Megkóstoltuk a Dunamentét

A június 25-én megrendezett Dunavin Nyári Borünnep nagy sikert aratott, több mint harminc kiállító legjobb tételeit ízlelhette meg a nagyérdemű a sétáló borkóstolón. Az eseményre irányuló érdeklődést mi sem mutatja jobban, mint hogy péntek délután 150 vendég fordult meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dísztermében.

A hazai kiállítók között feltűntek az olyan nagy, stabil minőséget hozó pincészetek, mint a Hilltop vagy a Nyakas Pincészet; kisebb, gyakran „pályakezdő” termelők hordómintákkal; valamint a régióra jellemző illatos fehér fajták és Kékfrankos mellett olyan különlegességeket is meg lehetett kóstolni, mint például Taschner Kurt fehér Cabernet franc gyöngyözőbora vagy édes Zenitje.

A kóstolás során a hangsúlyt mégis a határon túli termelők boraira helyeztük. A felvidéki termelők két szempontból is jelentős eltérést mutattak a hazaiaktól. Egyrészt sokan közülük a natúrborokra esküsznek, vagy legalább a fajélesztők elhagyásával próbálják hangsúlyozni a termőhely jellegzetességeit, miközben az acéltartály helyett inkább a hordóra szavaznak. Másrészt a fajtaválaszték is eltér: a hangsúly a Zöldveltelinin, Rajnai rizlingen, Királyleánykán, Olaszrizlingen – esetleg a Rizlingszilvánin – van, illetve a régió egyik büszkesége a helyi nemesítésű Dunaj fajta. A folyamról elnevezett, cukorgyűjtő kékszőlő bora kissé a mi Turánunkhoz hasonlít: színe mély, illata nagyon jellegzetes és erős, viszont Szlovákiában kifejezetten fajtaborokat készítenek belőle. A fajtából a legnagyobb hatást a muzslai Árendás borászat tétele gyakorolta ránk hihetetlen koncentráltságával.

A hagyományos vonalat kiválóan képviselte a muzslai H&V Pincészet Nagyapám Bora fehér cuvée-je, de szintén náluk lehetett Zöldveltelini narancsbort is kóstolni. A legjobb Rajnai díját a kóstolt tételek közül mégis egy anyaországi bornak, a pannonhalmi Cseri Pincészet 2018-as Selection-jének adnám, amely a fajta tankönyvi tökéletességű megtestesítője. Nagyon sokat dobott viszont a 15 százaléknyi Rajnai a Château Rúbaň 2018-as, hagyományos eljárással készült, kiváló brut pezsgőjén. A szlovákiai pincészetnél emellett olyan különlegességeket is lehetett kóstolni, mint a (Szürkebarát x Királyleányka) x Rajnai rizling keresztezés Svoj sen, vagy a Pirostramini és az Ezerjó házasításából született Nória. Az autentista, kisújfalui Mátyás Családi pincészetnél olyan különlegességek kerültek a pohárba, mint a Chardonnay és a Rizlingszilváni cuvée-je, vagy az Ösztövér névre keresztelt narancsbor. Végül természetesen nem hagyhattuk ki a régió egyik meghatározó termelője, a Strekov1075 szűretlen bio tételeit sem, köztük a Don Zsolt névre hallgató gyöngyözőborral, amely a szlovák piac egyik innovatív, új irányának képviselője.

A rendezvény kiállítói voltak:

a Neszmélyi Borvidékről: Bősze Csaba, Hauzer BormanufaktúraHilltop Neszmély Borászat, Horváth Családi Pincészet, Kősziklás Borászat, N3 Borműhely, Neszmélyi Borút Egyesület, Nyitnikék Pincészet, Petőcz Pincészet, Rábai Katalin Családi Borászata, Simecz Pince, Stróbl Borház, Szivek PinceSzöllősi Pincészet,Turay Családi Pincészet

a Dél-Szlovákiai Borvidékről: Árendás Pince, BM Winery, Bóna Winery, Borvin, Château Rúbaň, Georgina Pince, Geönczeöl Pince, H&V Pincészet Muzsla, Kövesd!, Mátyás családi pincészet, Strekov1075, SZKALA Borászok és Szőlészek Polgári Társulása, Világi Winery

az Etyek-Budai Borvidékről: Gervai János Pincészete, Nyakas Borászat

a Pannonhalmi Borvidékről: Babarczi SzőlőbirtokCseri Pincészet

a Soproni Borvidékről: Gangl BorászatTaschner Borászat

Folytatás következik augusztus 6-án, pénteken Garamkövesden!