella” Muscat Ottonel, mely Borbélyné Galambos Gabriella kedvenceként nyerte el megnevezését. De a Szürkebarát selection, a Rózsakő selection is a fajta legszebb arcait mutatták. Az Olaszrizling sokféle árnyalatával kerülhettünk kapcsolatba a „Fröccsnekisjó”-tól „Karós”-on, meg a Bács hegyen át Jégbor Badacsonyi Olaszrizlingig. Mivel Tamás egykori egyetemi professzorai közül a borászati tanszékről egyszerre két emeritus professzora is jelen volt a zsűri tagjaiként, az ő gyakori csettintgetéseik, és elismerő fejbólintásuk jelezte, hogy a Borbély család borásza most is jelesre vizsgázott.