H&V Pinczészet Muzsla - Muzsla

Kisbirtok

Teljes cím:

943 52 Muzsla 21

Telefon:

+36705288846

Ügyvezető igazgató:

Csákvári Viktor

Főborász:

Mészáros Henrietta

A birtok története:

H&V
Heni és Viktor
A KEZDET
Kis pincészetünk első Olaszrizlingje 2005-ben készült. Tapasztalatok nélkül, de szeretettel, odafigyeléssel, gondoskodással. Csodálatos ital lett belőle. Ékes bizonyítéka annak, hogy a bor már a szőlőben megszületik; régi de ép szőlőtőke egészséges gyümölcse, melyet az emberi szeretet erjesztett borrá. Nagyapánk kis kék-fehér pincéjében azóta már nagyon sok bor érlelődött, várva gazdatorkát, hogy a jó ivó majd mosolyogva gondoljon rá, hogy olyan helyen járt, ahol szívesen látták, jó borral kínálták, s vágyjon oda vissza.

Az ültetvény bemutatása:

A Muzslai szőlőhegy Dél-Szlovákia legmelegebb és legkülönlegesebb termőhelye. A Garam és a Duna folyók által bezárt háromszögben kialakult muzslai dombok déli lejtőin termett szőlőkből egyedi ízvilágú, kivételes borok születnek. A vulkanikus alapokon nyugvó szőlőhegy talaja löszös, meszes, ásványianyag tartalma magas. A muzslai borok emiatt magas ásványtartalommal rendelkeznek, a szőlőtermés cukortartalma ideális, olykor magasabb a megszokottnál, ezért a kései szüret is gyakori.

A birtok borai:

A hagyományos borkészítés hívei vagyunk. A mustot spontán erjesztjük. Az újbor gyakran több héten át a durva seprőn áll, vagy finom seprőn tartjuk hónapokig. Az első palackozásig legtöbbször egy év is eltelik, de a bor karakterétől függően akár több is. A hosszú érlelési időszak azért is hasznos, mert így megismerjük a bor viselkedését, stílusjegyeit, a bor öntisztulási folyamatát siettetni nem érdemes.
Kizárólag a borvidéken termett szőlő felhasználásával, a borok jellegét befolyásoló adalékanyagok nélkül, a termőhely erényeit leginkább megtartó, alapvetően fizikai borászati módszerekkel készítjük borainkat. Igyekszünk a hozzáadott kén mennyiségét is alacsonyan tartani. Fajtáink: Olaszrizling, Zöld veltelíni, Királyleányka, Kékfrankos, Duna, Danubius

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

BORKÓSTOLÁS
Nyáron igazi piknikhangulat van a Muzslai szőlőhegyen. Szervezett borkóstolókat tartunk, általában előzetes egyeztetés alapján, de a véletlenül betoppanó vendégeink sem távoznak rossz szájízzel.
A "borkóstoló kezdőknek" nevű kóstolócsomagunk 4-féle bort tartalmaz, melyhez pogácsát kínálunk.
A "borkóstoló haladóknak" kóstolócsomagunk 6 - féle bort tartalmaz, melyhez pogácsát és sajtot is kínálunk.
A "borkóstoló középhaladóknak" kóstolócsomagunk 8-féle bort tartalmaz, melyhez sajtot és hidegtálat kínálunk. Ebben az esetben előkerülnek a régebbi évjáratú borok is.
A "borkóstoló boros különlegességekkel" kóstolócsomagunk legalább 8-féle bort, sajtot és hidegtálat tartalmaz, emellett borból készült különlegességeket is kínálunk, mint például a nagy népszerűségnek örvendő borzselénk, vagy a narancsos-zöld veltelínis jégkrémünk.
A téli időszakban kisebb csoportok fogadására van lehetőségünk, maximum 10-15 fővel.

A kóstolócsomagok ára 10-35 EUR közé tehető, de a résztvevők számától függően változhat. Éppen ezért mindenképp előzetes egyeztetés szükséges, mind az időpont, mind a kóstolócsomag kiválasztását, mind pedig a résztvevők számát illetően.