„Borban az egészség” projekt összefoglaló

2022-ben nagy sikerrel rendeztük meg a VEB2023 program támogatásával az Ősszel is Balaton című projektünket, melynek fő eseménye egy sétáló borkóstoló és mesterkurzus volt. A visszajelzések alapján igény mutatkozott a folytatásra mind a kiálltó borászatok, mind a borkedvelő közönség részéről.

Ennek jegyében idén „Borban az egészség” projektünk keretében két eseményt szerveztünk – eltérő fókusszal-, összhangban a program szintű célokkal:

„Tavaszi Szakmai Szeminárium” szakmai előadásokkal és mesterkurzussal, ahol főként helyi borok kerültek bemutatásra. Szakmai együttműködő partnerünk a MATE volt.

„Ősszel is Balaton 2” címmel sétáló borkóstolót szerveztünk a már bevált helyszínen, a Balatonalmádi Pannon Kulturális Központban. Itt is sor került edukációra egy mesterkurzus keretében, célzottan a szélesebb közönségnek.

 

Tavaszi Szakmai Szeminárium

A Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett került megrendezésre 2023. április 26-án a „Borban az egészség” című projekt keretében a Tavaszi Szakmai Szeminárium. A rendezvény szakmai partnere a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézete és a Badacsonyi Kutatóállomása.

A program során négy szakmai előadásra, majd a szeminárium második felében egy mesterkurzusra került sor, ahol a Badacsonyi Kutatóállomás mutatta be a régióra legjellemzőbb szőlőfajtákból készült borait. Hangsúlyt fektettünk a bio szemléletre és az egészséges borfogyasztásra, illetve a gasztronómiai szempontokra is. Mindez megjelent az előadások tematikájában, emellett helyi (lesenceistvándi) sajtmanufaktúra által készített sajtokat is társítottunk a kínált borok mellé.

A Tavaszi Szakmai Szeminárium előadói:

  1. A borfogyasztás egészséges vetületei

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens, igazgató MATE SZBI

Mediterrán diéta, a mértékletes borfogyasztás előnyei, csökkentett alkoholtartalmú borok; bort mértékkel: mértéktartó borfogyasztás- egészséges életmód, új trendek. Környezeti fenntarthatóság, nemzetközi és hazai (balatoni) jó gyakorlatok bemutatása. Viniferin a „csodaszer”.

  1. A borban található pozitív élettani hatású vegyületek

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens, igazgató MATE SZBI

A jól ismert rezveratrol mellett vajon hányféle vegyület jelenik meg és miért hasznosul jobban az emberi szervezetben, ha a bor alkotóelemeként fogyasztjuk azokat?

  1. Új szereplők a Balatoni Borrégió fajtaválasztékában – a helyi, nemesített és adaptált fajták lehetőségei és kihívásai a klímaváltozás tükrében

Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens MATE SZBI

A helyi fajták (Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Kéknyelű) mellett a rezisztens fajták és a klímaváltozás miatti új fajták megjelenése a Balaton Borrégióban.

  1. Borban az egészség? Egy endokrinológus szemével

Előadó: Dr. Varga Éva, endokrinológus

Az anyagcsere- és hormonbetegségekkel, valamint érelmeszesedéssel foglalkozó szakorvos előadása a borfogyasztásról és annak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

Mesterkurzus

A Badacsonyi Kutató Állomás fajtabemutatója, bor – és sajtkóstoló

Előadó: Dr. Szőke Barna a kutatóállomás vezetője

Fenntartható szőlészet és borászat a gyakorlatban. A klímaváltozásra adott lehetséges válaszok. Legfontosabb szőlőfajták és az azokból készült borok bemutatója.

Ősszel is Balaton 2

A rendezvény időpontja: 2023. november 4. 15.00- 21.00

Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.

A rendezvényt az egy évvel ezelőtti, hasonló elnevezésű és tematikájú kezdeményezésünk ihlette, ami várakozás feletti érdeklődés és igen pozitív visszajelzések mellett valósult meg.

A program során idén is 25 balatoni borászat kiváló tételeit kóstolhatták a látogatók, akik a környékről és a fővárosból érkeztek. Nagy örömünkre szolgált, hogy visszatérő partnereink mellett új kiállítók is elfogadták meghívásunkat.

Az idei mesterkurzus az egészség és fenntarthatóság mellett a helytörténeti hagyományokat is felelevenítette. Hangsúlyt kaptak a rezisztens fajták, a dűlőszelekció, kénmentes borkezelés. Felvidéki példák bemutatásával a hagyományos érlelési eljárások, narancsbor készítés is megjelent. Ezen túlmenően teret kapott a borturizmus szerepe a borászatok több lábon állásában, gazdasági fenntarthatóságában.

A mesterkurzus témái és előadói:

„ez a magyarok tengere, Jó ízű étket ád fogasa, sigere…”

Előadó: Dr. Kovács Emőke, Balaton-kutató, történész 

Érdekességek a balatoni gasztronómia és borászat történetéből

Dűlőszelekció lehetőségei a Balaton körüli borvidékeken

Előadó: Dr. Bodor-Pesti Péter 

A Balaton körüli borvidékek változatos ökológiai adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a dűlőszelektált borok készítéséhez. Az előadás során bemutatásra kerülnek a dűlőszelekció legfontosabb alapjai és a régióban alkalmazott kisebb földrajzi árujelzők rendeleti szabályozásának háttere.

Borfogyasztás félelmek nélkül

Előadó: Söptei Zsolt, Söptei Borászat

Miért fontos érett szőlőből bort készíteni? Avagy a szőlőszüret időpontjának ideális megválasztása és a bor érlelés játéka Söptei Zsolt szerint.

„A rezisztens szőlőfajták gyakorlati tapasztalatai”

Előadó: Gyukli Krisztián

Előadás a Gyukli Pince három rezisztens szőlőfajtából készülő borának bemutatásán keresztül: Bio Hibernal 2023, Bio Füredgyöngye 2023, Bio Solaris 2022

 A borturizmus fellendülése – Tornai Pincészet, Somló

Előadó: Tornai Tamás, Tornai Pincészet

A Balaton Borrégió elnöke, a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázaton nagybirtok kategóriában győztes Tornai Pincészet tulajdonosa Tornai Tamás  beszél a borturizmusban rejlő lehetőségekről, valamint bemutatja a pincészet emblematkus Olaszrizling borát

Felvidéki Olasz rizling termőhelyek és stílusok

Előadó: Geönczeöl Attila, borszakíró

Borsor:

Pivnica Čebovce, Csáb – Olasz rizling Andezit 2022
Bóna Winery, Bátorkeszi – Olasz rizling 2020
Geönczeöl Attila, Garamkövesd – Orange 2022 (Olasz rizling)

 

A projekt további eredményei:

A rendezvények továbbélését több fórumon is szeretnénk biztosítani, ennek érdekében a projekt keretében az alábbi vállalásokat teljesítettük:

  • A Bor és Piac magazin júniusi és novemberi lapszámában egy külön rovatot szánunk a két rendezvény bemutatásának, kitérve az előadásokra és a borászatokra, amelyek egy részét az online magazinunkban is olvashatják
  • Folyamatos jelenlét március és december között a Bor és Piac print, online és közösségi média felületein
  • Megjelenés a helyi médiában (podcast, weboldal)
  • A borespiac.hu weboldalon önálló aloldalt hoztunk létre a VEB2023 projekt számára, összesen több mint félszáz cikket
  • Összefoglaló kisfilm készül mindkét rendezvényről, amit szabadon hozzáférhetővé teszünk minden résztvevő és érdeklődő számára.
  • Több mint száz fényképből álló fotóalbum a rendezvényeinkről

Szeretnénk, ha a jövőben is folytatódna a program, immár hagyományt teremtve a bevezetett „Ősszel is Balaton” rendezvényünknek.

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.