Első körkép az Ősszel is Balaton 2 rendezvényről

Milyen volt a 2013-as évjárat, hogyan élik meg a szezonalitást, és mit gondolnak a Borban az egészség kampányról? Első rövid körképünket közöljük az Ősszel is Balaton 2 sétáló borkóstolón megjelent borászatok képviselőivel készített interjúk alapján.

a’ Capella pincészet

A birtok Ábrahámhegyen, 2,5 ha területen található vörös homokkő talajon. Termesztett fajtáik: Kékfrankos Zeusz, Rajnai és Olaszrizling, Rózsakő.

A 2023-as évjárat náluk rendkívüli körülményekkel társult, a termés minőségét Dunai János tulajdonos, szőlész-borász szakmérnök kifejezetten jónak ítéli, ámbár a mennyiség szerényebb az átlagosnál.

A kerékpáros turizmus sokat segített rajtuk, s ez jellemző a nyári szezont követő őszi időszakban is. Ennek köszönhetően ősszel sem kell bezárniuk.

A Borban az egészség kampányt lelkesen támogatják, de a csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentes borokat nevetséges vakvágánynak tekinti János. A jövőre nézve úgy látja, aki beáll a sorba és gyenge minőségű bort készít, az ki fog hullani a termelők közül.

Rendezvényünk kapcsán azt emelik ki, hogy a látogatók száma és a borokhoz való viszonya, lelkesedése kifogástalan volt.

Barcza Pincészet

Barcza Bálint Nagysomlón 6 hektáros birtokon gazdálkodik, Furmint, Juhfark, Olaszrizling fajtákkal. A 2023-as évet kifejezetten nehéz évjáratnak tartja, költséges növényvédelmi kihívásokkal, magas zöldmunkaigénnyel, alacsony termésmennyiséggel. Mindezek ellenére a termésük minőségét jónak látja.

A borturizmus szempontjából a tavaszt és az őszt kifejezetten erősnek érzékelik, a nyár viszont szerényebb, mert a Balaton szezonális hatása náluk nemigen érvényesül.

Németh Krisztina

A rendezvényünkkel elégedettek voltak, a vendégek 80%-át felkészültnek látták. Szerintük Somló varázsa szinte mindenütt érvényesül, bárhova települnek is ki az országban.

A Borban az egészség kampányt támogatják, mert a fogyasztóból él a borász, de véleményük szerint minden minőségi termelő a kulturált borfogyasztás híve volt eddig is.

Bezerics Szőlőbirtok

A borászat Keszthelyen, a 16 hektáros birtok Cserszegtomaj-Pogányvárott található, tulajdonosa Bezerics Csaba. Horváth Csaba borász elmondása szerint kedvenc fajtájuk a Cserszegi fűszeres.

A 2023-as év termésmennyisége szerény, de minősége jó. A balatoni főszezon után látogatottságuk gyenge, amit a nyilatkozó a hiányos marketingtevékenységükből fakadó alacsony ismertségüknek tulajdonít.

A Borban az egészség kampánnyal kapcsolatban annyit mondott: alkohol nélkül nincs bor.

A rendezvény látogatóinak borokkal kapcsolatos kérdéseit kedvezőnek, hozzáértőnek ítélte meg.

Szer-Elem Szőlőskert

Szilágyi Krisztina és Tóth Gábor családi pincészete 1,2 ha területtel, Rajnai és Olaszrizling, valamint Hárslevelű fajtákkal Ábrahámhegyen, tufás, jó minőségű talajon található.

A 2023-as év forró, csapadékos, gyenge évjárat volt, a Hárslevelű ültetvényükre nézve kifejezetten rossznak mondható. A habzóboraikat favorizálják. Piacuk jó, boraikat értik a fogyasztóik, pincészetükben sok a látogató, annak ellenére, hogy október végén bezárnak, mert nem ott laknak.

Az egészséges borfogyasztást szolgálják, az alkoholmentes vagy szegényített borok készítésével viszont nem értenek egyet.

A rendezvény közönségét lelkesnek, kulturáltnak találták, standjuk szinte folyamatosan látogatott volt.

Mörk Pincészet

Mörk András családi pincészete Dörgicse-Balatonakaliban 4,5 ha meszes, erősen köves talajon gazdálkodik. Kedvenc fajtájuk az Olaszrizling.

A 2023-as évet nehéznek látják, komoly növényvédelmi kihívásokkal, csapadékos szürettel, tetemes vadkárokkal.

A szezon utáni turizmus szeptemberben még elfogadható, de utána leáll, mivel mintegy két kilométerre vannak a Balatontól. A marketinget nagyon fontosnak tartják, de eddig nem tudtak kellően élni vele. A pincészet adottságai még nem megfelelőek, fejlesztés előtt-alatt állnak.

A rendezvény kapcsán kiemelték a sok látogatót és a nívós előadásokat, és kifejezett előnyének tartják, hogy szezon után került megrendezésre-.

Az interjúkat készítette: Tóth László