Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka

A Bor és Piac szerkesztősége 2020-ban is meghirdeti a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot.

 

Ki nevezhet?

Ami 2012 óta változatlan: a pályázaton minden magyarországi szőlőbirtok részt vehet, amely gazdálkodása során – azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszik – gondot fordít a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére.

Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik úgy érzik, sikerült megteremteniük a mai normáknak megfelelő, a természetes környezettel összhangban lévő, ugyanakkor a bortermelés hagyományait őrző birtokot. A természet értékeinek megóvása, a vendégbarát körülmények és nem utolsósorban a kulturált borfogyasztás népszerűsítése további fontos szempontok. A kis-, a közép- és a nagybirtokok külön kategóriában versenyeznek.

A pályázat menete

A szőlőbirtokok maguk töltik fel a birtok fontosabb adatait és legfeljebb 12 fotót a webes felületre. Ehhez összeállítottunk egy segédanyagot. Kérjük, pontosan jelöljék meg, melyik kategóriába tartoznak: kisbirtok 10 hektár megművelt szőlőterületig, középbirtok 11-50 hektár között, nagybirtok 51 hektártól. A nevezés díjtalan, a szavazás június 1-jén, hétfőn kezdődik, és augusztus 2-án, vasárnap este zárul.

A szavazás nyomán mindhárom kategóriából a három legtöbb szavazatot megszerző birtok kerül a legszebb 9 közé. Augusztusban a második fordulóba bekerülő szőlőbirtokokat személyesen látogatja végig a zsűri, melynek tagjai elismert szakemberek, illetve borbarátok.

A zsűri

Dr. Bálo Borbála, a SZIE Szőlészeti Tanszékének vezetője

Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője

Dr. Csemez Attila, tájépítészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár, BCE Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék

Dékány Tibor, tájépítész, fotóművész

Prof. Dr. habil Kállay Miklós, a SZIE professor emeritusa, a BCE Borászati Intézet nyugalmazott igazgatója

Kamocsay Ákos borász, 1999-ben az Év Bortermelője

Dr. Nyitrainé Sárdy Diána, a SZIE Borászati Tanszékének vezetője

Dr. Pásti György, nyugalmazott egyetemi docens, tanszékvezető, BCE Borászati Tanszék

Dr. Szakács László, a Bor és Piac kiadójának ügyvezető igazgatója

valamint a 2019. évi verseny három kategóriagyőztesének képviselője.

Megnézem a pályázó kisbirtokokat
Megnézem a pályázó középbirtokokat
Megnézem a pályázó nagybirtokokat

 

Hogyan szavazhat?

Minden kategóriában egy birtokra szavazhat. A szavazásban Facebook-azonosítójával vehet részt. Nézze meg a birtokok bemutatását, jól fontolja meg a véleményét, és ha döntött, nyomja meg a birtok neve alatt található „Erre a birtokra szavazok” feliratú gombot (ez a gomb a szavazás kezdetéig, június 1-ig nem látható).

A szavazás állása a szavazási időszak végéig láthatatlan marad. Augusztusban az olvasók által megszavazott 9 legszebb birtokot a zsűri személyesen is megtekinti és értékeli a szervezők által kidolgozott 100 pontos rendszerben.

A három kategóriagyőztes a zsűri döntése alapján elnyeri a Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2020, a Magyarország Legszebb Középbirtoka 2020 és a Magyarország Legszebb Nagybirtoka 2020 címet.

A három birtok közül a legmagasabb pontszámot elért pályázó a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2020 címet a kategória megnevezése nélkül is viselheti.

A címmel járó előnyök

A győztes birtokok időbeli korlátozás nélkül használhatják kommunikációjukban a fenti titulusokat, az évszám megnevezésével. A pályázatot a szervezők évente meghirdetik. A címet elnyerő szőlőbirtokok öt éven belül nem pályázhatnak újra.

A cím eddigi nyertesei:

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2019

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2018

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2017

Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2016 – Mészáros Borház, Szekszárd

Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2015 – Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye

Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2014 – Bock Pince, Villány

Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2013 – Patricius Borház, Bodrogkisfalud

Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2012 – Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj

Különdíjasok:

Magyarország legszebb kisbirtoka 2016 – Szent Donát Szőlőbirtok, Csopak

Magyarország legszebb kisbirtoka 2015 – Fekete Borpince, Szekszárd