Nádházi Norbert lett Magyarország idei sommelier bajnoka

Nádházi Norbert, a Babel Budapest étterem munkatársa nyerte el Magyarország Sommelier Bajnoka 2023 címet vasárnap Veszprémben a 26. Országos Sommelier Bajnokságon. A bajnokságot idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával és szakmai partnerségével, a Balaton Wine & Gourmet Fesztivál keretein belül rendezték meg Veszprémben, a Betekints Wellness és Konferencia Hotelben.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretein belül szeptember 21 és 24 között, csütörtöktől vasárnapig rendezték meg Veszprémben, a Séd folyó mentén kialakított parkban a Balaton Wine & Gourmet Fesztivált. Az esemény csütörtöki megnyitóján megjelent, és megnyitó beszédet mondott Nagy István agrárminiszter, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Az esemény házigazdája Gianni Annoni volt.

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg az Országos Sommelier Bajnokságot

A fesztivál kiemelkedő záró programjára vasárnap került sor a Betekints Wellness és Konferencia Hotelben. Az egész napos, nagy érdeklődéssel kísért eseményen a Magyar Sommelier Szövetség rendezésében Magyarország legjobb sommelier-jei vetélkedtek az országos bajnoki címelnyeréséért. A résztvevők az első fordulóban írásbeli és gyakorlati feladatokat oldottak meg, ennek eredményeként a döntőben hárman folytathatták a versenyzést a Magyarország Sommelier Bajnoka 2023 címért. A döntő előtt Nagy István agrárminiszter nevében Gál Péter, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának vezetője köszöntötte a bajnokság résztvevőit. A vetélkedő második fordulóját Rókusfalvy Pál kormánybiztos nyitotta meg.

Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke és Gál Péter, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának vezetője

A döntősök számot adhattak többek között arról, hogy miként állják meg a helyüket olyan éttermi helyzetekben, amikor pezsgőt kell felszolgálni és ételekhez italokat ajánlani, valamint olyan tudásanyagról, mint különböző borok és párlatok felismerése, illetve szakmai leírása. A Kozma Kálmán vezette, neves szakemberekből összeállt zsűri döntése alapján az idei verseny győztese Nádházi Norbert (Babel Budapest) lett.

Az idei verseny győztese Nádházi Norbert (Babel Budapest) lett.

A második helyen Molnár András (Garay Élménypince, Szekszárd) végzett, a harmadik díjat pedig Pfeiffer Balázs (Restaurante Raimunda, Madrid) nyerte el. Magyarország Női Sommelier Bajnoka címet idén Sipos Orsolya érdemelte ki. A bajnokság győztese átvehette a Halimba Crystal kézműves manufaktúra különdíját is, egy kézműves pohárkészlet. A közönség díját  Molnár András nyerte el.

Szervezők és versenyzők az esemény zárszavánál

A döntő előtt a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díja 2022. évi nyerteseinek járó plaketteket Slezsák Zoltán elnök adta át.

(DT)