Lankák és hullámok borteszt – a legjobb öt (B bizottság)

A Balaton Borrégió dűlős borainak kóstolásakor lelkesedéssel konstatáltuk, hogy kitűnő mezőnyhöz van szerencsénk. Minden borban kézzelfoghatóvá vált a gazda szándéka, elhatározása, hogy egy-egy kitüntetett dűlőben különös gonddal nevelje a szőlőt és odafigyeléssel készítsen a terméséből bort.

A minták gyakorlatilag két nagy csoportra oszthatók. Az egyik szegmens a könnyedebb, jól fogyasztható, általában egy-két éves mintákat jelenti, amelyek a manapság könnyebben eladható kategóriákat képviselik. A másik csoportba az érleltebb, gyakran egyénibb stílusú borok tartoztak, ahol olyan, a dűlőkre utaló jegyekkel is találkozhattunk, mint az ásványos, minerális jelleg, vagy egy-egy szőlőfajta nem feltétlen megszokott alkalmazása, hosszabb érlelése.

A borleírásokat Pásti György írta. A teljes bortesztet a Bor és Piac magazin 2023/4. lapszámában olvashatják. 

Nincs elérhető leírás.Garamvári Szőlőbirtok: Sínai hegy Cabernet Franc, 2019

Dűlő: Sínai hegy

Fajta: Cabernet Sauvignon

Ár: 5500 Ft

Átlagpont: 88,17

Egyöntetű véleményt fogalmaztak meg a bírálók, szinte mindenki az elegáns, példamutató egyensúlyt emelte ki a bor legnagyobb értékének. Az attraktív és intenzív szín után az illat is igen gazdag, kicsit aszalt szilvás, parányit fahéjas, és mellette fejlett, de nem tolakodó. Remek tanninérzetet nyújt az íz, ami szintén fejlett, s mindezt egy élénk, de stílushoz illő savháttér keretez. Ahogy egyikünk írta: a bor él! A testesség is tökéletesen simul az összképbe – kiemelkedő, nagyértékű mintát kóstolhattunk.

Nincs elérhető leírás.Tornai Pincészet: Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfark, 2021

Dűlő: Aranyhegy

Fajta: Juhfark

Ár: 4.900 Ft

Átlagpont: 87,67

Talán nem a „legjuhfarkabb” Juhfarkot bírálhattuk – néhányan ezt felrótták a mintának, kevesellve a fajtajelleget –, de mindenért kárpótolt minket a bor egyedisége, a tájjelleg, a terroir adta lehetőségek kihangsúlyozása. (Végül is egy dűlőszelektált bírálatnál nyilván ez a döntő.) Szép a megjelenés, amit egy rusztikus, parányit parfümös illat követ, s ez az ízbe is átsugárzik. Határozott, de igen élvezetes savak utalnak a fajtára, a karakteres és az utóízt uraló mineralitás teszi teljessé a dűlőszelektált érzetet.

Nincs elérhető leírás.Dr. Folly Réka: Rajnai rizling, 2021

Dűlő: Arborétum dűlő

Fajta: Rajnai rizling

Ár: 3900 Ft

Átlagpont: 86,33

Ez volt az első mintánk – soha rosszabb kezdést. Akik kedvelik a Rajnait (sokan vagyunk ilyenek), e mintában megtalálhatták azokat a jellemző vonásokat, amelyek tipikus jegyei ennek a világfajtának. Az illat némi érett karaktert mutat, már felsejlik, bár ugyan kissé háttérbe húzódva, a fajtát annyira jellemző „petrolos” érzet, de most még inkább a citrusos, zöldalmás tónus dominál. Ehhez ad további értékeket a finom, de markáns savháttér, a jó érleltség. Két év múlva szívesen kóstolnánk…

Nincs elérhető leírás.Káli Balázs Borászata: Káli Balázs Olaszrizling, 2022

Dűlő: Fekete hegy – Öreghegy dűlő

Fajta: Olasz rizling

Ár: 2690 Ft

Átlagpont: 86,17

A Balatonfelvidék egyik uralkodó és emblematikus fajtájából készült borok közül ez az Olasz rizling kapta a legmagasabb pontszámot. Nem véletlenül. A ma divatos, inkább a könnyedebb stílust hangsúlyozó borok világát követi; virágos, de a fajta karakterét is hordozó illata behízelgő, s ugyanezt a kettősséget tapasztalhatjuk az ízlelés során is. Kellően telt, de nem nehézkes, jól eltalált savak hangsúlyozzák a csekély, de mégis jól érzékelhető kesernyés fajtajelleget. Üdítő, friss nyári bor, sok ilyen kellene.

Nincs elérhető leírás.Balogh Pincészet: Sauvignon blanc, 2022

Dűlő: Kövestelek dűlő

Fajta: Sauvignon Blanc

Ár: 2700 Ft

Átlagpont: 86

Tudjuk, manapság népszerű a fajta, bőven van belőle a piacon, ámbár a minőség gyakran hullámzó. Ezt a mintát bátran ajánlhatjuk bárkinek, de főleg az újvilági Sauvignonok (Új-Zéland stb.) barátainak. Intenzíven, a fajtajelleget üde, friss formájában mutatja be az illat, tiszta, szép erjedésvezetésről tanúskodva. Az ízhatás is stílusos, üdítő élénkséget adnak a szép savak, s erre még ráerősít egy kevéske, de a jelleget még inkább hangsúlyozó szén-dioxid is.