Magyar sajt-sikerek Franciaországban

Szeptember 10 és 12 között került megrendezésre a franciaországi Tours-ban az idei sajt-világbajnokság, a Mondial du Fromage. Az egész világra kiterjedő nagy sajt-seregszemle dupla sikert hozott hazánknak, hiszen a két magyar részvevő sajtműhely 1-1 aranyérmet szerzett, ugyanakkor a hatodszorra megrendezett világ sajt-mustrán először vehettek részt magyar szakemberek is a zsűriben.

Idén hatodik alkalommal rendezték meg Franciaországban, a nagy sajtok hazájában a Mondial du Fromage-t, amit a sajtok Bocuse d’Or-jaként szokták emlegetni. Ezen a világméretű sajt-seregszemlén három témában döntöttek a sajtvilág legjobbjairól. Természetesen a verseny fókuszában a világ legjobb sajtjainak vetélkedője állt, de ezen kívül még eredményt hirdettek a legjobb sajtkereskedő, valamint a legjobb fiatal, 23 év alatti sajteladó témájában is.

A Sajt-világbajnokságon hazánkból két sajtműhely vett részt, és mind a kettő jelentős sikereket ért el. A sajtok versenyére közel 1500 terméket neveztek 39 országból, ezeket 65 asztalon 200 sajt-bíra bírálta 29 országból. Magyarországot az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra és a Vászolyi Sajtmanufaktúra képviselte, mindkettő kimagasló eredménnyel, mivel az etyekiek 1 arany, 1 ezüst és 2 bronzérmet, Reményik Kálmán pedig Vászolyról 1 aranyérmet szerzett.

Az etyekiek azt vallják magukról, hogy a kézműves sajtkészítés nem csupán a munkájuk, hanem legfőképp a szenvedélyük. Egy évtizednyi kísérletezéssel és tökéletesítéssel a hátuk mögött úgy vélik, sajtjaik esszenciája a részletekben rejlik. A saját, bio minősített szénánjukon nevelkedett kecskéik teljes értékű kecsketejet adnak, ami alapja a tradicionális módon tartósítószerek és ízfokozók nélkül, folyamatosan magas minőségben előállított termékeiknek.

Slezsák Zoltán, a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (KEGSOSZ) és a Magyar Sommelier Szövetség elnöke (jobbról), valamint Kozma Kálmán sajtbíra, a KEGSOSZ alelnöke

Reményik Kálmán a semmiből hozott létre sajtmanufaktúrát másfél év alatt a Balaton-felvidéki Vászolyon, közel két évtizedes vállalatvezetői tapasztalattal a háta mögött fogott bele a sajtkészítésbe. Manapság az egyik legelismertebb sajtkészítőnek számít itthon, kizárólag tehéntejből készült sajtokat készítenek, amelyeket környékbeli és budapesti éttermeknek, valamint kisebb-nagyobb üzleteknek értékesítenek.

A magyar sajtok minőségi elismerése mellett jelentős sikere a magyar gasztronómiának, hogy idén első alkalommal vehettek részt magyar szakemberek a sajtok minősítésében. Hazánkat a zsűriben Slezsák Zoltán, a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (KEGSOSZ) és a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, valamint Kozma Kálmán sajtbíra, a KEGSOSZ alelnöke képviselte. Munkájukat óriási tapasztalatával, kapcsolatrendszerével és anyanyelvi francia tudásával segítette Kovács László, a KEGSOSZ alelnöke, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének tiszteletbeli elnöke.

KEGSOSZ 2019. április 12.-én alakult meg Gödöllőn a közép-európai országok gasztronómiai szervezeteként. A Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association) fő célkitűzése a közép-európai országok gasztronómia kulturális és kulináris értékeinek összefogása, hagyományainak megőrzése, megismertetése, népszerűsítése és piacra juttatása országhatáron belül és a Közép-Európa szerte tíz országban.

(Dékány Tibor)