Babarczi Szőlőbirtok - Győrújbarát

Nagybirtok

Teljes cím:

H-9081 Győrújbarát Óvoda u. 33.

A birtok története:

A Babarczi Szőlőbirtok majd´ három évtizedes múltra visszatekintő családi vállalkozás. Első ültetvényünket 1980-ban telepítettük családi házunk kertjében. Az ezt követő évtizedben elértük az 1 hektáros ültetvényméretet, valamint felépítettünk és berendeztünk egy 25 ezer liter kapacitású fahordós pincét. 1993-ban jelentős év volt pincészetünk életében, amikor is 20 ha ültetvényt vásároltunk. A területnövelés eredményeként ma 55 hektáron gazdálkodunk, melyből 45 hektár saját tulajdon és így a Pannonhalmi Borvidék egyik legnagyobb borászata vagyunk.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A szőlőbirtokunk központja Győrújbaráton, Győr központjától mintegy 10 km-re, míg az M1-es autópályától 4 km-re található (119-es lehajtó). Maga a község a Kisalföld és Bakony utolsó nyúlványának számító Sokorói dombság találkozásánál fekszik. A falu dombjairól gyönyörű a kilátás a Kisalföldre és Győr városára egyaránt. A pincészetet és lakóházunkat, mely 1 hektáron terül el 1998-ban vásároltuk és 2003-ban újítottuk fel.2002-ben jelentős beruházást hajtottunk végre. Ezen beruházás keretein belül fejlesztettük borászatunk technológiai hátterét, valamint jelentős előrelépést tettünk a technológiát befogadó épületek terén is. A beruházás eredményeként jelentős kapacitású, hűtött erjesztésre alkalmas hűtőpalásttal ellátott acéltartály és acél tárolótartály került beszerzésre, melyek a reduktív technológia alapját képezik. Természetesen egy korszerűen felszerelt pince részét képezi egy modern számítógép vezérlésű Vaslin-Bucher típusú, pneumatikus tankprés.

Az ültetvény bemutatása:

Ültetvényeink Győrújbaráton, Tényőn és Győrszemerén helyezkednek el. Ültetvényeinket régi TSZ ültetvények voltak, így némelyek már elérték a 30-35 éves kort. Fenntartásuk és művelésük gazdaságtalannak bizonyult, így 2009-ben elkezdtük a saját tulajdonban lévő területeink 10-13 hektáros blokkokban történő újratelepítését. Ültetvényeink fajtaösszetétele 2009-ig a következőképpen alakult: 14 hektár Rajnai Rizling, 14 hektár Rizlingszilváni, 12 hektár Olaszrizling, 8 hektár Tramini, 1 hektár Ottonel Muskotály és 1 hektár Sauvignon Blanc. Művelésmódjukat tekintve 3,5 méteres sortávolság mellett 1,2 méteres tőtávolság jellemezte őket, mely Lenz Moser támrendszeren nyugodott. Az új telepítésű ültetvények fajtaösszetételénél megőriztük a Rajnai rizling-Olasz rizling-Tramini-Rizlingszilváni tengelyt és kiegészítettük Magyarországon és külföldön is népszerű fajtákkal, így Chardonnay, Pinot Blanc, Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér is eltelepítésre került. A térállás 3m sortáv és 0,8 m tőtáv.

A birtok borai:

A Pannonhalmi Tradíció a Babarczi Szőlőbirtok válogatás bora, mely a borvidék tradicionális fehérszőlő-fajtáinak házasításából készül. 2012 Pannonhalmi Borvidéki borversenyen ezüstérmet nyert! A Pannonhalmi Borvidék egyike azon kevés borvidéknek Magyarországon, ahol a Tramini (dél-tiroli eredetű fajta) elterjedt. A Babarczi Szőlőbirtok fűszeres tramini ültetvényei Győrújbarát és Tényő községek határában fekszenek. 2012 Pannonhalmi Borvidéki borversenyen ezüstérmet nyert! Ez a Rajna mellékéről származó világfajta, bár az egész világon elterjedt, a Pannonhalmi Borvidék ültetvényeinek csak kisebb részét adja. A Babarczi Szőlőbirtokon, a Sokorói Dombság dél-nyugati lejtőin, Tényő község határában termesztjük. 2012 Pannonhalmi Borvidéki borversenyen ezüstérmet nyert! A Pannonhalmi Borvidék meghatározó borszőlőfajtája az Olasz Rizling, melyet a Babarczi Szőlőbirtokon, a Sokorói dombság dél-nyugati lejtőin Győrújbarát és Tényő községek határában termesztünk.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Babarczi Szőlőbirtok és Pince központján, Győrújbaráton, 80 fő befogadására alkalmas, berendezett helységben borkóstolókkal várjuk vendégeinket! A borkóstoló minimum létszáma 10 fő, maximum létszáma kb. 80 fő, melyet igény szerint angol vagy német nyelven is megtartunk. A borkóstolót igény szerint kiegészítheti akár hidegtálas, akár meleg étkezés is, melyet egy helyi vendéglővel karöltve kínálunk vendégeinknek. Vendégeinket érkezéskor törkölypálinkával fogadjuk.

További gondolatok a birtokról:

A Babarczi Pincészet célja olyan szőlőültetvény és borászati üzem létrehozása, mely a mindenkori igényeknek megfelel. Bár magas színvonalú technológiával rendelkezünk, a továbbiakban is szeretnénk lépést tartani a kor követelményeivel. Borászati eszközeinket, gépparkunkat folyamatosan fejlesztjük és bővítjük. Terveink között szerepel továbbá szőlőültetvényeink modernizálása, újratelepítése az elkövetkezendő 4 évben.

Erre a birtokra szavazok