Patricius Borház - Bodrogkisfalud

Nagybirtok

Teljes cím:

3917 Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő, 37 sz. főút 41 és 42 km között

Ügyvezető igazgató:

Dr. Molnár Péter

Szőlészet vezető:

Veress Gábor

Főborász:

Varga István

A birtok története:

A Tokaji Borvidéken található Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett borászati elhivatottsága hívta életre. Tulajdonosai Kékessy Dezső és lánya, Kékessy Katinka. A család felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok a Mátraalján és Tokaj-Hegyalján

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A történelmi présház megőrzésével és kibővítésével épített új, korszerű pincészetben a termés kíméletes fogadására gravitációs szőlőfeldolgozást valósítottak meg. A szőlőt dűlőnként, fajtáként és minőség szerint válogatva szüretelik és készítenek belőle bort. A borok érlelése is helyben, a mélyrétegű vulkáni tufába vájt pincerendszerben történik.

Az ültetvény bemutatása:

Öt település határában, hét dűlőben, közel 80 hektáron művelnek szőlőt. Területeik alapkőzete és a rajta képződött talaj a vulkanikus eredetből adódóan ásványokban rendkívül gazdag és sokszínű. Dűlők: Szárhegy-dűlő (Tolcsva), Czigány-dűlő (Bodrogkisfalud), Várhegy-dűlő (Bodrogkisfalud), Lapis-dűlő (Bodrogkeresztúr), Bendecz-dűlő (Bodrogkeresztúr), Sajgó-dűlő (Bodrogkeresztúr) Az ültetvény fajtaösszetétele: 63 % furmint, 17% hárslevelű, 9% sárgamuskotály, 10 % zéta, 1% kövérszőlő Vallják, hogy a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért igyekeznek a termőhelyben lévő potenciált a lehető legalaposabban kiaknázni. Ennek egyik kulcseleme a termés mennyiségének szigorú korlátozása a rövidcsapra metszés, a hajtásválogatás és a zöld szüret, a terméstöbblet nyári leválogatásának következetes elvégzésével. A szüret kései, október végi kezdete nagy esélyt teremt a magas beérettségű termés töppedésére, aszúsodására.

A birtok borai:

Termőhelyeik sokszínűsége, az alapkőzet, a talaj és a mikroklíma változatossága a borokban jól nyomon követhető, azok visszatükrözik dűlőik kiváló adottságait. A Patricius száraz borainak ízvilágát az ásványosság, a fajták gyümölcsössége és a részbeni fahordós erjesztés és érlelés finom jegyei jellemzik. Késői szüretelésű boraikban a kíméletes és gondos fürtválogatásnak és a fahordós érlelésnek köszönhetően a fajták elsődleges illat- és ízalkotói elegáns harmóniát alkotnak a részben aszúsodott szemek aromáival. Az aszú borok fahordós érlelését követően nagy hangsúlyt fektetnek a palackos érlelésre. Az aszúk ízvilágában finomság, krémesség és elegancia uralkodik. Az egyes tételek házasításakor a komplexitás, az egyensúly elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzák forgalomba. A borok számos hazai és nemzetközi versenyen arattak sikereket, a szaksajtó avatott szakértői is elismerően írnak boraik minőségéről.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Patricius Borház hétfőtől péntekig 8-16 óra között, ettől eltéri időpontokban és hétvégén előzetes bejelentkezés alapján látogatható. A birtok látogatói a pincetúra során bepillantást kapnak a borkészítés folyamatába, az egykori uradalmi présház falai között több kóstolósor közül választva megismerkednek a pincészet boraival, szőlészeti és borászati filozófiájával. A Patricius Borház küldetésének tekinti, hogy a szakmai múlt értékeit is megismertesse a látogatókkal, ezért a régi tokaji szőlőfajtákból kialakított fajtagyűjtemény és az egykori borászati eszközök kiállításának megtekintése is szerves részét képezi a pincetúra programnak. A teraszról feledhetetlen kilátás nyílik a szemközti Tokaj-hegyre és a Bodrog árterére.

További gondolatok a birtokról:

Emellett a Patricius Borház a Fagyosszentek Engesztelése apropóján minden év májusának közepén nyílt napjára invitálja a borászat iránt érdeklődőket, október második hétvégéjén pedig Bodrogkeresztúr igényes pincészeteinek fesztiválja, a Mindszenthavi Mulatság keretében csalogatja a látogatókat különleges kóstolókkal, gasztronómiai, művészeti, sport- és gyermekprogramokkal kiegészítve a bor által nyújtott élményeket.