Az új szabályozás a borágazat adminisztrációját csökkenti

Palkonya, 2020. augusztus 14. Szüretelnek a Szende Pince palkonyai Irsai Olivér szõlõültetvényén 2020. augusztus 14-én. MTI/Sóki Tamás

Az új szabályozás a borágazat adminisztrációját csökkenti és egyszerűsíti – hangsúlyozta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a 3. BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár rendezvényen.

Ismertette: az új borágazati szabályozás struktúrája a jövőben három részből – törvényből, kormányrendeletből, miniszteri rendeletből – áll majd, az eddigi több mint tízféle jogszabály helyett.

Emlékeztetett arra, hogy az új bortörvényt az Országgyűlés tavaly elfogadta, az idén augusztus 1-jén lép hatályba, de lényegében az idei szüretet még nem fogja érinteni.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az ágazatban kialakul majd egy valódi elektronikus ügyintézési rendszer. A tervek szerint ennek használatára 2022. január végétől nyílik meg a lehetőség, és 2022. augusztus 1-jén térnek át a rendszerre.

Megjegyezte, ennek használata a legkisebb termelőknek csak lehetőség lesz, nem pedig kötelező.

A helyettes államtitkár egyebek közt ismertette, hogy az új bortörvény bevezeti a szüreti bejegyzés fogalmát. Az ePincekönyvbe 2022-től kell majd a szüreti bejegyzést megtenni. Új fogalom lesz 2022-től a borgazdasági egység is, az oda tartozók egyszerűbb eljárásban tudnak majd működni.

Előadásában az AM helyettes államtitkára szólt arról is, hogy bevezetik majd a szakmai jövedéki nyilvántartást, 2022 augusztusától háromféle szakmai jövedéki nyilvántartást – kisüzemit, általánost és online regisztert – kell majd vezetni, a szereplők méretétől függően.

A helyettes államtitkár jelezte azt is, hogy a bor forgalomba hozatali szabályai 2022-től egyszerűbbek lesznek. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a konferencián elmondta, hogy a hazai bortermelés egyharmada kerül exportra, céljuk a palackozott magas minőségű magyar borok külpiacának növelése, az eddig pozíciók erősítése. Ennek érdekében nemzetközi borkommunikációt végeznek, különböző szakmai rendezvényeket, szakkiállításokat tartanak.

Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) borturizmus és borkommunikációs területének kiemelt vezető szakértője arról beszélt, hogy a magyar borturizmus növelése érdekében a hazai borvidékeket, a boros utazásokat népszerűsítik. Tavalyi tanulmány szerint a borturizmus fellendítéséhez fontos a borászatok tudatos stratégiai tervezése, és a jó borturisztikai gyakorlatok megvalósítása.

(Forrás: MTI, fotó: Sóki Tamás)