Günzer Családi Birtok - Villány

Középbirtok

Teljes cím:

7773 Villány, Oportó u. 6.

Ügyvezető igazgató:

Günzer Zoltán

Kereskedelmi igazgató:

Günzer Norman

Marketingigazgató:

Günzer Norman

Szőlészet vezető:

Günzer Zoltán

Főborász:

Günzer Zoltán

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Günzer Családi Pincészet egy tradicionális családi szőlészet és borászat, melynek gyökereit Günzer Zoltán ültette el 1990-ben. A sváb családoknál nagy hagyományai vannak a szőlőkultúrának. A 90-es évek elejétől vett tehát komoly lendületet a kezdetekben mindössze 0,5 hektáron gazdálkodó Günzer Családi Birtok, mely mára 25 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik. Az első Günzer palack 1993-ban került a piacra a saját telepítésű cabernet sauvignon és portugieser ültetvényekről, miközben a Günzer Pincészet jelenlegi kapacitása már eléri a 200.000 palackot éves szinten. A jelentős növekedés ellenére a Günzer Családi Birtok továbbra is a család irányítása alatt működik, demokratikus munkamegosztási elvek mellett. Apa és fia felelnek a szőlő/bor és kereskedelem/marketing vonalért, miközben a lányok sem tétlenkednek: ők a vendéglátásért felelnek, hiszen a pince személyesen is látogatható, finom falatokkal és borkóstolóval, egyedi programokkal várják vendégeiket.

Az ültetvény bemutatása:

Pincészetünk 25 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik, melyek Villány kiemelkedő dűlőiben találhatóak. A szőlők között megtalálhatóak könnyed és gyümölcsös borokat adó fajták, valamint a testesebb, érlelésre szánt fajták is. Az évjáratok között különbséget teszünk, hogy klasszikus vagy prémium borok készülnek.
A kézi szüretelés után a fürtök, majd a bogyók válogatáson mennek keresztül. Ezzel a módszerrel minden nem kívánatos részt (levél, kocsány, sérült bogyó) eltávolítunk. Erjesztés előtt döntjük el, hogy a bogyók egészben vagy roppantva kerüljenek a tartályba. A könnyed, gyümölcsös borok egész bogyósan, míg az évjáratos, testesebb borokat adó szőlőszemek roppantva.
Termsztett fajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Portugieser, Kékfrankos, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Kadarka.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Villányi hegy lábánál, családias hangulatú borteraszunk toszkán hangulatot idéz. A sok fa, bontott tégla, bőr és meleg színek igazán otthonossá teszik az itt eltöltött időt. Szőlőhegyi panoráma és csodás naplemente koronázza az itt kóstolt prémium borok élményét. Pincészetünk egyik legizgalmasabb programja az Ördögárok túra. Borkóstolás mellett lehetőség nyílik közelebbről megismerni a természetet, betekinteni a szőlészet világába. Vendégeink ízelítőt kaphatnak a pincészet életéből, mindezt egy élménydús kalandtúra alkalmával. A program során több dűlőt is érintünk melyek kulcsfontosságúak Villány szempontjából (Jammertal, Csillagvölgy, Ördögárok). Testközeli élményt nyújtunk a szőlő szerelmeseinek, melyet egy gyönyörű panorámával zárunk.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Az Ördögárok a Villányi Borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermelő dűlője. A 60 hektáros katlan gyönyörű panorámát kínál az ide látogatóknak. Az 1970-es években ki lett vonva a szőlőművelésből, hiszen nagyüzemi keretek között a terület nem volt művelhető. Az elmúlt évtized legnagyobb meliorációs programja itt valósult meg az 2000-es évek elején. Hat villányi borász meglátta a lehetőséget és Günzer Zoltán vezetésével megkezdődtek a munkálatok. A fél éven keresztül dolgozó földmunkagépek – számítások szerint – több mint 1.000.000 m3 földet mozgattak meg a végeredmény elérése érdekében. A terület egy hatalmas déli irányba nyíló katlan. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. A hőmérséklet itt 3-5 Celsius fokkal több mint az átlag villányi területeken. Az Ördögárok-dűlő mészkő alapú, helyenként lösz és vörösagyag tartalommal. Pincészetünknek 5,6 hektár ültetvénye terem itt.

További gondolatok a birtokról:

Értékrendünk az alábbi 5 pontban foglalható össze:
   • nem mindegy, hogy a szőlő hol, milyen dűlőben terem
   • lényeges, hogy mennyi napfényt kap és milyen a talaj minősége
   • nagyon fontos a szőlőtőkék terhelése, terméskorlátozása (1 tőke = 1 palack bor)
   • fontos, hogy mi a szüret időpontja
   • és a legfontosabb a válogatás: fürt és bogyó

Kis fürt, kis bogyó - hatalmas íz! Elgondolkodtató, hogy mennyire lényeges a bor ízvilágában, gyümölcsösségében, koncentráltságában az, hogy mekkora a szőlő fürtje vagy hogy a fürtön lévő bogyók éppen milyen méretűek. A Günzer Családi Birtok az elmúlt 15 évben szinte kizárólag kis fürtű, kis bogyónagyságú - főként cabernet franc - szőlőklónokat telepít, mert így tudják elérni a maximális, kirobbanó gyümölcsízt még a prémium kategóriában is.