A Söptei Pincészet is készül a Balatonra

Söptei Zsolt, a csopaki Söptei Zsolt Pincészetének tulajdonosa osztotta meg velünk tapasztalatait az egyik csúcsboráról, a 2015 -ös évjárat Cabernet Franc és Merlot házasításáról, amiről a nagy vörösbortesztünkben is írunk majd. Az  Ősszel is Balaton 2 rendezvényünk szakmai konferenciája során a szőlőszüret időpontjának ideális megválasztásával és a borérlelés játékával kapcsolatos „Borfogyasztás félelmek nélkül” c. előadáson hallgathatjuk meg őt. 

A „Kettesben” név tulajdonképpen egy marketingfogásként is értelmezhető. Általában kettesben jönnek érte, két palackkal visznek, és kettesben fogyasztják is el.  Cabernet Franc és Merlot házasítás, az előbbit 55 százalékban, utóbbit 45 százalákban tartalmazza. 35 hónapos érlelésen ment keresztül, részben tartályban, részben régi tölgyfahordóban, valamint az egyharmadát első töltésű, Kádár és Trust hordókban érleltük. A Kádár hordóban a Cabernet Franc, a Trustban pedig a Merlot érleltük, amelyek együtt nagyszerű ízvilágot alkotnak.

Sokat gondolkodtam azon, hogy a Merlot és a Cabernet Franc külön-külön, vagy egyben jöjjön-e ki. Ebben a kérdésben az segített, hogy a szegedi „Borok tudósai, tudósok borai” rendezvényen volt szerencsém egy olasz borásszal beszélgetni. Ő számolt be arról, hogy neki a Chianti a csúcsbora, amit nagyker áron 14 euróért értékesít. Egy nagyszerű vörösborra számítottam, hiszen én soha nem ittam Chiantit, ez a bor pedig egy középtestes, gyümölcsös vörösbor volt – megkóstolva azt kell, hogy mondjam, hogy egy kicsit csalódás volt. Miután hazajöttem, a pincében fele-fele arányban összeházasítottam a két érlelt fajtát, és megkóstolva  a Szegeden kóstolt tételhez képest egy egészen hasonló ízvilágot tapasztaltam. Így bizonyosodtam meg arról, hogy ezt a két fajtát házasítanom kell.

Így a 35 hónapos érlelést követően a bor még egy évet állt palackban, majd 2019-ben jött ki – nekem már akkor is nagyon ízlett. Ekkor ötezer forintba került, és az volt az elképzelésünk, hogy minden évben ezer forintot emelünk rajta, viszont a covid következtében megállapodtunk a 7000 forintos árnál. Azóta tulajdonképpen ez a csúcsborunk, kint volt a Füredi borheteken két-három éven keresztül, pedig egy alkalommal nem is engedték ki, mert nem érte el a 70 pontot – nem adták meg neki az elegendő időt. Ugyanúgy van ez az összes többi érlelt borral is, kellett neki az idő ahhoz, hogy kijöjjenek rajta az ízek. A mi esetünkben egy gyümölcsös borról van szó, amin kissé lehet érezni az új tölgyfahordós ízvilágot. 13 százalékos alkoholtartalommal rendelkezik, tehát egy középtestes kategóriát képvisel.

Interjú: Bozzai Zsófi

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.