Borbély Családi Pincészet - Badacsonytomaj

Középbirtok

Teljes cím:

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Ügyvezető igazgató:

Borbélyné Galambos Gabriella, Borbély Gyula

Főborász:

Borbély Gyula, Borbély Tamás

A birtok története:

A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szõlõtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban. 23 ha-os családi birtokunkon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőinkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszünk a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. A 2010-es évjárattól Tamás fiunk fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a boraink stílusai, arculata. Diána leányunk főiskolai tanulmányait befejezve, szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Az egykori 0,5 hektáros birtokközpontunk mára 3 hektárra növekedett. Itt kapott helyet a feldolgozástól a vendéglátásig minden fontos épület. A feldolgozó mellett található a modern tartályos pince és a palackozó, illetve egy felújított bazalt kőből épített fahordós pince. Az egykori pincénk, melyben a borkészítés indult, átalakítottuk vendéglátásra, így a kóstoló pincében akár 60 főt tudunk kóstolóra, borvacsorára fogadni. A kóstoló pince felett található a hangulatos, téliesített vendégházunk. Pincészetünkben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodunk a hagyományokhoz, így boraink ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Borainkban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.

Az ültetvény bemutatása:

23 hektáros birtokunk ültetvényei a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényeink részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50-es években telepítettig. A talajadottságok rendkívül sokszínűek, változatosak, mint az borvidékünkre jellemző. Termelünk könnyedebb, lazább löszös talajtól kezdve a kötött, barna agyagos talajig. A talajt alkotó kőzetek első sorban a bazalt és helyenként a vulkáni működés előttről fennmaradt sárga homokkő. A művelésmódok a fajtákhoz és a területek adottságaihoz alakítva többfélék, első sorban ernyő és középmagas kordon művelés, de van 0,5 hektár "karós" bakművelésű ültetvényünk is. A borvidékre jellemző fehér fajtákkal dolgozunk első sorban, így megtalálható az Olasz rizling, Kéknyelű, Rózsakő, Szürkebarát, Muscat Ottonel, Rajnai rizling, Irsai Olivér, Zeus és kékszőlőben Pinot noir, melyből rozé és vörösbor is készül.

A birtok borai:

Pincészetünk az elmúlt években számos elismerésben és díjban részesült. 2017- ben a Badacsonyi Rózsakő selection '16-os borunk az Országos Borversenyen Aranyérmet nyert, illetve a "fröccsnekisjó" Badacsonyi Olasz rizling '16-os borunka Balatoni Borok Versenyén arany érmet nyert és a Balaton Borrégió Legjobb Fehérborának választották. Több borunk is bekerült a Nemzeti Borkiválóságok közé: Badacsonyi Szürkebarát '15, "kinnagangon" Badacsonyi Pinot noir rozé '16 és Badacsonyi Olasz rizling késői szüret '15.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakítottuk hangulatos Borházunkat és Vendégházunkat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10 fő számára kényelmes vendégházunkban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek.
Előzetes bejelentkezéssel szívesen látunk csoportokat a ritkaságokat is bemutató borkóstolóinkra, ahol bepillanthatnak családi hagyományainkba és elmélyülhetnek a badacsonyi borok egyedi világában. A borozgatás mellé házi készítésű disznóságainkból összeállított paraszttál vagy akár a háziasszony által készített meleg vacsora is igényelhető.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Számos látnivaló csábítja a borkedvelőket a Badacsonyi borvidékre a borozgatás mellett. Badacsonytomajon található Európa első bazalttemploma, Egry József, a Balaton festőjének emlékmúzeuma, a Kisfaludy Ház étterem, a Szegedy Róza Ház vagy éppen a híres Rózsakő, melynél gyönyörű és nem utolsó sorban romantikus legendáját kihasználva, minden Pünkösdkor nyilvános eljegyzéseket tartanak. Mindössze pár kilométerre fekszik a településtől a Salföldi major vagy éppen a Szigligeti vár, ahol nyaranta színvonalas koncerteket tartanak.

További gondolatok a birtokról:

Nagy megtiszteltetés és siker számunkra, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012- 2016-os években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.