A Barcza Pincészet is készül az Ősszel is Balatonra

A közelgő rendezvényünkön a kiállító borászatok között a Barcza Pincészet is képviselteti magát, így ez alkalommal Barcza Bálinttal, a Barcza Pincészet tulajdonosával beszélgettünk az idei évjárattal kapcsolatos tapasztalataival az Ősszel is Balaton rendezvényünkre készülve. 

Túl vagyunk a 2023-as éven, ami egy nagyon nehéz évjárat volt, a pályám alatt az egyik legnehezebb évjárat. Minden szempontból kihívást jelentett, a költségek emelkedése miatt, valamint növényvédelmi szempontból is. Minőség szempontjából elég vegyes lesz az idei évjárat, hiszen azt látom, hogy szinte minden fajtából egy-egy tétel kiemelkedően jó lesz – legalábbis erre számítok – aztán meglátjuk, hogy valóban hogyan alakul. Összességében nagyon vegyes képet látok magam előtt. Voltak ültetvények, amelyek tökéletesen beértek, viszont több jó elhelyezkedésű ültetvény egyszerűen nem ért be rendesen, pedig sokat vártam tőlük. Nagyon furcsa és minden logikától mentes volt az egész.

A borturizmus hasonló az előző évekéhez, talán egy kicsit kevesebben, de jönnek hozzánk vendégek. Idén felújítottuk a borteraszunkat, de még hátra van egy kevés csinosítgatás, de persze mindig sok minden van, amit tervben tartunk.

Az Ősszel is Balaton rendezvényt kifejezetten várom, a tavalyi nagyon jó élményként maradt meg. Sok jó borásszal lehetett találkozni, valamint a közönség is érdeklődő és hozzáértő volt.

Interjú: Bozzai Zsófi

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.