Rábai Katalin Borászata -

Kisbirtok

Teljes cím:

2544 Neszmély, Villa sor 3.

Ügyvezető igazgató:

Rábai Katalin

Szőlészet vezető:

Karsai Sándor

Főborász:

Karsai Sándor

A birtok története:

Rábai Katalin Borászata a Gerecse hegység lábánál, a Kásás-hegy dűlőben található, gyönyörű kilátással a Dunára és Szlovákiára. A kis borászat 1 hektáron gazdálkodik, azonban a kis terület ellenére több fehér és vörös szőlő fajtával foglalkozik. Rábai Katalin 2004 óta a borászat tulajdonosa. A területen korábban csak olaszrizling termett, de napjainkban már hét szőlőfajtából készül hétféle kiváló nedű. 2014–15 óta már országszerte forgalmazzák a boraikat. Évente kb. háromezer palack kerül ki a borszaküzletekbe és vendéglátóhelyekre.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Borászatnál hagyományos módon, hűtött technológiával, reduktív módszerrel készülnek a borok.

Az ültetvény bemutatása:

Rábai Katalin Borászata a Kásás-hegy dűlőben található. A neszmélyi terület talaja főként löszön kialakult barna erdőtalaj.  Éghajlata az országos átlagnál hűvösebb, csapadékosabb, erősen szeles, de a hőingadozás kicsi és a napsütéses órák száma is elég nagy. Legjobb termőterületei a tengerszint felett 150-300 méterrel helyezkednek el, a Vértes és a Gerecse hegység napsütötte lejtőin. A legnépszerűbb fajták a Borvidéken: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Chardonnay, Olaszrizling és Kékfrankos.

A birtok borai:

Irsai Olivér - Sírig tartó szerelem

Szürkebarát - Miklós atya:
2019-ben a Semmelweis Egyetem országos borversenyén aranyérmet kapott a bor.

Chardonnay - Longa Villa

Hárslevelű - Mariska néni

Olaszrizling - Zsiga bá’:
2019-ben a Semmelweis Egyetem országos borversenyén ezüstérmet kapott a bor.

Cabernet Sauvignon rozé – Bíboros kosbor:
2020-ban a Bor és Piac országos rozé borversenyén a legjobbak között végzett.

Merlot – Pista bátyám

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Borászat előzetes bejelentkezéssel bármikor látogatható. A borkóstoló mellett borkorcsolyákkal várják vendégeket. Igény esetén hideg és meleg ebédet is tudnak biztosítani.

Maximális létszám:
A borászat teraszán: 40 fő
Rossz idő esetén, a borászat helyiségében: 20 fő

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Túra- és kerékpár útvonalak, Hajóskanzen, Várhegy, Sertésvölgyi Pincesor, Király-kút. Borkóstolók és a kihagyhatatlan neszmélyi rétes.

További gondolatok a birtokról:

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét, majd elérkezvén a várva várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést.” (Hamvas Béla)
Ha egy mondattal kellene elmondani miért ezt a borászatot látogassák meg? Csodálatos érzés a  borászat teraszán egy pohár finom bor mellett megnézni a naplementét.