Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2024: megvannak a győztesek!

A Bor és Piac szaklap a MATE Budai Campusán megtartott eredményhirdetésen ismertette a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2024. évi győzteseit és helyezettjeit.

A rendezvény megnyitóján Bozzai Zsófia főszerkesztő és Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campus főigazgatója köszöntötte a megjelent dobogós borászokat, borszakírókat és a jelen lévő borbarátokat. Az idei verseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, aki jelenlétével megtisztelte a díjátadót és ünnepi beszédével megnyitotta az eseményt. A pályázat főtámogatója az Enartis Kft., képviseletében Sziksz Veronika piacfejlesztési igazgató szólt a borászokhoz.

Ezt követően a szervezők levetítették az egyes birtokokat bemutató kisfilmeket, amelyeket Bozzai Attila és Jandó Zsuzsa fotográfusok készítettek. A kategóriákat három zsűritag méltatta: a nagybirtok kategóriáról Dékány Tibor borszakíró, építész, fotóművész, a Bor és Piac főmunkatársa, a Középbirtok kategóriáról Dr. Csemez Attila tájépítészmérnök, nyugalmazott egyetemi tanár és a kisbirtokokról Prof. Dr. habil Bisztray György professor emeritus, a MATE Szőlészeti Tanszék nyugalmazott vezetője beszélt részletesen.

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Nagybirtok kategóriában:

Frittmann Borászat (Kunság)

Az oklevelet átvette: Frittmann János

Képünkön balról jobbra: Bozzai Zsófia, Frittmann János, Dr. Nagy István, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána

Második helyezett: Feind Pincészet (Balatonfüred-Csopak)

Az oklevelet átvette: Fáró Ádám

Harmadik helyezett: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Mátra)

Az oklevelet átvette: Winkler Anna

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Középbirtok kategóriában:

Vida Borbirtok (Szekszárd)

Az oklevelet átvette: Vida Péter

Második helyezett: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok (Eger)

 Az oklevelet átvette: Bolyki Jani

Harmadik helyezett: Ikon Borászat (Balatonboglár)

Az oklevelet átvette: Kvák Emil, birtokigazgató

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Kisbirtok kategóriában:

Holtversenyben a Cseri Pincészet (Pannonhalma) és a Miklóscsabi Pincéje (Mór)

Az oklevelet átvette: Cseri Eszter

Az oklevelet átvette: Miklós Csabi

Harmadik helyezett: Fritsch Pince (Villány)

Az oklevelet átvette: Horváth Sándor 

Az idei kiírás abszolút győztese a szavazás során legmagasabb átlagpontszámot elért Frittmann Borászat lett.

A győzteseknek szívből gratulálunk!Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a kisfilmek megtekintése bepillantást engedett a látogatásokba és mindeközben a vendégek megkóstolhatták valamennyi díjazott birtok borát.

A döntőbe jutott birtokokról megtekinthetőek a kisfilmek a Bor és Piac youtube csatornáján.  A látogatásokról készült összefoglaló írásokat itt találják.

Háttérinformáció a versenyről:

Bor és Piac magazin 2012-ben írta ki első alkalommal a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot.  A versenyben résztvevőkre a lap olvasói interneten adhatták le szavazataikat.  A három kategóriában (Kisbirtok, Középbirtok, Nagybirtok) legtöbb szavazatot elért borászatok közül kategóriánként az első három kerül a döntőbe.

A Bor és Piac magazin idén 13. alkalommal hirdette meg a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot.  Ennek kiírását a borturizmus fellendítésén túl az a szándék vezérelte, hogy egyre inkább megbecsültek legyenek hazánk szőlővel borított területei, hiszen a szőlő tájalkotó tényező, a Pannon táj lényeges alkotóeleme.

Három kategóriában került sor idén is a szavazatok összegzésére a birtokméreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriába tartoznak.

Május 31-én, péntek este lejárt a közönségszavazás határideje, és ezzel kialakult a döntő mezőnye. Rendhagyó módon idén minden döntőbe került borászat külön borvidékről érkezett. Így Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Eger, Kunság, Mátra, Mór, Pannonhalma, Szekszárd és Villány egy-egy jelölttel marad versenyben.

Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3 x 3 szőlőbirtokot a lap szerkesztőségének tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE (Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem) szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatta sorra június folyamán, hogy a látottakat, tapasztaltakat kiértékelve, lepontozva megszülessen a végeredmény.

A pályázat támogatója: