Frittmann Borászat - Soltvadkert

Nagybirtok

Teljes cím:

6230 Soltvadkert, Eötvös u. 5.

Ügyvezető igazgató:

Frittmann János, Frittmann István

Kereskedelmi igazgató:

Frittmann János

Szőlészet vezető:

Frittmann István

Főborász:

Frittmann János

A birtok története:

Friss, gyümölcsös borairól ismert a Frittmann Borászat. Olyan borokról, amelyek őszintén beszélnek a napsütötte Kunsági borvidékről, a bámulatos helyi szőlőfajtákról, és a minőség iránti elkötelezettségükről. Generációk óta elválaszthatatlan a Frittmann család életétől a szőlőművelés és a borkészítés. Mindig is finom, minőségi borokat akartak készíteni, örömszerzésre, ünneplésre alkalmas italokat, amikhez büszkén adják a nevüket. Ezért is keresték szüntelenül az egyedi utakat: a magyar innováció kiemelkedő példájának számító Irsai Olivérrel az elsők között jelentek meg, és akkor kezdtek jó savú, üde, gyümölcsös rozékat készíteni, amikor itthon ez a műfaj még ismeretlen volt. János és István testvérként összefogva hagyták el a felmenőinktől örökölt gazdálkodói hivatást, hogy borászatot építsenek. A birtok az elmúlt évtizedekben a borvidék meghatározó pincészetévé fejlődött, a család is nagyobb lett, és ma már gyermekeik, Anita, Tamás és Péter is vezetői és építői a márkának. A két generáció együtt dolgozik azon, hogy bebizonyítsák, mire képes a kunsági terroir a könnyed, gyümölcsös boroktól egészen a tölgyfa hordóban érlelt komoly tételekig.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A borászat a városközponttól pár száz méterre,családi házas környezetben, építészeti stílusával elegánsan, de nem hivalkodóan illeszkedik a település hangulatához. A borászat és a borház építészeti egysége, a munkaterületek rendezett elkülönülése, az új technológiai berendezések alkalmazása tükrözik a tulajdonosok igényességét. A borászathoz tartozó épületek: • 120 m2 borkóstoló terem, mely 52 fő befogadására alkalmas. Kialakítása lehetővé teszi borkóstolókon kívül konferenciák, családi/baráti rendezvények szervezését. • Panzió, melyben 12+1 fő részére tudnak szállást biztosítani jól felszerelt, összkomfortos szobákban. • 200 m2 barrique és ászok pince, amely 200 db barrique hordó tárolására és 640 hl bor ászok hordós érlelésére ad lehetőséget. • 500 m2 látványpince reduktív

Az ültetvény bemutatása:

A Kunsági borvidék a Frittmann család otthona, mindennapi munkáik színtere. Boraik karakterét a szőlőalapanyag határozza meg, azt pedig a természeti körülmények, amelyek körülveszik ültetvényeiket. A pincészetüknek otthont adó Soltvadkert a borvidék középső sávjában helyezkedik el. A település egyben a legnagyobb szőlőtermelő város a borvidéken. A borvidék éghajlata szempontjából kiemelkedő jelentőségű a napsütéses órák magas száma. A kontinentális klíma forró nyarak és hideg telek formájában mutatkozik meg. A legnagyobb kihívást a csapadék korlátozott mennyisége jelenti, a sokáig komoly rizikófaktornak számító fagyok manapság egyre ritkábbnak számítanak. A borvidéken a sík domborzati viszonyok a meghatározóak. A talajtípusok közül a homoktalajok a legelterjedtebbek, ezek összetételükben változatosak. A meszes homok mellett található itt löszvályog, mezőségi és réti talaj is. Bizonyos termőterületek humuszban, tápanyagban gazdagabbak, az itt fekvő ültetvények adják prémium boraikat.

A birtok borai:

A borvidéken kiemelt jelentőségűek a magyar nemesítésű szőlőfajták. Az ország egyik legnépszerűbbnek számító fajtájával, az Irsai Olivérrel a Frittmann Borászat a palackozott borok kategóriájában az elsők között kezdett el foglalkozni, de manapság sok más kunsági pincészet kínálatában is megtalálható. Emellett a generosa és a cserszegi fűszeres is kiemelten fontos számukra. Szintén hangsúlyos még a régi, történelmi fajtának számító ezerjó, ami Soltvadkerten önálló eredetvédelmi státuszt élvez borként és pezsgőként egyaránt. A Frittmann portfólióban minden borkedvelő megtalálhatja a kedvenc borstílusát, hiszen széles kínálat érhető el a könnyed fehérboroktól a friss rozékon át a testes vörösekig, nem elfeledkezve a pezsgőkről és a késői szüretelésű édes borokról. A kunsági borok kedvelői azonban kétségtelenül a könnyed, üdítő fehérborokat és rozékat töltik a leggyakrabban a poharukba. Ennél a borstílusnál a tiszta, gyümölcsből származó aromák dominanciája, a frissesség és a mérsékelt alkoholtartalom a jellemző.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Előre egyeztetett időpontban várják vendégeiket, akiknek bemutatják a Frittmann Borászat történetét, végigvezetik a pincészet terein, megmutatják a feldolgozót és a hordós érlelőt. A látványpincébe érkezve egy interaktív bemutatót láthatnak a vendégek a Frittmann-borok készítéséről, és persze a borászat portfóliójába tartozó tételek is a poharakba kerülnek. Az egész napos kirándulás, városnézés és a borkóstoló után bizony jólesik elvonulni pihenni egy csendes szobába. A Frittmann Borház négy kétágyas szobával rendelkezik, akár franciaágyas elrendezésben is, és egy családi apartmannal, ahol két különálló szoba helyezkedik el, melyek közös előtérrel és fürdőszobával rendelkeznek. A szobák légkondicionáltak, televízióval és hűtővel felszereltek, ingyenes a wifielérés és a parkolás.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Szent Korona Cukrászda Soltvadkerti tó Csipke múzeum - Kiskunhalas Petőfi emlékmúzeum és szülőház Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény Pintér Mûvek Hadtörténeti Múzeum Haditechnikai Park Jona Thermál Gyógy– és Élményfürdő - Kiskunmajsa Kiskőrös Termálfürdő és tanuszoda - Kiskőrös Kiterjedt kerékpárút hálózat Kerékpár kölcsönzés Magyarkert - Magyarország öko-központja Bugac puszta

További gondolatok a birtokról:

A Frittmann család számára a borkészítés sohasem volt öncélú tevékenység. Minden munkafázis alatt, a szőlőműveléstől a borkészítésig úgy dolgoznak, hogy azokra gondolnak, akik majd a boraikat fogyasztják. Fontos, hogy nekik szerezzenek örömet. Persze bor csak akkor kerül ki a pincéből, ha az nekik is ízlik, egyébként nem viselhetné a nevüket. Tény, hogy jó visszajelzést jelentenek a borversenyek, de mégis az a legfontosabb, hogy a borkedvelők értékeljék a boraikat.