Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. - Sopron

Középbirtok

Teljes cím:

9400 Sopron, Balfi u. 164.

Ügyvezető igazgató:

Taschner Kurt

A birtok története:

A nagyszülők borkimérésétől a Schneebergre csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett. Kezdetben az édesapa mellett csak palackozással foglalkozó ifjúként, majd a szőlész-borász szakma fortélyait elsajátítva folyamatosan bővítette ismereteit, mígnem mára egy 16 hektáros szőlőbirtok gazdájaként éli mindennapjait: édesapjával közösen dolgozik a szőlőben, irányítja a vele együtt dolgozó szakembereket és aktívan részt vállal a közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében. 1995-ben kezdtem el Édesapám mellett a borászkodást, mely tevékenységem az általa elkészített borok palackozását, értékesítését, valamint a borturizmus kiszolgálását jelentette.″

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Pihenőkereszt néven ismert, a város fölé magasodó domboldalon helyezkedik el a Taschner Borház, mely magában foglalja a pincét, a palackozót és a vinotékát, ahol borkóstolók keretében minden érdeklődő számára adott a lehetőség a pincészet saját borainak és pezsgőinek kóstolására.

Az ültetvény bemutatása:

A Taschner Bor- és Pezsgőház Kft. ma 16 hektáron gazdálkodik, ahol kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir, irsai olivér, korai piros veltelini és zenit fajtákat termeszt.

A birtok borai:

Chardonnay 2007 - Magyarország legjobb pezsgője

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A család - mely a borházzal szoros összefonódásban, annak felső szintjén éli mindennapjait – hosszú távú terveiben egy panzió kialakítása szerepel.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Sopron, a szőlőtőkék végeláthatatlan sora, a közeli Fertő tó semmi mással össze nem hasonlítható mikroklímája, mind-mind olyan ihletést adott a kelta időktől kezdve a Soproni borvidéken és a környéken élőknek, hogy a szőlőművelés évezredes hagyománya napjainkig nyúló és ma is virágzó hagyományként szállott apáról fiúra. A vidék jellegzetes szőlőfajtái, melyek meghatározzák a Soproni borvidék jellemző borainak íz-világát és hagyományait, újabbakkal egészültek ki az utóbbi századokban. A filoxéra, majd a háborúk pusztításai után az itt élők új erővel és lendülettel kezdtek hozzá a szőlők megműveléséhez, a mai kor technikái és tudományos ismeretei kiegészültek az ősök praktikáival és megismeréseivel.