Szöllősi Pincészet - Neszmély

Középbirtok

Teljes cím:

2544 Neszmély, Kásáshegyalja út 6.

Ügyvezető igazgató:

Szöllősi Ágnes

Kereskedelmi igazgató:

Szöllősi Ágnes

Marketingigazgató:

Szöllősi Ágnes

Szőlészet vezető:

Szőllősi Zoltán

Főborász:

Schórne Gyöngyi

A birtok története:

Családi borászatunk, a SZÖLLŐSI Pincészet, mint a Neszmélyi Borvidék egyik legjelentősebb szőlészeti-borászati vállalkozása Budapesttől 65 km-re nyugatra, a borvidék központjában Neszmélyen található. Gyönyörű szőlőbirtokaink Tata környékén találhatóak. A Neszmélyi Borvidék kiemelt szőlőfajtáit termesztjük 35 hektár saját szőlőterületünkön, melyből 28 hektár új telepítésű. A Neszmélyi borvidéken a szőlőtermesztés történelmi hagyományai a Római birodalom korára vezethetők vissza. A Gerecse-hegység Dunára néző hegyoldalain Probus császár idejében a rómaiak telepítették az első szőlőtőkéket. A borvidéken kiemelkedő minőségű fehérborok készültek régen is és ma is. A borvidék északi fekvése miatt kellően hűvös és csapadékos a klíma. Az ökológiai adottságokból adódóan az itt termelt szőlők illatban, zamatban gazdagok, savhangsúlyosak.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Historikus hangulatú pincénket gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. Megvásárlásával és helyreállításával az egyik legszebb földalatti bortároló jött létre, benne a régi hagyomány találkozik a korszerű technológiával. A pince klímája tökéletes, 4.500 hektoliter hűthető rozsdamentes tartályban és 350 hektoliter barrique tölgyfahordóban érlelődnek a szebbnél szebb borok. A kiváló minőségű szőlő alapanyag és a korszerű technológia a biztosítéka a kiemelkedő minőségű karakteres reduktív boraink előállításának. Reduktív technológiával készült borkínálatunk: - Irsai Olivér, - Sauvignon Blanc - Cserszegi Fűszeres, - Chardonnay, - Királyleányka, - Szürkebarát, - Olaszrizling, - Tramini. A reduktív technológiánk a kiemelkedő, könnyed Rosébor készítését is lehetővé teszi. Barrique hordós érleléssel készült boraink: - Rajnai Rizling (Domine), - Magnus Cuvée, - Melegeshegy - Barrique Chardonnay - Cabernet Sauvignon

Az ültetvény bemutatása:

Új ültetvényeink magas tőkeszámmal, alacsony terheléssel (8-10 fürt tövenként), Guyot-művelésmóddal biztosítják a kiemelkedő minőségű borszőlőt. A kifogástalan minőségű alapanyag és a korszerű borászati technológiánk az alapja kiváló borainknak. Valljuk, hogy a pince kulcsa maga a metszőolló. Ami a szőlőben nincs benne, azt a borász nem tudja beletenni. Új ültetvényeinken ökológiai gazdálkodást folytatunk, az integrált növényvédelmet tartjuk a leghatékonyabbnak. Tetszik, amikor látjuk, hogy jól érzi magát a szőlő, mosolyognak a fürtök.

A birtok borai:

Boraink nemzetközi és országos borversenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el. A számtalan szakmai elismerés, a megannyi elégedett fogyasztó az alapja, hogy családi borgazdaságunkat 2009-ben az ÉV PINCÉSZETÉNEK választották. Szöllősi Mihály pincészetünk megálmodója, megalapítója és arca 2015-ben pedig elnyerte a borászok Kossuth díjának tartott Év Bortermelője díjat. Pincészetünk így azon 7 kiváló magyar borászat közé tartozik, akik elmondhatják magukról, hogy megkapták Magyarország két legfontosabb borászati elismerését: az Év Bortermelője és az Év Pincészete díjakat. Sikereinkre, melyekre a legbüszkébbek vagyunk: • TOP 100 MAGYAR LEGJOBB BOR 2015 Magnus Cuveé 2011 - második legjobb fehérbor) • Vinagora 2014 legeredményesebb családi pincészet Rosé Cuveé 2013 - Champion díj Melegeshegyi Olaszrizling 2011- fajtagyőztes • Mondial Du Rosé Rosé világverseny Cannes, Franciaország 2013-ben aranyérem, 2014-ben ezüstérem • Magyar Tudományos Akadémia bora: Rosé Cuveé borunk az Akadémia bo

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Pincészetünkbe ellátogató vendégeinknek felejthetetlen borturisztikai programot kínálunk. A neszmélyi borvidéki és borászati technológiai bemutatót követően bormúzeumunkba borkóstolóra invitáljuk vendégeinket, ahol általában 8-10 fajtát, de akár az összes rendelkezésre álló fajtánkat bemutatjuk. Ha már kellően összemelegedtünk és jó a hangulat, sorra kerülhetnek akár még a ritka muzeális tételeink is… Vendégfogadó termünkben hagyományos erdélyi kemencénkben sült ételekkel (kenyérlángos, csülök, tarja, malacsült, kacsa), vagy bográcsban készült ételekkel látjuk Önöket vendégül.

További gondolatok a birtokról:

Mottónk: „Mettül jobb bort iszol, attúl lesz jobb véred!”