Pinceépítészet a Balatonnál (Feind) – Dékány Tibor tollából

„A Balaton borászata látványos fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben. Nem olyan régen még a térség borozói a nagyobb anyagi haszonszerzés reményében kizárólag alföldi borokat hoztak forgalomba. Szerencsére azonban létrejött a Balaton Kör, megszületett a BalatonBor, a Kóstold Körbe mozgalom, az Egész Évben Balaton, és még számos kisebb szerveződés, mint például a Csopaki Kódex vagy a Rizling Generáció. Ahhoz, hogy mindez tartalommal és minőséggel töltődjön meg, olyan családi borászatokra van szükség, amelyek világszínvonalon állítják elő termékeiket. Ilyen csúcsminőségű borokat, pezsgőket pedig ma már nyilvánvalóan csak korszerű borászati üzemekben lehet készíteni. Az egyik legújabb, legnagyobb, legesztétikusabb ilyen létesítmény a Balaton partjánál a Feind Pincészet.”

„Területi értelemben pedig azért van szükség mozgásra, változtatásra, mert azok a paraszti pincék, pincesorok, amelyek akár a Balaton térségében is több száz évig alkalmasak voltak a feladatkörük betöltésére, a korszerű igényeknek már nem felelnek meg. A Feind család mindkét lépést idejében tette meg. Ez a mozgás kifejeződik új borászati központjuk megfogalmazásában. Egy kőépület általában maga az állandóság, ebben azonban mégiscsak van egy csavar.”

„A borturizmus egyre nagyobb szerepet kap a borok forgalmazásában, hiszen a legjobb bor a helyben értékesített bor. A borászatok így egyre több olyan eseményt, rendezvényt szerveznek, melyek során megszerettethetik termékeiket a fogyasztóval. Fontos ezért, hogy a helyszín, a borászat fogadótere, rendezvénytere esztétikus és vonzó legyen. Aki már részt vett egy ilyen eseményen, emlékezetében ehhez az épülethez köti majd a borászat termékeit is.”

A teljes cikket további ismeretekkel a Bor és Piac magazin 2023/4. lapszámában olvashatják, amire előfizethetnek a boriespiac.hu honlapon, vagy megtalálják az újságárusoknál.

Lepje meg szeretteit a közelgő ünnepekre előfizetéssel, az átadható vouchert elektronikusan megküldjük Önnek!