Pinot Noir és kultúra

A Feind Pincészet januárban 2017-es Pinot Noir borához keresett receptet, valamint irodalmi, zenei és képzőművészeti csemegéket.

Nincs olyan borkedvelő, borértő ember, akiből ne váltana ki heves érzelmeket ez a fajta. Aki szereti, az rajongóan, aki nem, az nagyon nem! Középút nincs! Bár francia eredetű, a világ sok vidékén elterjedt és népszerűvé vált. „Fenyő” nevét (a francia pinot szóból) tobozforma fürtalakjáról kapta. Általában hűvösebb éghajlatú vidékeken érzi otthon magát, hisz amúgy is alacsony tannin- és színanyag-tartalmára a forró nyári és őszi napok hátrányosak. Komplex és izgalmas savszerkezete viszont nagyon hosszú életkort biztosíthat számára értő kezekben. Míg őshazája Burgundia, itthon Eger, Etyek és a Balaton környéke lehet kellemes hona – de ki ne emlékezne korábbról a hazai Kisburgundik jól iható, bársonyos boraira? A fajta legjobbjai gömbölyded, alma-formájú, nagyobb, öblös pohárban teljesedhetnek ki.

A 2017-es nyár szép forró volt – kedvezett a strandolóknak. A Feind francia borásza, Maxime Belapayre szerint Pinot-juk meg csak termelte és termelte a tanninokat, a cukrot és a színanyagokat. Bora sötét, nem klasszikusan burgundi stílusú, ami amúgy alig-alig kiégetett, vörhenyes tégla színű. Inkább bükk-faszén, fényszennyeződéstől mentes bakonyi sátrazás kimúlt tábortüze után mindent beborító lilás égbolt. A harmadik töltésű barrique hordóban érlelés szilvalekváros, bakelites, kissé érdes, vastag testet adott. Izgalmas egyensúly a barbár erő és a dekadens kifinomultság között. 14% alkoholtartalma semmiképpen sem a kezdők borává avatja.

Telt, kissé édeskés, lendületes karakteréhez jól illik például egy gesztenyével töltött pecsenyekacsa:

Hozzávalók:

  • 1 db pecsenyekacsa (kb 2 kg)
  • 2 db tejben áztatott zsemle jól kifacsarva
  • 30 dkg kacsamáj
  • 1 ek kacsazsír
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2 ek petrezselyem
  • 2 db tojás
  • só, feketebors, rozmaring, oregánó

Elkészítés: A májat aprítjuk, hozzáadjuk a tejben áztatott, apróra vágott zsemléket, a kacsazsírt, a gesztenyemasszát, a tojásokat, a sót, frissen őrölt feketeborsot és a fűszereket. A tölteléket a kacsa belsejébe töltjük, hústűvel rögzíthetjük is. Melle bőrét irdaljuk mélyen, hogy szépen eressze a zsírját! Nagyon lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk legalább 2 óráig. Tovább sütjük fedő nélkül, a kisült zsírral meglocsolva amíg ropogós nem lesz. Római tálban szép egyenletesen készül el! Sütőtökös krumplipüré illik hozzá.

Irodalmi rovatunkat a XX. század egyik legnagyobb hatású költője, Pilinszky János (1921-1981) jegyzi. Mint oly sokan, zaklatott évszázadának felkavaró erejű művészei közül, ő is gyakran talált menedéket, békét írásaiban a világ tébolyultságával szemben a bor misztikumában.

„A szőlő vagy a must meg egyenesen halhatatlan. Halála csak átváltozás, így adta vérét népéért a hajdani barbár törzsek fejedelme, hogy ereje alattvalóiban éljen tovább. A szőlőből must lesz, és a mustból bor. A szőlő ereje velünk marad, halálával kellett bevennie az időtlenséget. Ha körülnézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva? Minden borospince a halhatatlanság szigete.”

/Pilinszky János: Őszi csendélet/

Ha zenei párhuzamot vonnák a borhoz, telitalálat lenne Nana Mouskouri – Plaisir d’amour (1971) című, a szerelem melankolikus boldogságát sugárzó dala. A görögországi Krétán született rendkívüli tehetségű énekes a dzsessz, a pop, a folk, a klasszikus és a világzene területein is maradandót alkotott. 17 nyelven beszél, legalább öt nyelven énekel is, már több mint 300 millió lemezt adott el. Legnagyobb sikereit Európában és Észak-Amerikában aratta. Hangszalagjai eltérő vastagsága miatt születésétől fogva hangja kissé fátyolos, sötét-alt tónusú volt, de orvosi beavatkozással, sok gyakorlással sikerült megemelni és csengő, koloratúr mezzoszopránná tenni.

filmművészetben a bor, mint téma, illetve a Pinot noir szőlőfajta egyaránt megkerülhetetlen. Alexander Payne Kerülőutak (Sideways) c., lassan másfél évtizedes road-movie-ja derűs, fordulatos film, tele érzelemmel, szerelemmel, hűséggel, hűtlenséggel, barátsággal és kalandvággyal – örök témákkal! Készítsünk be egy palack Pinot noir-t, a kétórás film végére biztosan el fog fogyni!

A borhoz illő festményért a képzőművészetben egészen Dél-Amerikáig kellett utaznunk. A kalandos életű festő, Fabian Perez 1967-ben Argentínában született, de ma már Los Angeles felkapott alkotója, képei dollártízezrekért kelnek el. Érzékiségtől, sőt bujaságtól izzó vásznainak ihletője, alapélménye valószínűleg apja illegális bordélya volt, művészi stílusát, technikáját édesanyja finomította, aki maga is festő volt. Tagadhatatlan: a Pinot noir a legellenálhatatlanabb bor mind között!

Fabian Perez: Tess IV. (olaj, vászon)

(Nyitókép: Thomas B./Pixabay)