BIRTOKLÁTOGATÁSOK 3. HILLTOP

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Egy forró augusztusi napon felkerekedtünk, hogy meglátogassuk a HILLTOP Pincészetet.

Hilltop Neszmély Borászat (Neszmély)

Van egy kiválasztott pont a Duna kanyarulatában. Egy szőlővel borított dombtető, mely uralja a környéket, és Európa nagy folyama, a Duna mintegy 160 fokos szögben karikázza félkörbe a láthatárt. A hely kisugárzása megfogja az arra látogatót. Erre a pontra a neves kassai borkereskedő, Palugyay Jakab épített egykor pincét, melyet a Kocsi Tsz 1989-90-ben fejlesztett tovább. A rendszerváltást követően megalakult Hilltop-Bor Kft. erre a bázisra komponálta nagyra törő álmait.

Kamocsay Ákossal a Hilltop kilátón

Vannak sorsfordító történelmi pillanatok, amikor kapuk záródnak, kapuk nyílnak, melyek döntően meghatározhatják egyes emberek sorsát, egyben egész borvidékek kiemelkedését vagy elsüllyedését. A Móron főborászként tevékenykedő Kamocsay Ákos nem fért bele a helyi nagymenők privatizációs küzdelmeibe, és távoznia kellett. A korábban készített boraival ugyanakkor már meghódított egy olyan széles borkedvelő réteget, akiknek az igényeit illendő volt továbbra is kielégíteni, csak ehhez új terepet kellett keresnie. Így megtalálta azt a bizonyos kiválasztott dombtetőt a Duna mentén, ahol kereskedelmi partnereivel együtt megalapították a Hilltop Borászatot. Néha a történelem alakítása egyetlen emberen is múlhat. Kamocsay Ákos elment Mórról, ezzel a Móri Borvidék évtizedekre eltűnt a borkedvelők horizontjáról, viszont birtokot alapított Neszmélyben, amivel felvirágoztatta, és hosszútávon felívelő pályára helyezte a Neszmélyi Borvidéket.

Idén a Hilltopnál is korán megkezdődött a szüret

Kamocsay Ákosnak tetszett a tokaji Disznókő épületegyüttese ami épp akkor frissen épült meg, és úgy gondolta hogy annak tervezője a Duna fölé magasló dombtetőre is megfelelő borászati központot tudna tervezni. Volt ott egy tájseb, egy valamikori homokbánya-féle maradványa, amit három sor támfal támasztott meg. Az új épületegyüttes, borászati központ 1994-től épült ki, magában foglalva ezek közül a támfalak közül kettőt, elbontva a középsőt. Tervezője, Ekler Dezső megtalálta a lehetőségeket arra, hogy egy olyan impozáns épületegyüttest tervezzen, amely a tájba símuló, de egyben dekoratív épületegyüttes is, mely felmutatja a XX. század végének jellegzetes stílusjegyeit is. A hegyre érkező először a borászati központ út-felöli oldalán meglévő terméskőből épített, támfalakkal barátságos, emberközeli apróbb térségekre szabdalt, az útnak a hátát mutató raktározó szárnyakat pillantja meg, és csak a borászat két végpontjánál lévő bejáratoknál tárul fel előtte a többszintes központi épület.

Ekler Dezső Ybl-díjas építész kiválóan oldotta meg feladatát, a borház látványosan alkalmazza a posztmodern és az organikus építészet harmóniáját, amelyben az egymás felett három szinten kialakított félnyeregtetők a magasba törés, a dombtető, vagyis Hilltop jelleget érzékelteti. Forma és funkció teljes összhangban. Az épületegyüttes harmóniáját kiegészíti még az egységesen kialakított pilaszteres-timpanonos, esetenként csak poszmodern jelzés-értékkel kialakított timpanonos ablakok egységes alkalmazása.  A főépület felső fedélszéke az épület koronája, mely jelzi a dombtetőt, de egyben kiterjesztett szárnyú sasra is emlékeztet, mindenképpen a szárnyalás, felemelkedés érzetét kelti.

Már augusztus első felében beindult a szőlőfeldolgozás.

A borászat közelében, valóban a hegytetőn épült meg a borászat étterme a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel. Az épület kilátó-teraszáról 35 km. hosszban tárul fel a Duna, vagyis a legteljesebb Duna-panoráma élvezhető innen az országban. A tetőn lehetőség van a teljeskörű kikapcsolódásra, amit egy saját fúrt kútból ellátott ízléses úszómedence tesz tökéletessé. A birtok szíve a borfeldolgozó közelében lévő Melegeshegy dűlő, míg a teljes szőlőterület mintegy 400 hektár a Kesztölc határában lévő Kétágú hegyi birtokot is beleszámítva.

A birtok kóstolótermében elmerültünk a Hilltop-borok sokszínűségében, és mélységeiben. Csaknem 20 tételt kóstoltunk, és káprázatos élményekben részesülhettünk. A teljesség igénye nélkül említhetünk meg néhány emlékezetes dolgozatot, mint a ’17-es prémium Irsayt, mely a szájban roppanó szőlőszem ízorgiáját kinálta, a ’15-ös Olaszrizlinget, melyet kézzel válogattak, finomseprőn tartottak, a ’17-es Sárga Muskotályt, mely az édenkert illatözönével hálálta meg a palack felnyitását, hogy előtörjön belőle a pajkos dzsinn minden turpissága. Élmény volt a 15-ös Ihlet cuvée, mely a TOP 100 legjobb illatos bora lett, a ’16-os Chardonnay, mely a 2017-es VinAgora legjobb Chardonnay bora lett, de izgalmas volt érzékelni, hogy milyen szépen egyben van a ’13-as Chardonnay is. Jöttek aztán a vörösök is, Malbec Bátaapátiból szüretelve, Merlot Kesztölcről. A vége persze egy nagy poén volt, egy 1997-es Tokaji Furmint abból a korszakból, amikor a pincészet még birtoktest nélkül volt, és felvásárolt szőlővel kellett valahogy elindulnia.  A 20 éves tokaji persze egy csoda volt, amit feltehetően soha nem fogunk feledni!

Szebbnél szebb tételek kerülnek a kóstolópoharakba.

Kamocsay Ákos 1999-ben nyerte el az „Év Bortermelője” címet, a HILLTOP 2004-ben az Év Pincészete díjat. Nem csoda, hogy 2014 után idén is bekerült Magyarország Legszebb Szőlőbirtokai közé! (dt)