Fekete Borpince - Szekszárd

Kisbirtok

Teljes cím:

Iván-völgy, hrsz. 9662

Telefon:

30/92-95-732

Ügyvezető igazgató:

Fekete Mihály Endre

Marketingigazgató:

Horváth Tibor

Főborász:

Fekete Mihály Endre

A birtok története:

Fekete Mihály Endre, a Fekete Borpince tulajdonosa a családi hagyományokat követve, szülei munkáját folytatva kezdett el borokat készíteni. A pincészet a 90-es évek elejétől családi vállalkozás lett. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a család területe, az éves kibocsátás 50.000 palack körül alakul.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A professzionális működés megkövetelte a technológiai fejlesztéseket, valamint a pince és feldolgozótér felújítását és bővítését. Jelenleg az erjesztő, tároló és palackozó összterülete meghaladja a 800 m2-t. A pince 270 m-re, a tároló kapacitás 700 hl-re növekedett. A mostani méret és a technológiai felszereltség éppen ideális egy modern, de még emberléptékű, családias pincészet számára. A feldolgozás során lehetőség szerint a szekszárdi borvidéken legalább hatszáz éves kézműves hagyományokat (nyílt kádon erjesztés, kézi csömöszölés, héjon tartás, a kadarkánál nem új tölgyfahordós ászkolás) alkalmazzuk, kiegészítve azokat modern eszközökkel és eljárásokkal.

Az ültetvény bemutatása:

Az Iván-völgyben, Kerék-hegyen, Decsi-hegyen, a Nagy Mihály-völgyben és a Görögszó dűlőben található szőlőterületeink rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Vörös- és fehér szőlőt termő területeink aránya 95-5%. Legtöbb szőlőnk a már évszázadok óta híres szekszárdi történelmi borvidék egyik legkedveltebb termőhelyén, Iván-völgyben terem. A kedvező talajösszetétel és a délnyugati fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé. A szőlő pedig a bor lelke.

A birtok borai:

  • Fehérborok: cserszegi fűszeres, chardonnay, fehér kadarka, fehér kadarka gyöngyözőbor, tramini (késői szüret).
  • Rosé és siller borok: kékfrankos-zweigelt rosé, nero rosé, kékfrankos siller, kadarka siller.
  • Vörös fajtaborok: kadarka, kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah.
  • Vörös házasítás borok: Bikavér (4 féle borból), Letícia (klasszikus bordeaux-i cuvée, 3 féle borból), Patikárius (6 féle borból), Mókamester (cabernet sauvignon és shiraz).

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A festői környezetben található közel 120 éves, eredeti építésű pincében a borkóstolás maradandó élményt jelenthet. A teraszról remek kilátás nyílik a toszkán szépségű tájra. A pincében a nyári időszakban kint és bent összesen akár 90-100 fő, télen 40-50 fő ellátását tudjuk megoldani. Vendégeinket a pincénél egész évben várjuk.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Gemenc, Szálka és környéke, Sötétvölgy Természetvédelmi Terület, Garay Élménypince, Babits Mihály Emlékház, Babits Mihály Kulturális Központ és Művészetek Háza, Agóra Mozi, Német Színház (Deutsche Bühne), Bogár Tanya (néprajzi magángyűjtemény), Irodalom Háza - Mészöly Miklós Múzeum, Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeum, Wosinsky Mór Megyei Múzeum

További gondolatok a birtokról:

Fekete Mihály hitvallása: ″A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a hagyományok és a környezet iránti tisztelet, valamint a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozza meg. Borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. A pincészethez tartozó területek ökoszisztémájának és biodiverzitásának megőrzésére is nagy hangsúlyt helyezek. Az eddigiekben is és továbbra is a célom a folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, a szekszárdi borvidék karakterére hagyományosan jellemző gyümölcsös, bársonyos kézműves szekszárdi borok természetes és környezetbarát módon történő előállítása. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket.″

Erre a birtokra szavazok