BIRTOKLÁTOGATÁSOK 4 Tóth Ferenc Pincészet

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Egy forró augusztusi napon felkerekedtünk, hogy meglátogassuk a Tóth Ferenc Pincészetet Egerben.

Tóth Ferenc egri borászata idén már második alkalommal került be a legszebb birtokok közé. Feri bátyánk mindazon túl régi ismerősünk, hiszen nem létezett olyan Balatonfüredi Borászati Továbbképző tanfolyam a nyolcvanas-kilencvenes évek februárjaiban, amelyről elmaradt volna. Az egri várvédők megszállottságával hozta a borait Füredre, kóstolta a többiekét, és figyelte a legújabb trendeket. Kitartóan vett részt az előadásokon, a hallottakat aztán otthon átültette a gyakorlatba.

Épp egy esztendővel ezelőtt, 2017 augusztus 20.-án, az ország születésnapján állami elismerést, Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Tóth Ferenc, az Egri Borvár pincészet alapítója az egri borászati tradíciók, különösen a Kadarka fajta megőrzését több évtizedes, elhivatottan szolgáló szakmai tevékenységéért, a nevezetes „Várvédő Cuvée” megalkotásáért. Nagy, és megérdemelt elismerés ez annak, aki kiszorított helyzetből építette újjá a családi gazdaságát, és aki az egész borvidék dicsőségére alkotja kiváló készítményeit a Kadarkától a Bikavérig.

Mély elhivatottság kellett ahhoz, hogy a szüleitől az ötvenes évek végén elkonfiskált birtokot újjászervezze. De nem riadt vissza a feladattól, és a kárpótlási földektől kiindulva szervezte újjá a birtokát tradicionálisan borászkodó családjának ötödik generációjaként. Tóth Ferenc birtoka napjainkra 25 hektárosra duzzadt, ami kilenc dűlőből áll egybe.

És ha már az évfordulóknál tartunk, a kerek egy éves mellett van itt még egy 35 éves is, hiszen 1983-ban vásárolhatta meg Tóth Ferenc az első 6 hektáros területét az egri Áfrika dűlőben. Ha pedig van ok az ünneplésre, akkor miért ne tegyük, hiszen ezzel örömet lehet szerezni a családnak is, meg a borkedvelők nagy közösségének is – vallja ezt Tóth Katalin, a borászat ügyvivője. Az idei esztendő erről a jubileumról szól a Tóth Ferenc Pincészetnél.

Már Pünkösdkor megnyitották a pincét a nagyközönség előtt, és maguk sem gondolták, hogy milyen nagy számban áramlottak hozzájuk a látogatók, mindenki térítésmentesen kóstolhatott 2 pohár bort. Az érdeklődők fele volt csak helybéli, a többiek között voltak egész messziről érkező borkedvelők is. A pünkösdi rendezvényük 2 napja alatt több száz látogatót fogadtak. Az évforduló alkalmából két borunkhoz társítottak csokoládé-különlegességeket, az Egri Leányka Superior 2014-hez, valamint az Egri Bikavér Superior 2015-höz.

A 2013-as Kékfrankosuk a Síkhegy dűlőből egész különleges módon fejlődött. Négy éven keresztül tartott az erjedése, és mire teljesen szárazra kierjedt, egy elképesztően koncentrált nagy bor, egy valóságos ízbomba lett belőle, melyben a pirostestű gyümölcsök, dominánsan a cassis mellett csokis, rumosmeggyes ízjegyek is megtalálhatóak. Ezt a Kékfrankos Superiort a címkén Tóth Ferenc portréjával meg a 35-ös számmal a címkéjén palackozták le különös tekintettel arra, hogy idén van a Kékfrankos Éve.

Idén két hektáron végeztek új telepítést, az Almagyar dűlőben lévő birtokrész 2/3-át Kékfrankossal telepítették be, 1/3-án pedig 9 fajta Kadarka-klón került a talajba. Elsőként ezt a szépen megeredt ültetvényt tekintettük meg Egerben a mára 28 hektárosra nőtt birtokon. Korszerűen telepített, szép, egészséges ültetvénnyé cseperedett a tavaszi telepítés. Innen aztán felkapaszkodtunk a Síkhegy legtetejére, amit korábban Tornyos dűlőnek neveztek. Szépen művelt, életerős ültetvénnyel, az érési folyamat vége felé közeledő esztétikus szőlőfürtökkel találkoztunk itt is. Kiváló szüret ígérkezik idén is  Tóth Ferenc birtokán, ahol évente 150 ezer palackot töltenek meg, melyek 80%-a hazánkban kerül értékesítésre, míg 20% exportra kerül. A 2006-os Egri Csillag Superiortól a 2017-es reduktív Silleren át érkeztünk el a Kadarkákig, hogy aztán a 2013-as Bikavér Superiorral, majd méginkább a 2013-as Várvédővel elmerülhessünk a nagy, bársonyos vörösborok szépségeiben. (dt)