Szent Donát Birtok - Csopak

Kisbirtok

Teljes cím:

8229 Csopak Szitahegyi u. 28

Ügyvezető igazgató:

Kovács Tamás

Főborász:

Kovács Tamás

A birtok története:

Csopak egyike a nagy balatoni termőhelyeknek, ahol értelmet nyer a terroir fogalma. A termőhely megmutatkozik a borokban és ez a terroir karakter dűlőnként tovább bontható attól függően, hogy milyen a talaj, hogyan változik a lejtésszög, a magasság, a Balatontól és az erdőtől mért távolság. Célunk, hogy ezek az árnyalatnyi, de jól beazonosítható különbségek megjelenjenek a borokban. Ez határozza meg a munkát a szőlőben és a pincében. Ezért tartjuk fontosnak az olaszrizlinget, a furmintot és a kékfrankost. Ezért becsüljük meg az idősebb tőkéket és készítünk termésükből talaj szerint válogatott dűlőborokat.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Csak saját termelésű szőlővel dolgozunk. Minden dűlő alapanyagát külön szüreti napon dolgozzuk fel és külön vinifikáljuk. Az erjesztő és érlelő edények mérete és száma is ehhez van igazítva. Ennek köszönhetően akár dűlőn belül is tudunk több lépcsős szüretet végezni és a termőhelyi adottságok szerinti legmagasabb minőséget megcélozni. Hűthető-fűthető modern acéltertályok, magas minőségű francia hordók és pirogránit edények segítik a pontos és magas színvonalú borászati munkát. A bor készítése során kénen és természetes derítőszereken kívül semmilyen adalék nem kerül a borokba. Alacsony kénekkel dolgozunk, legfeljebb 100 mg/L az összkénünk felső határa. A birtok legfontosabb dűlőiben organikus módon műveljük a szőlőt.

Az ültetvény bemutatása:

A három birtokmag (Csopak, Tihany, Kál)teljesen eltérő geológiát mutat. - Csopakon két fő egymáson elterülő kőzetfajta határozza meg a dűlők talaját. A szőlőhegy alsó felének alapkőzete egy ősi szárazföldi üledék, a permi vörös homokkő, melynek málladéka egy mélyvörös agyagos talajt eredményez. A párszáz méterrel feljebb elhelyezkedő tengeri üledék meghatározó kőzete és talaja az agyag- és mészmárga. A hegytetők felé haladva csökkenő agyagtartalom és növekvő mésztartalom tapasztalhataó. A legfelső vágókban a magas mésztartalmű kavicsos altalajt változó vastagságú lösz fedi. - Tihany és Kál alapvetően vulkanikus. Tihanyban a tufa és a rátelepült gejzírmezők, míg a Káli-medencében, a Fekete-hegyen a mészkővel kevert bazalt a meghatározó.

A birtok borai:

Talajválogatások: MESZES - Olaszrizling (Csopak) MÁRGA - Furmint (Csopak) MAGMA - Kékfrankos (Tihany) Csopaki Olaszrizling piramis: CSOPAK Hegybor (több dűlő , olaszrizling) SLIKKER (egy dűlő, permi agyag, olaszrizling) KISHEGY (egy dűlő, mészmárga, 80 éves tőkék, olaszrizling)

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Birtokunk látogatói a Balaton egyik legjobb régiós gourmet konyhájával rendelkező Márga Bisztróban évezhetik a páratlan panorámát.