Nagy fehér fajták tesztje 2.

Régóta tervezgetjük, hogy idén nyáron is rendezünk egy tesztet, ahol a komoly, komplex fehérborokat kóstoljuk meg. A három bizottság borainak eredményeit külön-külön, folytatásokban közöljük. A tesztekről többet itt olvashatnak, és a borok egy részét meg is kóstolhatják az Ősszel is Balaton rendezvényünkön, ahol a termelőkkel is találkozhatnak.  

Az „A” Bizottág tagjai: Dr. Sólyom-Leskó Annamária, Fabók Mihály, Matyasovszky István és Szabó Péter. A borleírásokat Dr. Sólyom-Leskó Annamária írta.

Dobosi: Bio Juhfark 2021

Juhfark

2800 Ft

87

Tiszta, tükrös, megjelenése közepesen intenzív szalmasárga, lassan lefolyó koronával. Illata határozott, de nem tolakodó, szőlővirág és ásványosság jegyeivel. Zamatai citrusosak, és ez a frissesség ízben is folytatódik. Mellette finom fűszeresség is megjelenik. Koncentráltan beérett szőlőből készült, szép savait is megőrizte. Közepesen vastag test. Egyensúlyos, izgalmas, mozgékony, friss tétel.

Garamvári Szőlőbirtok: Lellei Furmint 2021

Furmint 

1850

86.25

Kifejezetten világos szalmasárga színű tétel zöld csillanással. Illata friss, könnyed, főleg gyümölcsös édesség érezhető benne. Ízben immár valamivel citrusosabb, élesebb zamatok dominálnak. Teste közepes, inkább könnyed. Összességében visszafogott, elegáns tétel, könnyen megszeretteti magát könnyedségével, közvetlenségével. Egész minimális cukortartalom teszi teljessé a képet, melyet finom kesernyésség ellentételez.

Borbély Családi Pincészet: Kőmagas Badacsonyi Rajnai rizling 2019

Rajnai rizling

4500 Ft 

86

Szalmasárga színében egyértelműen megjelenik egy zöldes csillanás. Illatában a fajtánál gyakran megjelenő petrolos jegyek is érezhetőek a gyümölcsös, érett almára jellemző zamatok mellett. Az érett alma karaktere az ízben is megjelenik. Emiatt az az érzésünk, hogy immár lecsengőben van a tétel fénykora – vagy csupán rossz pillanatban kaptuk el. Mindenesetre érezhető a bor egykori potenciálja, még most is erőteljes, harmonikus tétel.

Ilocki Podrumi: Grasevina 2021 (1 liter)

Olaszrizling

 24 kuna/ 1200 Ft

86

Világos szalmasárga árnyalatú tétel kevés zöldszínű fénnyel. Illata jól beérett gyümölcstermésre utal: kifejezetten érett, mazsolás, aszalt gyümölcsökre emlékeztető aromák érezhetőek. Ez a karakter az ízben is dominál. Teste közepesen nehéz, szépen tartja a tételt. Savai finomak, kiegyensúlyozottak. Elegáns, egyértelmű fajtajelleg figyelhető meg mind a tétel illatában, mind ízében. 

Paloznaki Péter Pincéje: Olaszrizling 2021

Olaszrizling

1600 Ft

86

Megjelenésében világossárga szín jellemzi. Illatában határozott fajtajelleg érezhető. Leginkább gyümölcsös zamatok: grapefruit, zöldalma frissessége adja a tétel legfontosabb aromáit. Savai kellemesek, kerekek. Összességében visszafogott Olaszrizling hagyományos stílusban, mely figyel a fajta jellemzőire és a termésadottságaira, így egy könnyed, üde tétel született.