A dűlőszelekció alapja a terroir

A köztudatban már régóta jelen van a szőlő- és bortermelés sajátos jellemzőit meghatározó terroir fogalma. A számos definíció, amivel találkozhatunk, minden esetben a szőlőtermesztés helyszínének és a bor minőségének összefüggéseire világít rá. Mindeddig azonban nem sok eredmény született arra vonatkozóan, hogy pontosan meghatározzuk egy-egy terroir sajátos tulajdonságait, melyek egyértelműen megkülönböztetik a többitől. Egy másik, szorosan idekapcsolódó, bár más irányból megközelítő kérdés az úgynevezett borujjlenyomat feltérképezése, mely bizonyító erővel bírhatna az eredetvédelmi ellenőrzéseknél. Vajon eljuthat-e egyszer odáig a tudomány, hogy biztosan kijelenthessük egy borospalackról, hogy valóban az van benne, amit ráírtak? Nos, mindez egyelőre még mindig a tudományos fantasztikum területének tűnik, a helyzet azonban folyamatosan tisztul. Ezekben a kérdésekben a munka immár megkezdődött, és mind a precíziós gazdálkodás feltételeit is biztosító geográfiai eszközök elterjedése, finomodása, mind pedig a bor finomanalitikai vizsgálatának bővülő lehetőségei lehetnek a szakma segítségére.

Talajlakó segítőink

A terroir definíciójában szereplő tényezők egyike, a talaj mikrobiológiája fontos szerepet játszik a tápanyag-újrahasznosításban, a növények növekedésében és természetesen a bortermelésben is. A portugál Quinta dos Murcas szőlőbirtok négy különböző dűlőjéből származó talajmikrobiom elemzésével állapították meg az egyes terroirok mikrobiológiai ujjlenyomatát. E módszer segítségével nagyszerűen megkülönböztethetőek a terroirok, és emellett a növényekre és a borösszetételre gyakorolt hatás vizsgálata segíthet megismerni a régió borainak változatosságát és minőségét. Ez az eredmény hozzájárulhat a megfelelő szőlészeti és borászati eljárások meghatározásához. (F. Ghilardi, A. Virano, M. Prandi, E. Borgogno-Mondino: Zonation of a Viticultural Territorial Context in Piemonte (NW Italy) to Support Terroir Identification: The Role of Pedological, Topographical and Climatic Factors. Land 2023, 12(3), 647.)

Terroir a borban

A bor érzékszervi jellemzőinek kialakulásában nagy szerepe van tehát a terroirnak, amihez – jellegzetes regionális tulajdonságokat biztosítva – a szőlő és a bor összetétele is hozzátartozik. A borok finomanalitikája olyan indikátorvegyületek kimutatását is lehetővé teszi, melyek bizonyos termőterületekről származó tételekre jellemzőek, míg más dűlőkből származó borokban nem mutathatóak ki. Egy portugál vizsgálatban például Syrah borok összetételét térképezték fel, és az eredmények szerint a termőhelyek közti különbség ebben az esetben a cianidin-3-monoglükozid (más néven krizantemin) jelenlétével (illetve hiányával) is bizonyítható.

(Sólyom-Leskó Annamária, Mazsolázó rovat)

A teljes cikket a Bor és Piac magazin 2023/4. lapszámában olvashatják, amire előfizethetnek a boriespiac.hu honlapon, vagy megtalálják az újságárusoknál.

Lepje meg szeretteit a közelgő ünnepekre előfizetéssel, az átadható vouchert elektronikusan megküldjük Önnek!