Béres Szőlőbirtok és Pincészet - Erdőbénye

Középbirtok

Teljes cím:

3932 Erdőbénye, Lőcse-dűlő

Email cím:

info@beresbor.hu

A birtok története:

A 2015-ben Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának megválasztott Béres Szőlőbirtok és Pincészet a világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidéken működő, magyar tulajdonú borászati vállalkozás. A pincészetet 2002-ben alapította a Magyarországon a gyógyszeripari tevékenységéről ismert Béres család azzal az elhatározással, hogy a tokaji borászati hagyományok és a modern technika adta lehetőségek ötvözésével olyan kiváló minőségű borokat állítsanak elő, amelyek méltón öregbíthetik hazánkban és az egész világon a tokaji borok hírnevét. A Béres Cseppel hírnevet szerzett tulajdonosok a természet szeretetét és tiszteletét, a megalkuvás nélküli minőségre való törekvést és az állandó újító kedvet hozták magukkal a borászatba. A 2006-ban átadott, 3000 m2 alapterületű birtokközpont és feldolgozó Erdőbényén, a Lőcse-dűlőben, a Tolcsva-hegy lábánál, Anthony Gall építész tervei alapján épült fel, akinek munkáját dicséri, hogy az épületet 2007-ben Építőipari Nívódíjjal tüntették ki. 

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Technológiai szempontból minden bizonnyal az ország legmodernebb feldolgozói közé tartozik, ahol a modern technika jól megfér a hagyományokon nyugvó tokaj-hegyaljai borászati technológiával. A birtokközpont épülete magában foglalja a modern, gravitációs elvű présházat, az irányított erjesztésre szolgáló tartályteret és a külön álló fahordós erjesztő teret. A borok érlelése egy tufába vájt, 500 hordó befogadó képességű érlelő pincében történik, 500, 220 és 136 literes tölgyfahordókban. A palackozás is helyben, az épületen belül kialakított modern palackozó egységben történik.

Az ültetvény bemutatása:

A birtok ültetvényeinek teljes területe jelenleg 45 hektár, mely a Tolcsva-Peres hegy délnyugati lejtőin, a Felhegy-Zsákos hegy déli lejtőin és az ezeket összekötő Diókút-völgyben telepített szőlőkből áll. Az ültetvényeken kívül a birtokhoz tartozik még fél hektárnyi szilvafa, két hektárnyi birsalmafa ültetvény, valamint további 47,5 hektár erdős-mezős terület, melynek egy része még szőlőtelepítésre alkalmas (pl. a Peres-, az Eresztvény-, valamint a Pinczeszer-dűlők). A Béres Szőlőbirtok olyan hagyományosan ismert és elismert dűlőket zár határai közé, mint a Barkóczi-, Aranyka-, Herczeg- és a Lőcse-dűlő. Ez utóbbi nevét Lőcse felvidéki szabad királyi városról kapta, mivel háromszáz évvel ezelőtt e terület Lőcse város tulajdonát képezte.

A birtok borai:

A Béres Szőlőbirtok borai között megtalálhatóak fiatalos, üde, könnyed borok, és testes, karakteres tételek egyaránt. Frissítő, könnyed borai a Furmint, Sárgamuskotály, a Hárslevelű, a Tokaji Cuvée, az Édes Sárgamuskotály és az Édes szamorodni. Ezek olyan kifinomult, izgalmas, reduktív technológiával készült borok, melyeket ebédhez, vacsorához és baráti összejövetelekhez egyaránt ajánlunk. A birtok fiatalos, különleges cuvée borai a birtokon termő szőlőfajták házasításából születtek: a tüzes Naparany, a légies Holdezüst és a késői szüreletésű, bájos Magita, amely egy erdőbényei legenda főhősének nevét viseli. A történelmi, 500 éves dűlőkről származó, dűlőszelektált, kiemelkedő minőségű, prémium száraz Béres borok teljes szépségében mutatják meg a szőlőfajták és az erdőbényei talaj kiváló, egyedi adottságait és a kifinomult borkészítési technikát. Ezek a Lőcse Furmint, az Omlás Furmint és a Diókút Hárslevelű. A képzeletbeli Béres borpiramis csúcsán pedig az ünnepek borai, a Tokaj egyedülálló kincsei, az Aszú és az Eszencia állnak.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A birtokra látogató vendégek betekintést nyerhetnek a borkészítés izgalmas folyamatába, a szőlő beérkezésétől a palackozásig, majd a kóstolóteremben a Béres borokat is megismerhetik 5 vagy 7 boros kóstoló keretében. A gyönyörű környezetben elterülő, exkluzív kialakítású Béres Szőlőbirtok ideális helyszíne lehet esküvőknek, családi rendezvényeknek, vállalati összejöveteleknek, értekezleteknek, képzéseknek, csapatépítő kirándulásoknak.

További információ és bejelentkezés: Bartha Róbert – turisztikai szervező, vinoteka@beres.hu, + 36 20 4990758

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A birtokközpont parkosított, ápolt környezete kellemessé teszi a turisták időtöltését. A borkedvelő vendégeknek lehetőségük van dűlőtúra keretében bejárni a birtok ültetvényeit, ahonnan csodálatos a kilátás a vidékre. A Lőcse-dűlő tetején egy kis fából készült kilátó várja a kirándulókat, az Omlás-dűlőben pedig a 2008-ben újjáépített és felszentelt Napbaöltözött Asszony kápolnához és a tetején kialakított kilátóhoz kisétálva gyönyörködhetnek a látogatók a Bényei-medence páratlan természeti szépségében.

További gondolatok a birtokról:

A birtokközpont harmonikusan illeszkedik természetes környezetébe, az épület falait fehér bodrogkeresztúri és sárgás tónusú mádi mészkő burkolja. A tájhoz és a régmúlthoz való alkalmazkodás további jele, hogy az épület körülöleli a szimbólummá váló nagy diófát, és közvetlenül az évszázados régi pince, a Lőcse-tanya elé épült. 

Erre a birtokra szavazok