Birtoklátogatások 1: Disznókő

Szerző: Dékány Tibor

Idén a megszokottnál kicsit később vágott neki a szakértőkből, egyetemi oktatókból és szerkesztőségünk tagjaiból álló zsűri a legszebb szőlőbirtokok felkeresésének, és mivel a döntős mezőny 10-ről 12-re bővült, az előttünk tornyosuló feladat is tekintélyesebb lett. Ám a nap mégiscsak eljött, és így csapatunk augusztus utolsó péntekén nekivágott, hogy felkeresse azt a két pincészetet, amely idén Tokajból olvasóközönségünk internetes szavazatai alapján bekerült hazánk legszebb birtokai közé. Azok után, hogy a Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok 2012-ben, a Patricius Szőlőbirtok 2013-ben, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ben elhódította a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet, tudhatjuk, hogy a tokaji birtokok mindig a cím nagy esélyesei közé tartoznak. Ebben az évben a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Barta Borászat került Tokajból a legjobbak, legszebbek közé.

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet

Péntek déltájban, amikor a Disznókőhöz érkeztünk, a nap fátyolfelhők mögött pihent, aztán megkonzultálta az égiekkel, hogy fogadásunkat hogy kezelje, majd némi hezitálás után kinyújtotta fény-nyalábjait, hogy elárassza vele a Lajosok meg a Hangács hegykoszorúját, így aztán jó hangulatban sétáltunk föl a Disznókő melletti filagóriához, hogy elmélyedjünk a táj szépségeiben. Ez a táj éppen változóban van, hiszen a Disznókő a Hangács dűlő területén 22 hektáron végez nagyszabású tereprendezéssel, meliorációval elindított újratelepítést. Ebből a 22 hektárból 8 hektár korábbi parlag terület visszahódítását jelenti, ami nagy érték az egész borvidék szempontjából is, hiszen mintegy 1300 hektár I. osztályú dűlő van parlagon jelenleg Tokajban. A tervek szerint a felújítás, újratelepítés ezzel nem áll meg, a Lajosok dűlőn várható majd a projekt folytatása. A Disznókő nem vásárol fel szőlőt, birtokuk nagyságát jelenleg 110 hektárban tartják megfelelőnek, ami a jelenlegi helyzethez képest csupán néhány hektárnyi bővülést jelent már.

A Disznókő nem csupán Tokaj, hanem az egész magyar bortermelés rendszerváltást követő újjászületésének szimbóluma, és ez nem csupán a borkészítésére igaz, hanem az ezt övező szellemiségére is. Ahogy Mészáros László birtokigazgató stábunknak elmondta, a Disznókő borkészítési stílusa kialakult, elismerés övezi, ezen ugyan próbálnak még folyamatosan csiszolni, de az alapvető koncepció változatlan. Hogy mindez valóban így van, arról egy szép sorozat megkóstolása során tudtunk meggyőződni.

A Disznókő termékpalettáján egyenlő arányban szerepel a száraz bor, a késői szüret és szamorodni, valamint az aszú. Látogatásunk során személyesen is meggyőződhettünk a Disznókő borok töretlenül magasan ívelő színvonaláról. Száraz boraik közül elsőként a 2016-os Furmintot kóstoltuk, ami az egyetlen tartályban erjedt tétel volt, szépen mutatta a Disznókő boraira jellemző ásványosságot kamillás, kapros ízjegyekkel. A 2016-os Hárslevelűt a vegetális jegyek mellett a magas sav jellemezte. A 2015-ös Lajosok Furmintból az érettebb csonthéjas gyümölcsök integettek felénk.

Az édesek terén a belépőt a 2016-os tokaji kései szüret jelentette, majd elérkeztünk a nagyágyúkhoz, az aszúkhoz. 2009-es aszút a mézeskalácsos teltség, a 2008-ast kajszis-narancshéjas teltség és selymesség, intenzív botritiszesség jellemezte. A 2011-es hatputtonyos Kapi aszú nagyon gazdag, nagyon letisztult és elegáns ma is. A 2002-es 6 puttonyos aszújuk testessége, intenzitása, hosszúsága jelzi, hogy a Disznókő aszúk méltán képviselik a világ természetes édesborai között a legmagasabb színvonalat. De itt még nem volt vége. Nincs olyan ember a világon, akit ne tudna elbűvölni és magával ragadni az 1997-es Tokaji Aszúeszencia. Borostyános színével, narancshéjas, karamelles, pompázatos zamataival nem véletlen, hogy jónevű külföldi borszakírók a páva díszes farok-tollazatához hasonlították káprázatos ízjegyeinek színességét. A 2006-os eszencia kóstolása ritka élményt jelentett. A mély umbra tartományú színvilága már jelezte, hogy egy évtizede érlelődve várta a pillanatot, hogy megmutathassa egyedi gazdagságát. Ez a csodás elixír a megszokott narancsos-kajszis ízjegyeken felül még megcsillantotta az örmény tea fűszeres zamatát is.

A látottak és tapasztaltak alapján nem lehet kétséges, hogy a Disznókő szőlőbirtok és pincészet szőlődűlőinek szépsége és jólápoltsága, a birtok-központ építészeti kvalitásai, valamint produktumainak magas színvonala miatt a világ legszebb szőlőbirtokai közé tartozik.

A birtok tavaly is a legszebbek között volt, akkori beszámolónkban olvasóink további részleteket találnak.