A KEGSOSZ elnöke hazai termékek fogyasztására biztat

2019. április 12.-én alakult meg Gödöllőn a közép-európai országok gasztronómiai szervezete, a KEGSOSZ. A Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association) fő célkitűzése a közép-európai országok gasztronómia kulturális és kulináris értékeinek összefogása, hagyományainak megőrzése, megismertetése, népszerűsítése és piacra juttatása országhatáron belül és a Közép-Európa szerte tíz országban. A KEGSOSZ elnöke, Slezsák Zoltán az ünnepek közeledtével a hazai élelmiszerek vásárlására, fogyasztására bíztat.

Slezsák Zoltán, a KEGSOSZ alapító elnöke

A KEGSOSZ megalapítása abból a tökéletes meglátásból fakadt, hogy a Kárpát-medence, és szűk környezetének sajátságos éghajlati viszonyai, talajadottságai különösen kedvezőek a mezőgazdasági termények számára. Gyümölcseink párját ritkítóan zamatosak, a zöldségek, gabonáink minősége a legmagasabb szintet képviseli. Mindez kiegészülve az itt élő emberek évszázadok alatt kialakított, kinemesedett feldolgozási technikáival olyan értékeket jelentenek, amelyek a legmagasabb gasztronómiai színvonal elérését teszi lehetővé. Az egyes ágazatok már szép eredményeket tudnak felmutatni, boraink, pálinkáink, kézműves söreink is sorra nyerik nagy nemzetközi versenyek aranyérmeit. Ezek a sikerek megsokszorozhatóak akkor, ha az egyes ágazatok nem külön-külön dolgoznak, hanem hálózatot alkotnak, és egymást segítve lépnek tovább.

A határainkon átnyúló szervezet létrehozása, megalapítása, szervezése a vártnál nagyobb nehézségekbe ütközött, hiszen több ország különféle jogrendje, szervezeti felépítése, nyelve és adminisztrációja között kellett hidat verni. Amikor már beindult volna a közös munka, megjelent egy váratlan és hívatlan közös ellenség, a Covid 19. A globális koronavírus-járvány nem csak egészségügyi, hanem gazdasági válságot is okozott szinte minden országban, hiszen hosszú hetekre, hónapokra leállt a termelés és rengetegen vesztették el a munkájukat.  A lezárt határok, a letiltott összejövetelek miatt a KEGSOSZ-nak is már-már 100%-osan megszervezett eseményeket, rendezvényeket kellett anullálnia, egyeseket az utolsó pillanatban.

De ami már egyszer ilyen hatalmas összefogással és alapos szervezéssel beindult, annak mindenképpen célba kell érnie, ahogy remélhetően mielőbb a határok átjárhatósága, valamint a közös munka ismét biztosítható lesz. Slezsák Zoltán, a KEGSOSZ alapító elnöke az ünnepek közeledtével felhívást tett közzé arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy hazai élelmiszereket vásároljanak, ezzel is segítve a hazai gazdálkodókat és a gazdaság talpraállását is.

A hazai termékek rendkívül ízletesek, zamatosak. A gabonánk, a zöldségeink, gyümölcseink, gyógynövényeink, fűszernövényink, a hazai méz, a baromfik, és négylábú haszonállat-termékeink, halaink minden igényt képesek kiegészíteni, méltóak az ünnepi asztalra. Slezsák Zoltán, a KEGSOSZ alapító elnöke azzal kíván a sajátságos körülmények között is kegyeletteljes ünnepeket, hogy arra kér minden családot, részesítse előnyben a hazai termékeket az előttünk álló időszakban is. Kerüljenek az Ünnepekre hazai termékek az asztalra, hiszen libamáj, hal, szárnyas, malac, továbbá bor, pálinka, pezsgő terén csúcsminőséget képviselünk. Bár az idei ünnep visszafogottabb, azért ne felejtsünk el karácsonykor tokaji aszúval koccintani, és szilveszterkor hazai pezsgőt durrantani!

(SZ-DT)