Gangl Pince - Sopron

Kisbirtok

Teljes cím:

9400 Sopron, Lehár Ferenc utca 58.

Szőlészet vezető:

Gangl Szabolcs

Főborász:

Gangl Szabolcs

A birtok története:

A családi borászat szőlői kilenc hektáron teremnek, többnyire a Fertő-tó partján, a Steiner, a Harmler, a Dudles, a Kohlenberg, valamint a Kogl dűlőkben, ahol Kékfrankos,  Merlot, Cabernet Sauvignon mellett a fehér szőlő is egyre inkább jellemző,  Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Zöld veltelini, Cserszegi Fűszeres és Zenit. A korai időktől a vörösbort pártoltuk, így van ez ma is, de a fehérborok is egyre inkább teret kapnak. A szőlőmunkákat a legnagyobb odafigyeléssel magunk végezzük, gondosan ügyelve a környezetkímélő gazdálkodásra. A feldolgozás a Lehár Ferenc utcában újonnan felépített modern technológiával ellátott borászati üzemünkben, a vörösborok érlelése a 200 éves pincében történik. A szortimentben a modern vonalú vörösborokon túl, van tradicionális módon készült, vadélesztős "nagypapa kékfrankosa" is, amelyre a család rendkívül büszke: szeretjük megmutatni a kóstoló közönségnek ezt a valódi, régi vágású, jól iható soproni bort. A merlot-ból és a kékfrankosból rozé is készül. A modern technológiát bevetve készülnek a gyors fogyasztásra szánt, friss és ropogós reduktív fehérborok, valamint rosék. Maga a borászkodás családi örökség. Mi is évszázadok óta őrizzük a poncichter hagyományokat, a munkát mindenkor legalább három-generációnyi férfitag osztotta meg egymás között. Apáról fiúra szállt a tudás, a szőlőművelésen és a borkészítésen túl a mai napig értünk a hordókészítéshez is. A pincében még mindig ott van a dédpapa által készített gesztenyefa hordó, de az összes többi, használatban lévő nagyhordót is  magunk állítottuk össze. Viniczai Sándor, szakújságíró írta rólunk: ″Föld alá álmodott világ. Városka az utca szintje alatt. Sikátorokkal, nagyobb terekkel. Igazi csemege borkedvelő barlangi medvéknek, s néhány pohár után pedig birokra kelnek a sarokból kitörő ″ sárkányok.″ 

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A borkóstolások alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy a különböző borfajtákkal megismerkedhessünk. Többféle kóstoló soraink vannak, igyekeztünk mindenki igényeinek megfelelő összeállításokat kinálni. Mint általában, a fiatal évjárattól az öregebb irányába történik a borok sorrendjének megállapítása, hogy ízlelő szerveinket minél kevésbé terheljük, illetve, hogy képesek legyünk a különbségek érzékelésére.

Az ültetvény bemutatása:

A családi borászat szőlői kilenc hektáron teremnek, többnyire a Fertő-tó partján, a Steiner, a Harmler, a Dudles, a Kohlenberg, valamint a Kogl dűlőkben, ahol Kékfrankos,  Merlot, Cabernet Sauvignon mellett kisebb részben fehér szőlő is akad, némi Irsai Olivér, Sauvignon Blanc, Zöld veltelini, Tramini és Zenit. A korai időktől a vörösbort pártoltuk, így van ez ma is, de fehérborokat is készítünk többnyire a vendégek kedvéért, ételek mellé könnyedén fogyasztható italnak. A szőlőmunkákat a legnagyobb odafigyeléssel maguk végezzük, gondosan ügyelve a környezetkímélő gazdálkodásra. A feldolgozás a Lehár Ferenc utcában található 200 éves pincében történik, helyi módon a családi háznál. A szortimentben a modern vonalú vörösborokon túl van tradicionális módon készült, vadélesztős "nagypapa kékfrankosa" is, amelyre a család rendkívül büszke: szeretjük megmutatni a kóstoló közönségnek ezt a valódi, régi vágású, jól iható soproni bort. A merlot-ból és a kékfrankosból rozé is készül. A modern technológiát bevetve készülnek a gyors fogyasztásra szánt, friss és ropogós fehérborok, valamint rozék. Maga a borászkodás családi örökség. Mi is évszázadok óta őrizzük a poncichter hagyományokat, a munkát mindenkor legalább három-generációnyi férfitag osztotta meg egymás között. Apáról fiúra száll a tudás, a szőlőművelésen és a borkészítésen túl a mai napig értünk a hordókészítéshez is. A pincében még mindig ott van a dédpapa által készített gesztenyefa hordó, de az összes többi, használatban lévő nagyhordót is  magunk állítottuk össze.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A borkóstolások alkalmával lehetőség nyílik arra, hogy a különböző borfajtákkal megismerkedhessünk. Többféle kóstoló soraink vannak, (standart borkóstoló 6 féle borból) igyekeztünk mindenki igényeinek megfelelő összeállításokat kínálni. Mint általában, a fiatal évjárattól az idősebb irányába történik a borok sorrendjének megállapítása, hogy ízlelő szerveinket minél kevésbé terheljük, illetve, hogy képesek legyünk a különbségek érzékelésére. Kösse össze a kóstolót egy ebéddel, vagy vacsorával. Nálunk étkezni is lehet előzetes egyeztetés alapján, akár helyben, kemencénkben sült ropogós malachúst, vagy tradicionális ételeket. Egyedi helyszínen, egyedi programokat biztosítunk. Baráti rendezvények, céges vacsorák, üzleti tárgyalások, sajtótájékoztatók, és egyéb rendezvények szervezésénél gondoljon ránk, ha egyedi helyszínre vágyik. Várjuk Kedves Vendégeinket pincelátogatással egybekötött bortúráinkon, borvacsoráinkon. A kóstoló után vendégeink pince áron vásárolhatnak Vinotékánkban kedvenc boraikból.

További gondolatok a birtokról:

Ha valaki egy kellemes sétát tesz a Gangl Családi Pincében, akkor megmerítkezhet az évezredes borkultúrában. Az egymás mellett sorakozó méretes fahordók, a zegzúgos pincerendszer mesélő kövei, a semmihez sem hasonlítható nehéz, mégis nemes illat, a szőlőművelés egykori eszközei: mind-mind a bor igaz üzenetéről regélnek. Mint ahogy erről az üzenetről oly magával ragadóan mesél a legújabb technológiákra is nyitott, ám a tradíciókhoz makacsul ragaszkodó Gangl család. És akkor még szó sem esett a borokról. Ha valaki meseszerű pincerendszerben, nívós borokat kortyolgatna, amelyek tisztítják az elmét és kitágítják a világot, akkor az egyik legjobb választás lehet a Lehár Ferenc utcai családi pince.

Erre a birtokra szavazok