Cseri Pincészet - Nyúl

Kisbirtok

Teljes cím:

9082 Nyúl, Panoráma utca 7.

Főborász:

Cseri Norbert

A birtok története:

A Cseri Pincészet a Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, új ültetvényekkel és ültetvényszerkezettel. A Borvidék egyetlen családi pincészete, amely kizárólag palackos borokat értékesít. Jelentős hozamkorlátozás mellett, kíméletes feldolgozással, reduktív technológiával és hordós érleléssel készítik palackozott boraikat.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A nyúli Benti dűlőben található, közel 200 éves épület - amely összekapcsolódik az épület mögött elhelyezkedő, homokkőbe vájt, részben kiboltozott 50 m hosszú pincével – felújítás után hamarosan várja látogatóit. A többszáz éves pince 40 évig üresen állva várta új tulajdonosait, mert a TSZ időszakban a borfeldolgozóhoz tartozó területeket és szőlőket elvették, a valaha virágzó birtok az enyészetté vált. A kiváló klímájú pincében már csak a dongájukat vesztett hordóabroncsok emlékeztettek a régi időkre. A borászat emblémája, a főnix madár, jelképezve, hogy a hely, ahol a borok készülnek, hamvaiból éled újra. A 2010-es ültetvény első szüretének termése már itt került feldolgozásra 2012-ben.

Az ültetvény bemutatása:

Termőhelyek: Tényő, Győrszemere, Győrújbarát Kizárólag új ültetvények, Guyot művelésmód, két méteres sortávolságokkal, kiváló adottságú területeken. Telepítések 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban történtek.

A birtok borai:

Pannonhalmi Irsai Olivér, Pannonhalmi Rosé, Archeus cuvée, Pannonhalmi Rajnai Rizling, Pannonhalmi Sauvignon Blanc, Pannonhalmi Tramini, Pannonhalmi Pinot blanc, Pannonhalmi Kékfrankos, Chanson, Pannonhalmi Merlot, Legenda

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Borkóstoláshoz előre bejelentkezés szükséges! +36304217415

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A 25 km2-en elterülő község észak felé a Kisalföld lapályára tekint, DNY-on pedig Sokorói-halomvidék 3 párhuzamos dombsorára támaszkodik. A dombhátak (pl. a kilátóval megemelt 313 m-es Lila) remek körpanorámát kínálnak. Az erdőhatár alatti dombokon ezer éves szőlőkultúra díszlik. A nádfedeles, döngölt falú, száz évnél idősebb házak bár nagyon megfogyatkozva, de máig fellelhetők a községben. A löszmélyutak falában hangulatos pincék sorakoznak. A meredek löszfalakban több helyen színpompás tollazatú gyurgyalagok tanyáznak. A község féltett növényszépsége a leánykökörcsin, a domboldalakon pedig helyenként védett kosborok díszlenek. A hegyi rész igazi látványosságai a gátakkal megzabolázott hatalmas vízmosások. Ezek közül is a legnagyobb, a 630 méter hosszú és helyenként 20-30 méter mély „Szurdik″, mely több mint 150 év óta formálódik és egy dombgerinc átvágásának következményeként jött létre.

Erre a birtokra szavazok