Békássy Borászat

A szombati Balatonalmádiban megrendezett Ősszel is Balaton eseményen a kiállító borászatok között a Békássy Borászat is képviselteti magát, így ez alkalommal Békássy Andrással ismerkedtünk meg a „Vingardium in the city” rendezvényen. 

Bevallom mindig örülök, amikor új borászatokat fedezhetek fel. Pláne ha igényes, a minőségre törekvő, a terroirt kifejezésére vállalkozó termelőkkel találkozom. Ilyen volt Békássy András is. Birtokukat 2021-ben növelték öt hektárra a Badacsony déli lejtőin, ezzel ötödik generációként ápolják a 180 éves családi hagyományt. A déli kitettségben rejlő erős napsugárzás, a fekete bazalt által beszívott hő- és csapadékmennyiség és a Balaton visszaverte napsugarak összjátékából születnek egyedi boraik. Filozófiájuk a természetesség, amely a részletekben is megjelenik, valamint az elegancia.
A borokat spontán erjesztéssel készítik, majd 8 hónapos finomseprős érlelést kapnak, véleményünk szerint egy kevés nagyfahordós érlelés jól állna nekik, az élénk savak biztosítanák a kellő savgerincet ellenpólusként.
Filozófiájukat a rendezvényen bemutatott  boraik is tükrözték. Legemlékezetesebb a mindössze 0,4 ha területen termő Budai zöld szőlőjük bora volt, amely jó savú, ropogós tételt adott. Kiemelkedő volt a „badacsonyi szőlők szőlője”, a Kéknyelű, valamint a Sauvignon blanc boruk is. Ez utóbbi nem a harsány bodzás, gyümölcsös vonalat követte, hanem a badacsonyi mélyebb zöldfűszeres illatú és izgalmas, érett trópusi gyümölcsös aromavilágú bor benyomását tette.

 

Bozzai Zsófi